Kültür Seyahat

25 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

Yerel ve uluslar arası festivalleri ile İstanbul her zaman Türkiye'nin en renkli ve en canlı şehirlerinden biri olmuştur. İşte bu senenin kaçırılmayacak festivalleri.

Tatavla Karnavalı

Günümüzün Kurtuluş semti, İstanbul’un en eski yerleşimlerinden biridir ve burası ile özdeşleşmiş, beş asırlık köklü bir geçmişe sahip olan bir karnavala ev sahipliği yapar. Oldukça eski bir geleneğe dayanan karnaval İstanbullu Rumların Paskalya Pazarı’na kırk gün kala başladıkları büyük bir eğlencedir ve özellikleri bakımından Rio ve Venedik karnavallarına benzetilir.Tatavla veya daha çok bilinen ismiyle Baklahorani Karnavalı konserleri, söyleşileri, meze şenlikleri, kültür turları, panayırı, kostümlü ve maskeli Maskara Alayı ile oldukça renkli gösterilere sahne oluyor ve yüksek bir katılımla her yıl coşkulu bir biçimde 28 Şubat-1 Mart tarihleri arasında kutlanıyor.

İstanbul Film Festivali

İlki 1982 yılında düzenlenen ve daha sonra “Sinema Günleri” adıyla devam edilen festival, 85 yılından itibaren biri ulusal diğeri uluslararası olmak üzere iki ayrı yarışma ile birlikte hayatına devam ediyor. 1989’dan itibaren bugünkü ismini kazanan İstanbul Film Festivali’nde her sene dünya klasikleri, sessiz film gösterimleri, retrospektifler ve belgeseller ile birlikte yaklaşık iki yüz film sinemaseverlerle buluşturuluyor. İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) tarafından düzenlenen festival, her yıl artan izleyici sayısıyla Türkiye’nin en büyük ve en kapsamlı film festivali olarak gösteriliyor.

1

    İstanbul Caz Festivali

    İKSV (İstanbul Kültür Sanat Vakfı) tarafından İstanbul’un çeşitli konser ve etkinlik mekanlarında düzenlenen İstanbul Caz Festivali, 1994 yılından bu yana her Temmuz’da müzikseverlerle dünyaca ünlü sanatçıları buluşturmaya devam ediyor. Festival programı sadece caz müziği ile sınırlı değil; Latin Amerika’dan Kuzey Avrupa’ya uzanan geniş bir seçkide dünya müziğinin çeşitli türlerini dinleme fırsatı bulabileceğiniz festival, amatör caz müzisyenleri için de önemli bir platform niteliği taşıyor.

    Beyoğlu Sahaf Festivali

    İlk düzenlendiği sene ismi “Galata Sahaflar Festivali” olan etkinlik, tam on iki senedir Beyoğlu’nda düzenlenmeye devam ediyor. Festivalde Türkiye’nin dört bir yanından sahaflar bir araya gelip kitapseverleri mutlu edecek eserleri sergiliyorlar. Tabi tezgahlarda sadece kitaplar yok; her yerde arayıp bulamadığınız bir plağı, orijinal bir film afişini, eski kartpostalları, kasetleri veya posterleri de bu festivalde bulmanız son derece olası.

    2

    İstanbul Bienali

    İKSV tarafından düzenlenen bir diğer etkinlik olan İstanbul Bienali, dünyadaki bienaller arasında en prestijlilerinden biri olarak kabul ediliyor. Farklı kültürlerden sanatçılar için bir buluşma noktası olan İstanbul Bienali’nde her iki yılda bir güncel sanat örnekleri izleyicilere sunulurken, düzenlenen panel, konferans ve atölye çalışmaları gibi etkinliklerle de program destekleniyor.

    İstanbul Müzik Festivali

    İlki 15 Haziran-15 Temmuz 1973 tarihleri arasında “İstanbul Festivali” adıyla düzenlenen etkinlik, kırk yılı aşkın süredir İKSV organizasyonuyla Türkiye’nin en köklü müzik etkinlikleri arasında gösteriliyor. Klasik müzik alanında saygın isimlerin ağırlandığı festivalde tıpkı ağırlanan isimler gibi etkinliklerin düzenlendiği mekanlar da son derece özel. İstanbul Arkeoloji Müzesi, Aya İrini Kilisesi, Topkapı Sarayı, Süreyya Operası gibi mekanlarda müziği geniş bir izleyici kitlesiyle buluşturuyor.

    3

    Chill-Out Festivali

    Dünyadaki tüm festivaller gibi salgın nedeniyle sekteye uğrayan ChillOut Festivali, geçen sene ilk kez “sosyal mesafeli” olarak düzenlendi. 2006 yılından bugüne dek ülkemizden ve dünyadan yüzlerce müzisyeni aynı sahnede buluşturan festivalin katılımcılarına vaadi ise keyifli aktiviteleri, atölyeleri ve farklı konseptlerdeki deneyimleri ile “Yılın en mutlu hafta sonunu” sunması.

    İGA Pass-0
    Tips

    Premium Bir Havalimanı Deneyimi: İGA Pass

    İGA Pass, ödüle doymayan İstanbul Havalimanı'nın müşteri memnuniyetini ön planda tutan uygulamaları arasında en sevilenlerden biri.

    Devamını Oku
    Şile
    Kültür Seyahat

    Yurt İçinden En Büyüleyici Sevgililer Günü Rotaları

    Sevgililer Günü geldi çattı. Bu yüzden birçok çift o gün ne yapacaklarını ve nereye gideceklerini düşünüyor. Baş başa vakit geçirebilecekleri…

    Devamını Oku
    Temmuz-0
    İyi Yaşam

    Temmuz İstanbul Kültür Sanat Rehberi

    İstanbul, en sevilen haliyle temmuz ayında da bizleri yalnız bırakmıyor. İçinizi ferahlatacak etkinlik önerileriyle bu temmuzda da sanatsız ve…

    Devamını Oku