Kültür Seyahat

23 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2022

Muğla'nın en sakin ve en rahat atmosferine sahip tatil beldelerinden olan Dalyan, doğal olana rağbetin artmasıyla birlikte, organize geziler için giderek daha da cazip bir destinasyon haline geldi.

Müdavimleri arasında nesli koruma altında olan Caretta Caretta kaplumbağalarının da bulunduğu bu gizli cennet, çevredeki verimli su alanlarını, antik bölgelerini ve el değmemiş doğasını keşfetmek için harika bir başlangıç noktası. Özellikle Marmaris'ten ve Fethiye'den deniz yoluyla gelen turistlerin "rotalarının en güzel duraklarından biri" olarak nitelendirdikleri Dalyan'da keşfedilecek nereler var, nerelere mutlaka uğramazsanız olmaz gibi soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Ama önce Dalyan isminin anlamı ile başlayalım. Antik kaynaklarda ismi "Kaunos" olan bölge, kelime anlamı itibariyle "balıkçı barajı" demek. Çipura ve kefal gibi deniz balıkları, şehrin ve yerel yaşamın geliştiği nehirlerden çıktıkları için bu isimle anılmıştır.

Şimdi gelelim Dalyan'ın birbirinden güzel keşif noktalarına. Dalyan'ın gezilecek en güzel yerlerini sizin için sıralamaya çalıştık ama ne yaparsak yapalım mutlaka eksik kalacak. Artık tamamlaması ve yeni yerler keşfetmesi size ait...

Dalyan-5.jpg

1. İztuzu Plajı

4.5 kilometre gibi bir uzunluğa sahip olan İztuzu Plajı’nı eşsiz yapan özelliği bir tarafında tatlı su, diğer tarafında tuzlu su bulunması. Dünyada çok az örneği olan böyle tip plajların Türkiye’de de bir benzeri olması bile burayı ziyaret etmeniz için bir sebep. Caretta-carettaların buraya gelip yumurtalarını bırakması ile meşhur olan plajı, Kaplumbağa Plajı diye de duyabilirsiniz. Plajın doğal ve temiz olması caretta-carettalar bu plaja çeken en büyük etken. Buradan anlamalıyız ki plaj oldukça temiz ve rahat. Plaj, deniz kaplumbağalarının rahatlıkla yumurta verebilmesi için akşam 8’den sabah 8’e kadar halka açık olmuyor ve çevresinde gürültü yapmak ve ışık kullanmak da yasak. O yüzden bu etkenleri göz önünde bulundurarak gidin. Deniz çok derin değil. Dilediğiniz kadar açılın, su belinizi geçmeyecektir. Hiç yüzme bilmeyenler dahi keyifle denizde vakit geçirebilirler.

2. Kaunos Antik Kenti

Günümüzde Ortaca’da bulunan Kaunos Antik Kenti MÖ 6. yüzyılda kurulmuş bir liman kentiydi. Kent, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. Kaunos en çok kaya mezarlarıyla ünlüdür. 4. yüzyılda yapılmış olan mezarlar, Roma döneminde de kullanılmıştır. Binlerce yıl sonra hala korunabilmiş olması kaya mezarlarına olan ilgiyi yükseltmekte.

Dalyan-4.jpg

Kaya mezarları dışında kentin içinde bulunan binalar bir antik tiyatro, bir Roma hamamı, Demeter Kutsal Tapınağı, bir bazilika tipi kilise ve çeşme gibi yapılardır. Kaunos Antik Kenti’ni ziyaret etmek isteyenler buraya bölgede buluna bir deniz aracıyla gelebilirler. Her gün açık olan ören yerine ziyaret saatleri 08:30-19:30 arasıdır. Giriş ücreti ise 20 TL’dir.

3. Köyceğiz Sığla Ormanı

Adından da anlaşılabileceği gibi Sığla Ormanı Köyceğiz’de yer alıyor. Ormanda bulunan ağaçları sadece burada görebilirsiniz çünkü Sığla ağaç türü yalnızca buraya, Muğla’ya özgü bir ağaç türüdür. Sığla ağacının reçinesinden sağlık ve kozmetik alanında yararlanılıyor. Yaraları hızlı iyileştirdiğinden dolayı ağacın reçinesi genellikle eczacılıkta kullanılıyor. Reçinenin kokusundan dolayı da parfümeri sektöründe bir kullanım mevcuttur. Öyle ki, sığlanın bilimsel adının anlamı “hoş kokulu sıvı” demek. 

Buraya özgü olan ağaçlardan oluşmuş orman, aracınızla Dalyan’a sadece 10 dakika kadar uzak. Dalyan’a gelmeyi düşünürseniz, Sığla Ormanı yolunuzun üstünde bekliyor. Doğa yürüyüşü ve bisiklet parkurları için de özel alanlara sahip olan ormanda doğayla baş başa vakit geçirebilirsiniz.

4. Köyceğiz Gölü

Köyceğiz Gölü özellikle manzara fotoğrafı çekenler için harika bir alan. 6300 hektarlık gölün bir kolu denize dökülmekte. Hatta burayı deniz sananlar fazlasıyla çok. Deniz olmadığını anlayabileceğiniz tek şey ise gölün etrafındaki sazlıklar.

Dalyan-3.jpg

Köyceğiz Gölü’nün içinde bulunan adada Cenovalılardan kalma bir hapishane bulunuyor. O yüzden bu adaya Hapishane Adası deniyor. Gölde ve kenarlarında yapabileceğiniz şeyler çok. Gölde tekne veya sandal turu düzenleniyor. Aynı zamanda su sporlarına meraklıysanız ya da bir de ben deneyeyim diyorsanız kürek, yelken ve kano gibi su sporları yapma şansı da yakalayabilirsiniz. Burada balık tutmak da serbest. Bazı vakitlerde kano yarışları da yapılmakta. Belki bu vakitlere denk gelir, siz de katılırsınız. Gölün kenarındaki kordonda da harika bir yürüyüş rotası mevcut. Gölün manzarasını izleye izleye yürüyüşünüzü yapabilirsiniz.

5. Sultaniye Kaplıcaları

Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Sultaniye Kaplıcaları her yıl yerli ve yabancı ziyaretçileri ağırlıyor. Bunun sebebi ise şifalı sulara sahip olması. Köyceğiz Gölü’ne yakın Ölemez Dağı civarlarında bulunan kaplıcalar Kaunoslular tarafından ve Bizans döneminde de kullanılmış. Köyceğiz’e 20 kilometre bir uzaklıkta bulunan yer şifa bulmaya gelenlerle dolup taşıyor. Daha çok sağlık turizmiyle öne çıkan yerde suyun iyi geldiği düşünülen rahatsızlıklardan bazıları romatizma, eklem ağrıları, kireçlenme, kan dolaşımı hastalıkları ve sindirim sistemi rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklar. Buraya gelenler sadece kaplıcanın şifalı suyuna girmekle yetinmiyorlar elbette. Bölgede bulunan kükürtlü çamur banyolarına girerek ciltlerini yumuşatabilir, cilt kırışıklıklarını yok edebilirler. Hem sağlık hem de güzellik açısından insanlara fayda sağlayan Sultaniye Kaplıcaları’nı gidip kendiniz denemelisiniz.

Dalyan-4.jpg

6. Radar Tepesi

Dalyan’a bir de yukarıdan bakma şansı yakalayabileceğiniz Radar Tepesi’ne Kargıcak Koyu yakınlarındaki patikadan ulaşıyorsunuz. Buraya gelmek aslında oldukça meşakkatli çünkü tepeye kadar araçla çıkabilmeniz mümkün değil. Aracınızı bir süre sonra bırakmanız gerekiyor, zira yollar bozuk. Fakat doğayla birlikte yapacağınız yürüyüş bu yorucu yola değecektir. Tepeye çıkmanın bir diğer şekli ise turların ayarladığı safari jeepler ile çıkabilmek. Turla çıkarsanız gruba bağlı hareket etmeniz gerektiğini aklınızda bulundurun. Yol ne kadar ziyaretçileri biraz da olsa yorsa da tepeye ulaştığınızda yolun üzerinizde bıraktığı yorgunluğu unutacaksanız. Radar Tepesi’nden aşağıya baktığınızda bu yolun yürümeye değdiğini göreceksiniz. Ayaklarınızın ucunda Köyceğiz Gölü, İztuzu Plajı ve Dalyan Deltası bulunmakta.

Huzuru ve sakinliği odak noktasına koyduğunuz rotanıza yeni yerler eklemek için "Türkiye'nin En Sakin Beldeleri" yazımıza da göz atmanızı öneririz.

Eco Trails-0
Kültür Seyahat

ECO Trails Rotaları: Köyceğiz - Ortaca - Dalaman

3 senelik yoğun bir çalışmanın ardından Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgeleri toplam 470 km’lik yürüyüş ve 740 km'lik bisiklet rotasıyla…

Devamını Oku
Muğla kamp-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın En Güzel Kamp Alanları

Kamp yapmak yalnızca düşük maliyetle seyahat etmenin bir yolu değil; aynı zamanda bir felsefe. Kampçıların en sevdiği şehirlerden biri olan Muğla…

Devamını Oku
Mavi Yolculuk-0
Kültür Seyahat

Mavi Tur'a Çıkacaklara Öneriler

Bazı zamanlar vardır sıcaktan bunaltan, mavi derinlikleri özleten, “Ah keşke denizde olsam, derin denizlere açılsam” dedirten... Eğer siz de…

Devamını Oku