Kültür Seyahat

13 Ocak 2023

Hafta sonu eğer plan yapmadıysanız, havaların güzel gitmesini de fırsat bilerek kendinizi doğanın kucağına bırakıp biraz şarj olabilirsiniz. Üstelik bunun için İstanbul'dan çok da uzağa gitmenize gerek yok; şehrin oksijen deposu ormanlarında yeşile doyabilir ve ailecek mesire alanlarının keyfini çıkarabilirsiniz. 

Belgrad Ormanı

İlk durağımız Avrupa Yakası’nda orman denildiği zaman ilk akla gelen yerlerden birisi olarak bilinen Belgrad Ormanı oluyor. Bu bağlamda orman, Çatalca Yarım Adası’nın en doğu ucunda yer alıyor. Ayrıca köklü bir geçmişe ev sahipliği yapan Belgrad Ormanının , hem Bizans hem de Osmanlı döneminde içme suyu kaynağı olarak kullanıldığını belirtelim. Peki, Belgrad ormanı ismini nereden alıyor? Kanuni Sultan Süleyman’ın Sırbistan seferi sonrasında Belgradlıları yerleştirdikten hemen sonra almıştır. Hem Akdeniz hem de Orta Avrupa iklimlerinin etkisi fazlasıyla görülen bu ormanda birbirinden farklı binlerce bitki çeşidi bulunuyor. Aynı zamanda bu bölgede av yasağı olduğu için onlarca farklı türde hayvan da ormanda yaşayabilmekte. Özellikle de hafta sonu temiz hava almak, spor yapmak ya da piknik yapmak isterseniz Belgrad Ormanı’nda aileniz ya da arkadaşlarınızla birlikte keyifli vakit geçirebilirsiniz.

İstanbul'un Ormanları-2

Atatürk Arboretumu

Sıradaki durağımız Avrupa Yakası’ndaki en popüler yeşil alanlarından birisi olarak biliniyor. Bu noktada  Atatürk Arboretumu, son derece rağbet gören ormanlardan birisi. Belirtmiş olalım: Arboretum, ağaç ya da ağaç ailesine ait odun bitkilerin yetiştirilmesi ve korunması adına çalışmalar yapılan yere verilen isim olarak karşımıza çıkıyor. Belgrad Ormanı’na bağlı oldukça büyük bir alana kurulu olan Atatürk Arboretumu, yeşile doymak isteyen gezginlerin vazgeçemediği bir lokasyon denilebilir. Aynı zamanda parkın içerisinde doğal bir göl ve binlerce çeşitli ağaç türü de bulunuyor. Söylemeden geçmeyelim. Atatürk Arboretumu’na yiyecek-içecek sokmak yasak. Bununla birlikte Atatürk Arboretumu çerisinde restoran ya da kafe bulunmuyor. Su şişesi ile girmek de yasak olduğu için önceden su ihtiyacınızı karşılamanızı öneririz.

İstanbul'un Ormanları-3

İlginizi çekti mi? O halde Atatürk Arboretumu ile ilgili hazırladığımız detaylı tanıtım yazısına da göz atmak isteyebilirsiniz. Yazıya gitmek için buraya tıklayın.

Taşdelen Ormanı

Rotamızı Çekmeköy İlçesi sınırlarında bulunan Taşdelen Ormanı’na çeviriyoruz. Bu bağlamda Taşdelen Ormanı, Alemdağ ve Taşlıtepe ormanları arasında yer alıyor. Tüm bunların yanında çam, meşe, kayın ve köknar ağaçlarıyla kaplı olan bu orman, son derece temiz ve oldukça sakin bir mesire yeri olarak karşımıza çıkıyor. Tamı tamına 800 dönüme yayılan bu güzelliği öne çıkaran asıl zenginlik; orman içindeki çeşmelerden akan o meşhur tertemiz Taşdelen Suyu diyebiliriz.

Alemdağ Ormanı

Tıpkı Avrupa Yakası’nda da olduğu gibi Anadolu Yakası’nda da birbirinden güzel ormanlar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi ise Alemdağ Ormanı. Üsküdar-Şile arasındaki bir hat üzerinde konumlanan Alemdağ Ormanı, Çekmeköy ilçesinde yer almakta. Paleozoik Silürien ve Devonien devirlerine ortaya çıkan kayaçlar vesilesiyle oluşan Alemdağ Ormanı, üzerini kaplayan bitki örtüsü sayesinde Anadolu Yakası’nın oksijen depolarından bir tanesi olarak biliniyor. İstanbul’un en yüksek ikinci tepesinde yer alan bu ormanda mesire alanı da yer alıyor.

İstanbul'un Ormanları-1

Aydos Ormanı

Şehirden kaçıp bol oksijenli bir alanda keyif mi yapmak ister misiniz? O zaman Aydos ormanları tam da size göre diyebiliriz. Her mevsim ziyaretçilerine birbirinden eşsiz ve güzel manzara sunan Aydos Ormanı, tabiatı ve sessizliğiyle sakin bir hafta sonu geçirmek isteyen bireyler adına birebir. Anadolu Yakası’nda yer alan bu ormanın en derinliklerine doğru yürüyüşe çıkabilir, bisiklete binebilir ya da bunların dışında başka sporlar da yapabilirsiniz. Bu bağlamda Aydos Ormanında bir de meşhur Aydos Gölü bulunuyor. Eğer tercih ederseniz deniz bisikleti kiralayarak da gölde oldukça keyifli bir tura çıkabilirsiniz. Aydos Ormanında aynı zamanda ailelerin de vakit geçirebileceği piknik alanları yer alıyor.  Pikniğinizi yaptıktan hemen sonra Aydos Tepesine çıkarak İstanbul’un o güzel dillere destan manzarasını kuşbakışı olacak şekilde incelemeniz mümkün.

Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı

Son durağımız İstanbul Beykoz ve Ümraniye arasında yer alan ve önceki adı İstanbul Kent Ormanı olup şimdilerde adını bir padişahtan alarak Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı ismiyle anılan eşsiz bir orman. Ayrıyeten Kanuni Sultan Süleyman Şehir Ormanı, İstanbul’un en büyük mesire alanı olmasıyla nam salıyor. Tüm bunların dışında Elmalı Barajı kıyılarına kadar yayılmış olan bu ormanın tam ortasından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne bağlanan O-2 Otoyolu geçiyor.

Yaklaşık olarak 11 km’lik yürüyüş parkuruna sahip olan, piknik ve mangal alanlarıyla özellikle de ailelerin keyifli vakit geçirebileceği bu benzersiz orman, ulaşım kolaylığıyla da sakin bir hafta sonu geçirmek isteyen kişiler adına sıklıkla tercih ediliyor. Bu bağlamda kafa dinlemek isteyenler, ailesiyle güzel vakit geçirmeyi planlayanlar, arkadaşlarıyla ufak bir doğa kaçamağı yaparak temiz havanın tadına varmak isteyenlerin rotası bu ormana çevriliyor. Tüm bunların dışında kendinizi iyi hissetmek istiyorsanız bahsi geçen ormanlardan size en uygun olanını seçip küçük bir gezintiye çıkmanızda fayda var. Birbirinden keyifli anlar sizleri bekliyor olacak.

İstanbul manzaralı restoran (0)
Yeme İçme

İstanbul'un Manzaralı Ucuz Restoranları

İstanbul'da Boğaz manzarası eşliğinde keyifli bir yemek yemek sandığınız kadar pahalı olmak zorunda değil. İşte eşsiz manzarası ve mutfağıyla…

Devamını Oku
nisan istanbul
Kültür Seyahat

Nisan İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Baharı müjdeleyen Nisan, İstanbul’da yine kültür ve sanat ile dolu dolu geçeceğe benziyor. Atölye çalışmalarından konserlere, tiyatrodan sinemaya…

Devamını Oku
İstanbul haziran-0
İyi Yaşam

Haziran İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Şehrin müzik ve tiyatro sahnesi canlanıyor. Haziran ayında İstanbul'un zengin kültür ve sanat sahnesinde yaşanacak heyecan verici etkinlikleri…

Devamını Oku