Kültür Seyahat

15 Temmuz 2022

Hem ofis hem müze, Türkiye’de böylesi yok. Borusan Yönetim Merkezi’nin bulunduğu Yusuf Ziya Paşa Köşkü, bir taraftan ofis olarak kullanılırken aynı zamanda da farklı bir sanat anlayışıyla müzeye dönüştürülüyor. Ülkemizde hem sanat müzesi hem de çalışma ofisi olarak kullanılan Borusan Contemporary, sanatsal müze sergilerinin en ilginç versiyonlarından birisini, misafirlerine sunuyor. Yapımı 1910 senesinde başlayan ve Perili Köşk olarak bilinen aslında ismi Yusuf Ziya Köşkü’nde, görülecek pek çok özel sanat eseri bulunuyor.

Borusan-1

Borusan Contemporary Açılma Amacı

Sarıyer’de bulunan Borusan Contemporary bünyesinde, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nu ziyaretçilerine sunmak ve sanata farklı bir bakış açısı getirmek amacıyla kurulmuş. Hafta içi holdingin ofisi olarak hizmet veren binada, hafta sonlarında ise dünya çapında değer kazanmış küratörlerin oluşturduğu çeşitli kişisel ya da karma sergileri sunuluyor. Sanat ve müziğin sıkı bir destekçisi olan Borusan Holding, sergilediği seçkin koleksiyonlar ile medya sanatı alanında lider olmayı amaçlıyor. Aynı zamanda ofis olarak kullanılan bina, çalışanların farklı bir ofis ortamı deneyimlemesini de sağlamış oluyor. Hem sanat hem de iş dünyasının gözü, Borusan Contemporary üzerinde.

Sergi Alanları

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu bünyesinde, video, yeni medya, yerleştirme, neon-LED, fotoğraf gibi dijital tekniklerle ortaya çıkarılmış ürünler yer alıyor. Eserleri sergilenen sanatçılar arasında, Peter Zimmermann, Marina Zurkow, Brigitte Kowanz, Rafael Lozano-Hemmer, Ola Kolehmainen, Daniel Canogar, Manfred Mohr, Edward Burtynsky gibi değerli sanatçılar bulunuyor. Sergilenen koleksiyonlar, belirli aralıklarla düzenli olarak yayına alınan kitaplarla belge altına alınmıştır. Ayrıca koleksiyonda Türk Çağdaş Sanat örnekleri arasında video sanatçısı Ali Kazma, Cevdet Erek, medya sanatçısı Burak Arıkan, yeni medya sanatçısı Erdal İnci gibi isimler dikkat çekiyor.

Yaklaşık 800’ü aşkın eserin bulunduğu Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Baskı, Fotoğraf, Işık Sanatı, Resim ve Heykel, Video ve Yeni Medya gibi kategorilere ayrılmış durumda, Borusancontemporary Koleksiyon Eserler internet sitesinden bu eserleri inceleyebilirsiniz.

Borusan-2

Borusan Contemporary Bünyesinde Neler Var?

Farklı bir müze binası olan Borusan Contemporary, ziyaretçilerine Müzekafe, ArtStore gibi seçenekler de sunuyor. Perili Köşk’ün ikinci katında servis veren Müze Cafe, sanata doyduktan sonra temiz bir hava nefes almak için son derece uygun bir mekan. Boğazın harika bir manzarası eşliğinde, kafede kahvaltı, tavuk ve et yemekleri, salata çeşitleri, tost ve makarna gibi tatları deneyimleyebilirsiniz. Ayrıca kafenin cumartesi ve Pazar günleri sabah 10 ile akşam 19 arasında hizmet verdiğini de belirtmeden geçmeyelim. Borusan Contemporary bünyesinde Perili Köşk’ün birinci katında bulunan Artstore’da, Borusan Contemporary için özel olarak hazırlanmış sanat kitapları, yine Borusan Contemporary için özel olarak üretilmiş ürünler, çeşitli kültür ve sanat yayınları gibi güncel sanata yönelik güzel bir ürün çeşidi yer alıyor. Borusan Contemporary ArtStore da aynı kafe gibi cumartesi ve Pazar günleri sabah 10 ile akşam 19 arasında hizmet vermekte.

Borusan Contemporary Bünyesinde Düzenlenen Etkinlikler

Sanata farklı bir bakış açısı sunan Borusan Contemporary, geçici sergilerin ve koleksiyon sergilerinin yanı sıra küratör ile sergi turu, sanatçı bilgilendirme konuşmaları, yetişkinlere ve çocuklara özel eğitim programları gibi etkinlikler ile de hizmet vermeyi başarıyor. Çocuk Atölyeleri ve eğitim programları, 5 ile 12 yaş arasındaki çocuk gruplarına veriliyor. DC Art ve atölyepikolo tarafından Borusan Contemporary için özel olarak hazırlanan programlar ve atölyeler, çocukların çağdaş sanat ile tanışmalarını ve kaynaşmasını hedefliyor. Bu eğitim programları günlük olarak yaklaşık iki saat süren atölyelerdir. Geleceğin sanatçılarını yetiştirmek, Borusan Contemporary bünyesinde mümkün.

Borusan-3

Borusan Contemporary Geçmiş ve Güncel Sergiler

Öncelikle güncel sergiler arasında Küratör Hans Irrek tarafından anlatılan 30 Nisan 2022 – 28 Ağustos 2022 tarihleri arasında Axel Hütte: Chronostasis fotoğraf sergisi, 7 Nisan 2021 – 28 Ağustos tarihleri arasında ise Düş Suda adlı koleksiyon sergisinin yer aldığını belirtelim. Geçmiş sergiler arasında ise Dünyanın Soluğu, Başka Bir Kıyamet Mümkün, Hareket Eden Anılar gibi medya sanatı üzerine sergiler yer alıyor.

Borusan Contemporary Blog Hakkında

Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki eserlerle alakalı ve Borusan Contemporary’de sanat tutkunları ile buluşan sergilerle ilgili sanatçı ve küratör röportajları, inceleme yazıları gibi sanat okurlarına ufuklarını genişleten blog, 100 biden fazla sanat okuruna hizmet etmiş.

Borusan Contemporary Binasının Tarihçesi

Borusan Contemporary’nin yer aldığı ve İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından biri olarak bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü, 1910 yıllarında inşa edilmeye başlanmıştır. Daha sonra 1914 senesinde Birinci Dünya Savaşı’nın ortaya çıkması ve Osmanlı’nın savaşa dahil olması sonucunda, inşaat ustalarının askere çağrılmasıyla binanın inşası tamamlanamamıştır. Köşkte yaşayan Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa’nın Başyaveri olarak görev yapan Yusuf Ziya Paşa, ikinci eşi ve 3 kızı ile birlikte vefat edene kadar yani 1926 senesine kadar bu köşkte yaşamıştır. Paşanın vefatından sonra aile 1993 senesine kadar köşkte konaklamaya devam etmiştir. Binanın Perili Köşk diye anılmasının sebebinin altında, yarım kalan inşaat sebebiyle binanın bir türlü tam anlamıyla inşa edilememesi yatar. 1993 senesinde müteahhitlik yapan Basri Erdoğan’a satılan binanın, rölöve, restorasyon ve uygulama işleri 1995 ile 2000 seneleri arasında mimar Hakan Kıran tarafından yapılmıştır. Aslına sadık kalmak amacıyla cephe taş ve tuğla kaplaması, İngiltere’den getirtilerek 4 ayda kaplanmış. Projede, 2 bin 800 metreküp beton, 350 ton demir kullanıldığı belirtilmiş. Böylece binanın dış görünüşü korunmuş olup iç mekanlar, modern bir iş ofisi olarak hizmet vermeye uygun olarak düzenlenmiş. 2007 senesinden beri faaliyetlerini Perili Köşk’te devam ettiren Borusan Holding, 2030 yılının sonuna kadar bu 10 katlı binayı kiralamıştır

İstanbul'un Kahvecileri-0
Kültür Seyahat

İstanbul’un En İyi 10 Kahvecisi

Kahveyi günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası yapan İstanbullulara güzel bir haberimiz var. En iyi kahve nerede içilir, dünya kahvelerinin tadımı…

Devamını Oku
Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik
Kültür Seyahat

Nişantaşı’na Gittiğinizde Uğramanız Gereken 5 Butik

Alışveriş severler için yeni butikler keşfetmek heyecan verici bir deneyimdir. Rastgele girdiğiniz bir butikten zevkinize göre üstelik de ekonomik…

Devamını Oku
İGA Rehber-0
Kültür Seyahat

Detaylı İstanbul Havalimanı Rehberi

Dünyaca ünlü Travel and Leisure Dergisi’nin düzenlediği ankette “Dünyanın En İyi 10 Havalimanı” listesinde ikinci sırayı alan İstanbul Havalimanı’nda…

Devamını Oku