Kültür Seyahat
14 Eylül 2022Bilindiği üzere Gaziantep, dünyanın en eski, Türkiye’nin ise 6. büyük kenti olarak biliniyor. Dolayısıyla Gaziantep adına anlatacak o kadar çok şey var ki! Yöresel yemeklerinden tutun özel günlere ve festivallerine kadar birçok farklı kişiye hitap eden bu şehir, her geçen yıl ziyaretçilerine muhteşem anlar yaşatmaya devam ediyor. Aynı zamanda dünya çapında da tanınan bu şehir, birçok farklı ülkeden turiste de ev sahipliği yapıyor.
Gaziantep Valiliği koordinasyonu eşliğinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) işbirliğinde, dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinden biri olma amacıyla düzenlenmiş olan Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, 2022 yılında da katılımcılarını büyük bir heyecanla bekliyor! 15-18 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan Gaziantep Gastronomi Festivali, Festival Park konumunda katılımcıları ağırlayacak. Ayrıyeten ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilecek olan Gaziantep Gastronomi Festivali kapılarının, katılım sağlamak isteyen herkese açık olduğunu belirtelim.
Gaziantep Gastronomi Festivali'nde, farklı konularda düzenlenen panel ve konuşmalardan biri de Gaziantep mutfağının ülkemiz içindeki ve dünya gastronomisindeki önemi oluyor! Bu değerli panelde ise alanında uzman ve birbirinden değerli şefler, konuşmaları ile katılımcılara bilgi ve birikimlerini paylaşıp unutulamayacak anlar yaşanmasına vesile olacaklar!
Her sana düzenlenen ve muhteşem anlar yaşanmasına vesile olan Gaziantep Gastronomi Festivalinde; baklava, cartlak kebabı, pirpirim aşı, katmer, beyran çorbası, nohut dürüm gibi yöresel tatları denemeden sakın dönmeyin! Türkiye’nin gastronomi alanında en önemli temsilcisi konumunda olan Gaziantep’i, dünyanın lezzet başkenti yapma hedefiyle düzenlenen Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali, girizgâhı biber hasadıyla yapmıştı. Bir önceki festivalde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, “40 ülkenin kalbi, lezzetin başkenti Gaziantep‘te atıyor” şeklinde konuşmuştu.
Tüm bunlardan ziyade Gaziantep’te gezilecek muazzam yerler olduğunu da gözden çıkarmamak lazım! Şehitkamil konumunda bulunan ve çoğu kişi tarafından Elmacı olarak da bilinen Almacı Pazarı, yöresel ve bir o kadar da doğal ürünlerin satışının yapıldığı bir çarşı olarak faaliyet gösteriyor. Fakat bilmediğiniz bir şey var. Bu yapının altında koskoca bir yokluğun dramı yatıyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında yaşanan yokluk ve fakirlik, bu çarşının her yerine anı serpiştirmiş. Ucuzluğun ve hesaplılığın adresi olarak görülen bu yer, gerçek anlamda elmanın taneyle satıldığı yıllara şahit olmuş. Bilhassa elmanın zor bulunduğu zamanlarda yalnızca durumu iyi olan bireylerin sahip olabildiği bu meyvenin de günümüz şartlarına seçilerek alınması oldukça farklı bir durum sergiliyor. Çünkü o zamanlar birçok insan, yıllarını elmaya hasret olarak geçirmişler.
Gaziantep'in gözdesi bir yere gidelim! 1640 yılında yapımı tamamlanan Naib Hamamı. O tarihten bu yana ayakta kalmayı başaran muazzam bir yapı. Geçirdiği restorasyon vesilesiyle 2007 yılından beri de halka hizmet verip tarihi anlar yaşatan bu hamam, Gaziantep Kalesi’nde yer alıyor.
Gaziantep Kalesi’ne oldukça yakın mesafede konumlanmış olan Kaleoğlu Mağarası'nı ele alalım! Çok eskiden taş ocağı ve ahır olarak faaliyet gösteren bu yapı, günümüzde mağara turizmine kazandırılmaya çalışılmakta. Fakat söylemeden geçmeyelim! Klasik bir mağara gezisinde olduğundan oldukça farklı şeyler bulacaksınız bu mağarada. Neden mi? Çünkü bu yapının içerisinde Gaziantep’in yöresel yemekleri tadabilecek ve oturup yanınızdakilerle sohbet edebileceksiniz!
Gaziantep Kalesi’ne yine yakın bir mesafede bulunan Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesini inceleyelim! Bu müzede cam boncuk yapım odasından tutun antika satış odası gibi bölümlere kadar her şey var. 2008’de ziyaretçilere ve hizmete açılan bu müzede beş adet sergi salonu olmak üzere toplamda altı adet oda bulunuyor. Bununla birlikte eğer antika eşyalara karşı ilgi duyuyorsanız bu müze tam size göre! Antikaseverler için özel olarak dizayn edilen antika mağazasında kendiniz için muhteşem parçalar bulabilirsiniz!
Gördüğünüz gibi Gaziantep, birçok yönden zengin kültür mirasıyla her sene ziyaretçilerini toplamayı başarıyor. Bununla birlikte düzenlenen festivaller, özel günler, yöresel sohbetler gibi birçok etmen, Gaziantep’in her geçen gün daha da tanınmasına vesile oluyor. Bu aşamada birçok kişi, Gaziantep’te düzenlenen festival ve özel günlere katılmaya hevesleniyor! Dünya Bankası’nın en rekabetçi 7 şehirden biri olarak seçtiği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 116 şehir arasında gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı öncülüğünde, (UCCN) Türkiye’yi temsil eden ilk şehir olma özelliğini taşıyan Gaziantep, Güneydoğu’nun ve Mezopotamya’nın Dünya’ya açılan yeni penceresi olarak nitelendirilebilir! Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yöresel lezzeti tüm Dünya’ya tanıtmak amacıyla eşi benzeri olmayan mutfağını Dünya’ya tanıtmayı sürdüren şehir, Gaziantep yöresinin lezzet şölenini katılımcılara sağlamak için büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor! Gaziantep Gastronomi Festivali boyunca siz de damak zevkinizi şenlendirmeye hazır mısınız? Birbirinden farklı lezzetlerin tadına varmanız için özenle hazırlanan bu festival, katılımcılara muhteşem anlar yaşatmak için hazırlıklara başladı! Farklı kültürleri tanıma fırsatı edinebileceğiniz Gaziantep Gastronomi Festivali, aynı zamanda sürpriz konukları ağırlayarak gününüzü güzelleştirmenize vesile oluyor. Unutulamayacak anlar yaşamak istiyorsanız bu festivale katılmayı unutmayın!