Yeme İçme

13 Şubat 2023

Çikolatayı sevmeyen kaç kişi vardır? Kadınları mutlu etmek zordur diyenlere karşın bazı çikolata dükkanları "az çikolata vardır, mutsuz kadın yoktur" gibi sloganlarla yola çıkmıştır. Çikolata sadece çocukları değil kadınları, hatta tüm insanlığı mutlu edecek bir güce sahip. Öyle ki tarihe bakıldığında ismini Theobromocacao yani "tanrıların besini" anlamına gelen kakao ağacından almıştır.  Çikolatanın ilk tarih sahnesine çıkışı ise bundan yaklaşık 4000 sene önce Meksika topraklarında gerçekleşmiştir. O zamanlar sadece kralların ve soylu kişilerin ulaşabildiği çikolata bugünki formunda değildir elbette. Macun kıvamında ve daha acımsı bir tada sahip olan çikolata uzun yolculuğu sonunda  bugünkü halini almıştır. Tropik bir ağaç türü olan kakao ağacının tohumlarını işleyerek elde edilen çikolata bugün adeta bir kültür haline gelmiştir. Pek çok çeşidi ve türü olan çikolatanın en kıymetli ve lezzetli olanı elbette el yapımı çikolatalardır. İstanbul, el yapımı çikolataların ve çikolata ile yapılan farklı tatlıların sunulduğu butik çikolatacılar cenneti gibidir. Dükkana girdiğiniz an mis gibi kakao kokusunu alacağınız bu sevimli mekanlara gelin birlikte göz atalım.

Çikolatacı-1

J'adore Chocolatier 

Butik çikolataları anlatırken girişte duyulan kakao kokusundan sıklıkla bahsedilir ancak bu konuda J'adore Chocolatier bambaşka... Asmalımescit'te bulunan çikolatacının daha kapısını açtığınız an mis gibi bir çikolata kokusunu buram buram içinize çekiyorsunuz. İki katlı bu butik dükkanın alt katında oturacak alan yok, merdivenlerden çıktıktan sonra ulaştığınız kısım ise ufacık ama bir o kadar sevimli... Üst katta birkaç masa yer alıyor ve adeta Fransa sokaklarında bir mekana girmişsiniz hissini yaratıyor. Alçak tavanlı ortam çatı katı hissi vererek iç ısıtan sarı ışıklarla aydınlatılıyor. Ayrıca mekanda Edith Piaf gibi ünlü Fransız sanatçılarını dinlemeniz mümkün... En meşhur tatlısı ise "Oh La La Beatrice" isimli enfes bir lezzet... Kek, erimiş çikolata, krema ve çileklerin muhteşem uyumunu bu mekanda tatmak gibisi yok diyebiliriz. J'adore Chocolatier farklı tatlarını da denemenize değecek. Lezzetli bir çikolata ile mutlu olduktan sonra tramvay seslerini dinleyerek İstiklal Caddesi'nde yapılan bir yürüyüşle gününüzü taçlandırabilirsiniz.

Çikolatacı Aziz Bey

Çikolatacı Aziz Bey İstanbul'daki butik çikolatacılar içindeki en değerli mekanlardan biri. İstanbul'un Üsküdar ilçesine bağlı Kuzguncuk mahallesinde yer alıyor. Renk renk evlerin sıra sıra dizildiği Kuzguncuk sokaklarını gezinirken tatlı bir mola vermek isteyenler için şirin mi şirin bir çikolata dükkanı burası... Çikolatacı Aziz Bey karabiberli, fındıklı, portakallı, salepli gibi pek çok el yapımı çikolata ile zengin bir menüye sahip. Ayrıca Aziz Bey Spesiyal, Afife, Alami, Azize gibi çikolata içerikli pek çok tatlısı bulunuyor. Lezzetli menünün yanı sıra bulunduğu sokak kadar dükkanın içi de cıvıl cıvıl bir atmosfere sahip.

Çikolatacı-2

Tarihi Meşhur Beyoğlu Çikolatacısı

Tescilli bir marka olan Beyoğlu çikolatacısının tarihi de isminin hakkını vererek çok eskiye dayanıyor. Ganapulos ailesi tarafından 1954 yılında Beyoğlu'nda kurulan çikolatacının ortaya çıkış hikayesi biraz farklı... O dönem içinde zorlu yaşam koşulları nedeniyle çikolataya ulaşım da pek kolay olmuyor. Her ailenin ulaşıp rahatça tüketeceği bir gıda çeşidi olmanın aksine lüks bir yiyecek gözüyle bakılıyor. Ganapulos ailesi ise bu yola çıkarken çikolatayı daha kolay satılır bir hale getirmeyi amaçlıyorlar. Bu noktada da maliyeti azaltmak için devreye fındık giriyor. Kakao ve kakao yağını çoğaltabilmek adına fındıktan yardım alıyorlar. Böylece maliyeti daha uygun hale gelmiş oluyor. Öncelikle Lider Çikolata ismi ile 1954 senesinde kurulan marka ismini 1960'lı senelerde Beyoğlu Çikolatası olarak değiştiriyor. Bugün de hala bu isimle kalpleri fetheden çikolatacı butikten de butik diyebiliriz. İstiklal caddesinde yer alan bu küçük dükkandan büfe usulü gibi sadece seçtiğiniz çikolatayı alarak oradan ayrılıyorsunuz. Vitrinine dizilmiş çeşit çeşit çikolata ile görenleri hemen cezbeden ve tarihe meydan okuyan bu ufak dükkanı mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Mendels Coffee an Chocolatier

Çikolata mutluluktur dedikten sonra "Çikolata aşktır" sloganı ile yola çıkan yerde sıra. Avrupa yakasını hareketli semtlerinden biri olan Beşiktaş'a bağlı Akaretler'de konumlanan çikolatacının hikayesi Mardin'e dayanıyor. Mardin'de bir şeker tüccarının bademlerin üzerini şekerle kaplaması eşliğinde başlayan süreç İstanbul'da taçlandırılmış. Badem şekerlerinin insanları ne kadar mutlu ettiğini gördüklerinde çeşitlerini çoğaltarak bir aile pastanesi açmışlar. Kuşaklardır ilerleyen bu miras sayesinde bu aile içinde büyüyen iki kuzen Mendels'i İstanbul'a kazandırmış. Otantik ve şık görünümlü butik çikolatacı menülerinde kahve çikolatanın uyumundan güç alıyorlar. Pull me isimli tatlıları ile iddialı olan mekanda çikolatalı farklı tarifler de kahve eşliğinde siz çikolata tutkunlarını bekliyor.

İst-Ramazan-0
İyi Yaşam

İstanbul’da Ramazan Etkinlikleri

Ülkece hayli buruk bir Ramazan geçirsek de İstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerimizde bu mübarek aya yaraşır, birlik beraberlik içerisinde…

Devamını Oku
Hıdrellez
İyi Yaşam

En Doğal Şenlik: Hıdrellez

İnsanoğlunun doğayla bağının kopmadığı zamanlardan kalma bir gelenek olan Hıdrellez, İslam kültürüyle şekillenerek bugünlere kadar gelen eşsiz bir…

Devamını Oku
Arboretum-0
Kültür Seyahat

İstanbullular İçin İdeal Dinlence Noktası: Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için huzur veren tam bir dinlenme noktası. Eğer daha önce yolunuz düşmediyse…

Devamını Oku