Kültür Seyahat
14 Temmuz 2022Renkli minimal yapıları, göz kamaştıran denizi ve dağlık olmasının sunduğu eşsiz manzarasıyla görmeye değer Yunanistan’ın Midilli Adası’nı çoğunuz duymuşsunuzdur. Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası olan Midilli Adası dolu dolu bir tarihe sahip. Turizm alanında oldukça gelişmiş bir yer olmasının yanı sıra geleneksel havasını da korumayı başarmış bir yer burası. Diğer bir adıyla Lesbos (Lesvos) Adası, adını bu adada hayata gözlerini açan ünlü Yunan lirik şairi Sappho Lesbos’dan almış. Bizim buraya Osmanlı döneminden beri verdiğimiz isim olan “Midilli” ise adanın başkenti Mytilene’den türemiş. Adanın sunduğu yemyeşil ortamda zamanınızı geçirirken, her bir karışında varlığını sürdüren çeşitli tarihî mekânlarla mest olacak, bir yandan da adanın bir zamanlar kucak açtığı tarihî isimler sizleri manevî olarak karşılayacak.
Adanın konum olarak ülkemize yakın olması burayı tatil için oldukça cazip bir yer kılıyor. Burayı cazip kılan bir diğer faktör ise ulaşım: Adaya düzenlenen feribot seferleri hem keyifli bir yolculuk hem de kolay bir ulaşım fırsatı sunuyor. Şimdi dilerseniz ulaşım konusuna geçmeden önce adaya ayak bastığınızda görmeniz gereken yerlerden kısaca bahsedelim:
Midilli Kalesi
Midilli Kalesi, Akdeniz Bölgesi’nin en büyük kalelerinden biri ve adanın en yüksek bölgesinde bulunuyor. Gatelouzon hükümdarının inşa ettiği bu görkemli kule, adayı ziyaret ettiğinizde görmeniz gereken yerler arasında ilk sıralarda yer alıyor diyebiliriz. Özellikle yaz döneminde kalede düzenlenen çeşitli festivaller ve sanat etkinlikleri, tatilinizi yaparken size keyifli bir mola fırsatı olabilir. Kalede ayrıca Osmanlı dönemine ait üç kitabe, iki çeşme ve iki hamam bulunuyor. Bunun sebebi adanın Yunanların eline geçmeden önce bir süre Türklerin hâkimiyetinde olması. Bu da tarihî yönüyle bu kaleyi görmek istememize neden oluyor.
Agios Therapon Kilisesi (Saint Therapon)
Midilli Kalesi’nde geçirdiğiniz güzel zamandan sonra sizleri Agios Therapon Kilisesi (Saint Therapon)’ne yönlendirelim. Bu kilise adanın en meşhur kilisesi. Argiris Adalis adındaki Lesvoslu bir mimarın inşa ettiği kilisenin tarihi 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. Aziz Therapon’a adanan kilise şehrin liman bölgesinde yer alıyor. Göz kamaştıran kubbesi ve yine yerel bir ressamın ortaya koyduğu dış süslemeleri ile görmeye değer bu kiliseyi es geçmeyin deriz.
Özgürlük Heykeli
Heykeller, gezdiğimiz yerlerin tarihinden, o yerin sanatçılarına ve sanatçıların bize vermek istedikleri mesajlara kadar pek çok bilgi sunar bize. Şimdi dilerseniz adanın simgesi hâline gelmiş bir heykelden, Özgürlük Heykeli’nden bahsedelim: Midilli limanında yer alan bu bronz heykel, Lesvoslu ressam Yeoryos Yakobides’in tasarladığı ve Yunan heykeltıraş Gregoryos Zevgolis’in hayata geçirdiği bir yapıt. Bu heykeli gördüğünüzde onun tasvir ettiği özgürlük simgesini belki de adanın size hissettirdiği o bağımsızlık hissiyle bağdaştıracaksınız.
Mytilene Antik Tiyatrosu
Mytilini Antik Tiyatrosu Midilli Adası’nın kültürünün simgesi değerinde olan bir başka tarihî yapıdır. Lesvoslu mimar Argyris Adalis tarafından yaptırılan bu antik tiyatronun tarihi Helenistik döneme kadar uzanıyor. Burası için alanında önde gelen bir tiyatro olduğundan ve bir benzerinin de Roma’da inşa edilmiş olduğundan bahsedebiliriz.
Bahsettiğimiz bu mekânların yanı sıra köyler ve plajlar da görülmeye değer. Midilli'de Molyvos, Agiassos, Plomari, Skala Sikamias ve diğerleri dahil olmak üzere birçok köy var. Köyler kartpostallara konu olacak bir görünüme ve doğallığa sahip. Plajlar ise genellikle küçük çakıllı koylardan oluşuyor, pek çoğu tenha ve huzur dolu yerler. Zamanınız olursa buraları da keşfetmekten büyük keyif alacağınıza eminiz.
Midilli Adası nispeten büyük bir ada olduğu için adanın tamamını ve tüm gizli hazinelerini keşfetmek isterseniz bir araca ihtiyacınız olabilir. Adanın liman çevresinde bulunan taksi ve otobüsler bu anlamda yardımınıza koşuyor. Otobüs güzergahlarını limandan öğrenebilirsiniz.
Midilli Adası’na Ulaşım: Feribot Seferleri
Gelelim ulaşıma. Ayvalık Limanı’ndan Midilli Adası’na düzenlenen feribot seferleri, deneyimleyeceğiniz bu eşsiz tatil deneyimini gerçekten çok kolay bir hâle getiriyor. Feribot seferlerine ödeyeceğiniz fiyat ise feribotun boyutuna, hızına ve araçlı olup olmamasına göre değişiklik gösteriyor. Ortalama 1,5 saat süren bu keyifli feribot yolculuğu sonrası bahsettiğimiz Midilli Adası tüm güzellikleriyle karşınızda beliriyor. Adaya giriş konusu da elbette ulaşım kadar önemli: Şayet bordo pasaportunuz varsa ancak Schengen vizeniz yoksa, adaya giriş için kapı vizesi almanız yeterli; yeşil ve gri pasaportunuz varsa eğer, kapı vizesi almanıza gerek kalmadan giriş yapabilirsiniz.
Belki her yaz tekrar tekrar gittiğiniz ülkemizin güzide tatil yerleşkeleri, bir süre sonra kendinizi bir rutinin içinde bulmanıza, yeni yerlerden ve yeni heyecanlardan uzaklaşmanıza sebep olabilir. Bu yüzden özellikle pek de uzak olmayan ve ulaşım anlamında da bizi zorlamayan Midilli Adası ve bu tarz yerleşkelerin gidip görülesi olduğunu söylemekte fayda var. Adanın Akdeniz iklimine sahip olması itibariyle özellikle yaz dönemlerinde burayı ziyaret etmenizi öneriyor ve son olarak Midillili şair Odiseas Elitis’in burası için söylediklerini sizlerle paylaşıp yazımızı sonlandırıyoruz: “Dünyanın hiçbir yerinde Güneş ve Ay o kadar ahenk içinde batmaz, başka hiçbir yerde güçlerini o kadar eşit paylaşmazlar.”
Keyifli tatiller dileriz!
**Midilli seyahati hoşunuza gittiyse, Yunan Adaları'nı bir de Cruise keyfi ile gezmeyi mutlaka deneyimlemelisiniz. Yazımıza bekleriz**