Kültür Seyahat
21 Mayıs 2024Komşumuz Yunanistan, özellikle son yıllarda ülkemizden çok fazla sayıda turisti misafir etmeye başladı. Hem ekonomik kolaylıklar hem de imkânlar dahilinde insanlar Yunanistan’ı yurt dışı bağlamında oldukça cazip görüyor. Kapıda vize uygulaması ile birlikte insanlar rotalarını yurt içi yerine yurt dışı, üstelik çok da uzak olmayan Yunanistan’a çeviriyor. Özellikle Yunanistan'a kapıda vize sistemi ile Türk vatandaşlarının 10 belirlenmiş Yunan adasına seyahat etmeden önce vize almadan giriş yapabilmeleri büyük kolaylık tanıyor.
Bazı insanlar ise kendi taşıtları ile Yunanistan’a seyahat etmek ve tatillerini orada geçirmek isteyebiliyor. Peki, kendi aracı ile Yunanistan’a giriş yapmak isteyen turistler ne gibi prosedürlere dikkat etmeli, hangi belgeleri yanında bulundurmalı. İşte kendi arabasıyla Yunanistan’a gitmek isteyenler için seyahat rehberi.
Yunanistan’a Araba ile Seyahat Etmek
Öncelikle Yunanistan’a aracınızla girebileceğiniz sınır kapılarından bahsetmek gerekiyor. Bu sınır kapılarından bir tanesi Tekirdağ üzerinden gidilebilecek İpsala sınır kapısıdır. Bir diğer sınır kapısı da Edirne üzerinden ulaşabileceğiniz Pazarkule sınır kapısıdır. Bu iki sınır kapısı ister kendi aracınızla ister otobüsle olsun fark etmeksizin ülkeye girebileceğiniz tek sınır kapılarıdır. Ancak elbette sınır kapısına gelmek kadar sınır kapısından geçmek de ayrı bir mesele. Bu noktada sınır kapısında sizlerden istenecek belge ve evrakları yanınızda bulundurmanız gerekiyor. Peki, bu belge ve evraklar hangileri? Şimdi bunları inceleyelim
Yunanistan’a Gitmek İçin Bulundurulması Gereken Evraklar
Yunanistan’a kendi aracınız ile gitmek isterseniz yanınızda mutlaka bulundurmanız birtakım evraklar söz konusudur. Elbette bunlardan birincisi ve en önemlisi Schengen vizesidir. Yunanistan Schengen bölgesinde olduğu için bu vizeyi almanız gerekiyor. Pasaportunuz, ehliyet araç, ruhsatınız, kalacağınız süre zarfında geçerli yeşil sigorta diğer önemli evraklar. Ayrıca eğer araç size ait değil ve aracın sahibi de araçta değilse vekaletname gerekiyor. Son olarak yurt dışı çıkış harç pulu ve isteğe bağlı yurt dışı sağlık sigortası yine bulunması zorunlu evraklar arasında. Bu evrak ve belgeler yanınızda ve gerekli ödemeleri de yapmışsanız Yunanistan’a kolaylıkla seyahat edebilirsiniz.
Bu evraklar arasında yer alan yeşil sigorta neden var diye merak ediyorsanız bunun sebebi yurt dışı seyahati esnasında olması kazalarda hasarın karşılanması yönelik bir önlem olarak düşünebilirsiniz. Ancak eğer Yunanistan otomobil vizesi aldıysanız yeşil sigortaya da ihtiyacınız otomatikman kalmıyor. Bir de araç sahipleri için önemli bir konunun altını çizmek gerekiyor ki yeşil sigorta araç türü ne olursa olsun mutlaka yaptırılması gereken bir sigortadır. Bunlara motosiklet modelleri de dahildir.
Araç İçin Yeşil Sigorta Nasıl Alınır?
Yurt dışına kendi aracıyla çıkmak isteyen herkes yeşil sigortayı yaptırmak zorundadır. Yeşil sigorta yaptırmak isteyenler ise araca ait ruhsat, Türk Trafik Sigortası belgeleri ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'na müracaat etmeleri gerekir. Başvuru eksiksiz bir şekilde yapıldığı takdirde Kapıkule veya İpsala yeşil sigorta merkezlerinden sigorta alınabiliyor.
Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu Nedir?
Yurt dışına araçları ile seyahat etmek isteyenlerin yurt dışı çıkış için gerekli pulun harcını yatırmak durumundadırlar. Yurt dışı harç pulu, yurt dışına çıkarken pasaportla beraber gösterilmesi zorunlu bir belgedir. Bu sebeple ödenmiş olduğundan emin olmalısınız. Yurt dışı harç pulu ücreti 2024 senesi için 150 TL’dir. Bu harç pulunun ödemesini ise gümrük kapılarında, havalimanlarında, anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da dijital vergi dairesi sistemi ile ödemek mümkündür.
Eğer Yunanistan’dan sonra farklı ülkeleri de seyahat etmek ya da fikrinizi değiştirip Yunanistan’da biraz daha fazla konaklamak isterseniz Schengen vizesini mutlaka almalısınız. Evrak başvuru sürecinde ise seyahat planlamasını doğru bir şekilde yapmaya özen gözen göstermelisiniz.
Schengen vizesi alabilmek için ise şu adımları takip etmeniz yeterlidir:
Vize Başvuru Formu
Öncelikle resmi web sitesi https://www.mfa.gr/turkey/tr/visas.html?mission=kon girerek bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor.
Pasaport
Pasaportunuz en az 6 ay geçerli olmak durumundadır. Ayrıca en az 2 boş sayfası olmasına da dikkat edilmelidir.
Biometrik Fotoğraf
Son 6 ay içerisinde çektirdiğiniz 2 adet biometrik fotoğrafı da belgelerinize eklemeyi unutmamalısınız.
Seyahat Sağlık Sigortası
Seyahat süresini kaplayan en az 30 bin Euro teminatlı sağlık sigortası yapılması gerekiyor.
Konaklama
Otel, motel, hostel vb. gibi konaklamaya yapacağınız yerin bilgilerini gösteren rezervasyon kaydını yanınızda bulundurmalısınız.
Maddi Durum Belgesi
Kredi kartı ekstresi ya da bankadan alabileceğiniz hesap dökümü ile maddi durumunuzun yeterliliğini göstermelisiniz.
İş Yeri Belgesi
İş yerinizden alabileceğiniz maaş bordrosu, izin belgesi gibi evraklardan herhangi bir tanesini yanınızda bulundurmalısınız.
Öğrenci-Emekli Belgesi
Eğer seyahat esnasında yanınızda öğrenci ya da emekli olan var ise yine öğrenci ve emekli belgelerinin de bulundurulması gerekir.
Vize İçin Randevu
Vize için randevu alabileceğiniz farklı yöntem mevcuttur. Konsolosluk veya Büyükelçilik, Vize Başvuru Merkezi ya da online sistemden vize başvurusu gerçekleştirilebilir. Ayrıca E-Devlet sistemi ile de vize başvurusunda bulunabilirsiniz. E-vize olarak hizmet veren sistemde aile için en az 2 en fazla 10, gruplar için en az 10 en fazla 300 kişilik başvurularda bulunabilir. E-vize sisteminin sadece turizm ve iş amaçlı seyahatler için kullanılabildiğini de belirtmek gerekiyor.