Kültür Seyahat
6 Eylül 2022Güncelleme Tarihi: 9 Eylül 2022
Samos adası, Ege Denizi'nin kuzey kesiminde, On İki Ada takımadalarının kuzeyinde, Küçük Asya kıyılarının yakınında yer almaktadır. Tüm dünyada ünlü teoremini burada icat eden Pisagor ve düşünür Epikür gibi sanatçıların ve bilim adamlarının doğum yeri olarak bilinen Samos, Türkiye’ye en yakın Yunan adasıdır. Şelaleleri, sulak alanları, uçsuz bucaksız üzüm bağları, otantik köyleri ve inanılmaz sahilleri ile kendinizi Samos Adası’ndaki bir tatil ile şımartın!
Samos, Doğu Ege'de, Türkiye kıyılarından bir kilometreden biraz fazla uzaklıkta bulunan güzel bir adadır. Bugün Samos, yakındaki çalılıklara kadar uzanan, keşfedilmeyi bekleyen çakıllı ve ince kumlu plajları ve ıssız koyları sayesinde turistlerin gözde destinasyonlarından biridir.
Ne Zaman Gidilir?
Samos'a gitmek için en iyi zaman, sıcaklığın yüzmek için ideal olduğu nisan ve ekim ayları arasıdır. Temmuz ve ağustos çok yoğun aylardır. Samos'un muhteşem görüntüsü, meltem sıcağı, kuru yazlar ve ılık ve yağışlı kışlar ile Akdeniz ikliminden etkilenir. Temmuz ve ağustos, tatilciler arasında en popüler aylardır: sıcaklıklar 35 dereceye ulaşır, hatta 40 derecelere kadar çıkar. Bu aylarda deniz sıcak ve kalabalıktır ve fiyatlar biraz daha yüksektir. Eylül ve ekim aylarında sıcaklıklar düşerken turist kalabalığı adayı terk eder. Samos Adası’nda kış aylarında, sıcaklıklar her zaman hoş olsa da, adanın toprakları üzerindeki bulutları kapatan yüksek dağları nedeniyle çok yağmur yağar. Mayıs ayının ilk yarısından haziran ayının ilk yarısına kadar sıcaklıklar yükselmeye başlar.
Görülmesi Gereken Yerler
Adanın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Vathi, en canlı ve turistik bölgedir. Buradaki küçük dükkânlar, meyhaneler ve tavernalar günlerinizi dolduracak, Arkeoloji Müzesi ise adanın eski ve görkemli tarihini keşfetmenize izin verecektir. Vathi Samos Şehri veya Vathi o'yu ziyaret edecekler için burası adanın başkentidir ve güzel binalara, süslü mağazalara ve Samos Arkeoloji Müzesi de dâhil olmak üzere önemli müzelere sahiptir.
Pythagorion kasabası, Samos havaalanından çok uzak olmayan, güney kıyısında, at nalı şeklindeki bir koy içinde yer alır ve turistler için favori bir duraktır. Tarihi şehir Pythagorion, Samos'un başlıca turizm merkezidir ve adanın güney kıyısı boyunca Tigani Körfezi'nin iç kısmına bakmaktadır. Limanı çok güzeldir ve tavernalar, kafeler ve lüks teknelerle çevrilidir. Köyün ara sokaklarında ise otantik ve harika bir atmosfer bulabilirsiniz. Adadaki en önemli arkeolojik alan olan Ireo, Pythagorion yakınlarında bulunuyor. Ireo, Samos'un en önemli arkeolojik alanıdır ve Unesco tarafından korunan görkemli Hera Tapınağı'na sahiptir.
Huzur ve otantiklik içeren bir Yunanistan arıyorsanız, Manolates köyü tam size göre. Yunan adalarının en göz alıcı yerlerinden biri olarak kabul edilen köy, Samos'un kuzey kıyısında, Karlovasi ile Kokkari arasında, Bülbül Vadisi'ne bir kilometre mesafede yer alır ve şarap üretimi ve güzel manzarası ile ünlüdür. Kokkari, tipik beyaz evlere sahip pitoresk bir köydür. Kuzey kıyısı boyunca, kalmak için harika bir köy olan Kokkari, eşsiz bir atmosfere ve yakınlardaki mükemmel plajlara sahip şirin bir balıkçı köyüdür. Samos'un üçüncü büyük şehri olan turizm beldesinde birkaç küçük bar, kafe ve geleneksel taverna bulunur. Karlovasi ise Samos'un ikinci büyük şehridir ve adanın kuzeybatı kesiminde, Potami plajının yakınında, Vathi'ye 32 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.
Sakin bir tatil yapmayı sevenler için ideal olan Paraskevi, Stavrinides ve Votsalakia köyleri de büyüleyicidir.
Samos Adası’nda neredeyse tamamı mavi kubbeler ve beyaz veya taş duvarlarla karakterize edilen binden fazla kilise, manastır ve şapel vardır. Samos Adası’nda şapeller ada merkezine ve köylerine uzak ve çorak bir arazide kurulurlardı bu yüzden isevi ve tamamen dine adanmış bir hayat yaşanılırdı. Ada, Neo-Klasik sarayların, Venedik saraylarının, beyaz evlerin ve Bizans kiliselerinin mimari bir karışımıdır. Tüm manzaraya sıcak ve davetkâr bir dokunuş katan dar, dolambaçlı sokakları vardır.
Ada, tüplü dalış ve şnorkelli yüzme için ideal olan kristal berraklığında mavi sularla yıkanan koyları çevreleyen yemyeşil bitki örtüsüyle kaplıdır. Adanın kuzey kıyısında, başkent ile Karlovasi kasabası arasında yer alan Tsamadou, Lemonakia ve Kokkari plajlarını kaçırmayın. Tepelik ve yeşil olan Samos, plajlarla doludur ve pek çok koyu vardır. Sörfçülerin de sevdiği kuzey kıyılarındaki koylar ile Vathi ve Pythagorion bölgesindeki koyların yanı sıra, Samos'un kayda değer birçok plajı vardır. Ziyaret etmenizi önerdiğimiz pek çok plajdan bazılarını seçtik!
Kaçırılmaması Gereken Plajlar
Tsamadou
Güzel Tsamadou körfezi, Samos'un kuzey kıyısında, Kokkari köyünden yaklaşık 3 km ve Vathi'den 14 km uzaklıktadır.
Potami
Vahşi ve harika Potami plajı, Samos'un kuzey kıyısında yer almaktadır. Geniş ve sessiz, kaçırılmaması gereken plajlardan biridir.
Psili Ammos
Güzel Psili Ammos plajı, Samos'un güney kıyısında, Pythagorion ve Vathi'den çok uzakta olmayan uzun bir ince kum şerididir.
Lemonakia
Küçük Lemonakia plajı, Samos'un kuzey kıyısında, Kokkari köyünden çok uzakta değildir.
Samos Adası’nda Ne Yenir
Samos'un ekonomisi ağırlıklı olarak turizme dayalıdır ve gastronomi çok önemli bir rol oynamaktadır. Başlıca tarım ürünleri bal, zeytinyağı, incir, turunçgiller, zeytin ve bademdir. Samos, gastronomi alanında da Küçük Asya lezzetlerinden etkilenir ve ziyaretçileri genellikle beklenmedik içerik kombinasyonlarıyla şaşırtır. Samos zeytin ağaçları kayalık topraklarda ve adanın vadilerinde yetişir ve bu yağa Samos topraklarından gelen zengin aromalar ince bir tat verir. Karlovasi, Ormos Marathokambos, Vathi ve Pythagorion'daki meyhanelerden birinde taze balıkların lezzetli yemeklerini tatmayı öneririz ama adanın her yerinde pişirilen yemeklerin mükemmel kalitede olduğunu da unutmayın.
Hangi Yunan adasını ziyaret edeceğinize karar veremiyorsanız, Artık Bir Feribot Uzaklığında: Midilli yazımız da yol gösterici olabilir, mutlaka göz atın.