Kültür Seyahat

3 Haziran 2022

İlk kez 2018 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından alınan kararla duyurulan Dünya Bisiklet Günü, bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla her yıl 3 Haziran’da hem dünyada hem de Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler’in Dünya Bisiklet Günü’nü düzenlenmesi için ABD’de bir kolejde çalışan Polonyalı sosyal bilimci Leszek Sibilski bu fikri ortaya çıkarır ve ders verdiği sosyoloji sınıfıyla birlikte sosyal bir kampanya başlatır. Toplam 57 ülkede karşılık bulan bu kampanya sonucu Dünya Bisiklet Günü ortaya çıkar.

Sürdürülebilir bir ulaşım aracı olarak nitelendirilen bisikletin çevreye uyumlu, güvenilir, dayanıklı ve sağlık açısından önemli bir yere sahip olması bu günün kutlanmasında önemli bir etken olarak gösteriliyor. Biz de 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nden aldığımız ilhamla bisiklet kullanımının yaygınlaşmasını canı gönülden dilerken, hem bisiklet tutkunları hem de yeni başlayan heveslileri teşvik etmek için, ülkemizin dört bir yanından en güzel bisiklet rotalarını belirledik. Doğada bizimle bir keşfe çıkmaya var mısınız?

Bisiklet Rotaları (1)

Köyceğiz-Ortaca-Dalaman

Dört mevsim bisiklet sürmek için uygun olan Köyceğiz-Ortaca-Dalaman Bisiklet Rotası, 2018 yılında The ECO Trails adıyla projelendirilerek oluşturulur. Muğla’nın eşsiz doğasına sahip bu 3 turistik ilçenin sınırları içerisinde çevre dostu odaklı uzun mesafeli bir bisiklet yolu olarak yer alır.  

Köyceğiz’de 3, Ortaca’da 4 ve Dalaman’da 5 olmak üzere 12 güzergâh ve bu güzergahları birbirine bağlayan ara bölgelerden oluşan rota uzunluğu 700 km’dir. Yürüyüş yollarının da yer aldığı bu rotalarda uluslararası standartlara uygun yönlendirme işaret ve tabelalar yer alır. Eski ve patika yolların dikkate alınarak oluşturulduğu Köyceğiz-Ortaca-Dalaman bisiklet rotalarında pedal çevirirken tarihi ve doğal güzelliklere şahit olacaksınız.

Gökova Körfezi

Asfalt yollardan oluşan Gökova Körfezi rotası, yol ve dağ bisikletlerine uygun bir rota olarak yer alır. Denizden kopmak istemeyeceğiniz bu rota Bodrum’dan başlayıp Datça Yarımadası'nın en ucunda yer alan Knidos Antik Kenti'nde sona eriyor. 295 km uzunluğa sahip rotada Gökova Körfezi, Löngöz Koyu, Yediadalar ve Bördübet Koyu’ndan geçerek deniz, körfez ve eşsiz gün batımı manzaralarına hayran kalacaksınız. Yeşille mavinin buluştuğu bu güzergahta masmavi koyların, yel değirmenlerinin yanından geçerek antik kent Knidos’a ulaşacaksınız.

Bisiklet Rotaları (4)

Toroslar

Toroslar Bisiklet Rotası Antalya’dan başlayıp Fethiye’de son bularak toplamda yedi gün süren bir rota olarak yer alır. 323 km süren yolculukta deniz seviyesinden Toroslar’ın zirvesine, 1830 metre rakımlara kadar çıkıp tekrar inebildiğiniz rota, birinci gün Antalya’dan Çıralı’ya oradan Karaöz ve Gelidonya Feneri’ne doğru yol alırken Likya Yolu’nun bir kısmında bisiklet sürebiliyorsunuz. İkinci gün Gelidonya Feneri’nden tekrar Karaöz’e ve oradan da Finike’ye 58 km gidiyor, üçüncü gün Finike’den Avlan Gölü’ne yokuş çıkarak 48 km gidiyorsunuz. Sonrasında muhteşem bir göl manzarasına sahip Kızlarsivrisi Dağı zirvesinde kamp yapabilirsiniz.

Dördüncü gün Avlan Gölü’nden Elmalı’ya doğru Gömbe Yaylası’na 40 km sürüyor, beşinci gün Gömbe Yaylası’ndan Saklıkent’e 40 km yol gidiyorsunuz. Altıncı gün Saklıkent’ten Kayaköy’e doğru 65 km ve yedinci gün Kayaköy’den Fethiye’ye uzanan 12 km’lik parkur ile bisiklet turunuz sona eriyor. Bu rota boyunca mola vererek deniz kenarında, göl kenarında ve doğa ile iç içe kamp yapabilirsiniz.

Kapıdağ Yarımadası

Balıkesir sınırları içerisinde yer alan Kapıdağ Yarımadası, bakir kalmış koyları ve doğal plajlarıyla Marmara Bölgesi’nin en gözde yerleri arasında bulunur. Oldukça sakin, sessiz ve doğayla iç içe bir bisiklet yolculuğu sunan rota 95 km sonunda Erdek’te sona eriyor. İsteyenler bisiklet sürüşünü 10 km uzatarak Bandırma’da da sonlandırabiliyor. Bir bölümü toprak yollarda geçen bu bisiklet rotasında yokuşları çıkarak en yüksek tepeden görebileceğiniz eşsiz Marmara Denizi manzarasına hayran kalacaksınız.

Bisiklet Rotaları (2)

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon, Antalya’nın en güzel bisiklet rotaları arasında yer alır.  Başlangıç noktasından varış noktasına kadar eşsiz doğal güzelliklerin size eşlik edeceği bu bisiklet parkuru aynı zamanda rafting ve trekking aktiviteleri ile popülerdir. Antalya merkeze 90 km uzaklıkta bulunan Köprülü Kanyon, Beşkonak’ta başlayıp Selge-Delisarnıç-Tazı ile devam edip tekrar başlangıç noktası olan Beşkonak’ta sona eriyor. Orta- zor seviyesinde olan rota 65 km uzunluğa sahiptir. Asfalt ve toprak yoldan oluşan parkurda bisiklet sürüşü sırasında Antalya’nın tarihi ve doğal güzellikleriyle karşılaşacaksınız.

Frig Vadisi

Afyon, Ankara, Eskişehir ve Kütahya illeri arasındaki geniş bir alanı kapsayan Frig Vadisi rotası, Türkiye’nin en iyi bisiklet rotaları arasında yer alır. 3 ana rotadan oluşan parkur, Türkiye’nin en uzun üçüncü yürüyüş parkuru olarak yer alıyor. 506 kilometrelik uzunluğa sahip parkurda bisiklet sürüyüşü boyunca peri bacaları, kiliseler, mağaralar, Midas Anıtı gibi tarihi güzellikleri ve doğal güzelliklere şahit olacaksınız.

Bisiklet Rotaları (3)

Gökçeada

Gökçeada’nın muhteşem doğal güzelliklerine yakından şahit olabileceğiniz 100 km uzunluğa sahip olan bisiklet turu Kuzu Limanı-Tepeköy rotası ile  Kuzu Limanı-Dereköy-Marmararos Şelalesi etaplarından oluşuyor. Gökçeada’nın muhteşem doğasında devam eden bisiklet rotası orta zorluk seviyesinde yer alıyor. Kuzulimanı-Kafalos, Dereköy-Gizli Liman ve Kuzu Limanı-Mavikoy rotaları adanın diğer bisiklet rotaları arasında bulunuyor.

Osmanlı Şerbet-0
Yeme İçme

Sofralarda Şenlik Var: Ramazan Şerbetleri

Ramazan Ayı’nın elbette kendine has birçok incisi var sevgili okuyucu; narlı cevizli güllaçlar, sıcacık mis gibi kokan pideler, yumuşacık hurmalar ve…

Devamını Oku
Türk kahvaltısı-0
Yeme İçme

Türkiye'nin Kahvaltı Haritası: Hangi Bölge Ne Yiyor?

Ciğerden boyoza, katmerden kuymağa, soğanlı hamur işinden yöresel peynirlere... Türkiye'nin her bir köşesi, güne bambaşka lezzetlerle başlıyor.…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Vefa Bozası İçip Tarihi Koklamaya Gidiyoruz!

Kış akşamlarında yağmur, soğuk dinlemeden güğümlerde boza taşıyan bozacıların “Booooooza! Boooozacııı” dediğini mutlaka duymuşsunuzdur. Boza, kış…

Devamını Oku