Kültür Seyahat

16 Ocak 2023

Dünya Kupası'nda ismini oldukça fazla duyduğumuz Fas, birçok kişinin ilgisini çeken bir ülke haline geldi. Biz de buna kayıtsız kalamadık ve Fas'a biraz daha yakından bakalım istedik.

Otantik bir havası, esrarengiz bir atmosferi, tarihi mimari ile yerli ve yabancı turistler için tam bir cennet olan Fas, gidilmesi gereken muhteşem bir ülkedir. Yönetim merkezi başkent Rabat ve renkli şehir Casablanca, meşhur Meknes, mavi evleri ve sokakları ile ünlü Şafşavan, gezilecek şehirlerden sadece bazıları. Gelin, Fas hakkında merak edilenleri tek tek irdeleyelim.

Fas-1

Fas’ın En Sevilen İçeceği

Egzotik ülkeler arasında ilk sıralarda yer alan Fas’ta en favori ve popüler içeceği çay olarak biliniyor. Sosyal yaşamın önemli öğelerinden biri olan çaylar arasında liste başını, “Mağribi”, “Nane” ya da “Atay” olarak bilinen nane çayı çekiyor. Hatta öyle bir kültür ki bu, nesilden nesle de geçtiği söylenmektedir. Gelenek olarak genelde evin babası tarafından hazırlanan ve servis edilen bu çay seremonisi, Fas kültüründe misafirperverlik açısından haklı yerini korumaya devam ediyor. Nane çayının bol şekerli ve nane yaprakları ile hazırlandığını da belirtelim.

Fas’ta Gezilecek Egzotik Noktalar

Otantik ülke Fas’a gidip bu bahsedeceğimiz yerleri görmeden geri dönmek olmaz. Fas’ta şehir olarak Marakeş, Casablanca, Fes, Şafşavan en efsane noktalardan. Örneğin Fas’ın başkenti olan Marakeş’in, Ville Nouvelle yani Yeni Şehir olarak bilinen bölgesi, hem kültürel açıdan hem de en gurme restoranlar açısından oldukça revaçta bir bölgedir. Liman kenti ve son derece popüler olan Casablanca şehri de Fas’ta mutlaka görülmesi gereken kentlerdendir. Fes ise Fas’a başkentlik yapmış Medina’sı ve Bab Chorfa’sı ile ayrı güzelliklere sahip ve hamur işi pastillası ile meşhur bir şehirdir. Şafşavan’a gelince masmavi renkli ve kaldırım taşları ile efsane atmosfere sahip ve mutlaka gezilmesi gereken bir noktadır.

Fas-4

Leziz Fas Mutfağı

Fas ülkesinin mutfağına gelince birbirinden lezzetli tatlarla karşılaşıyoruz. İlk yemek ve oldukça popüler olan Tajin ile başlayalım. Bu yemekte başrolde, zencefil, tavuk, safran ve zerdeçal bulunmaktadır. Bu malzemeler toprak güveçte pişirilir ve sofralara sunulur. Etli ve tavuk sulu Harira Çorbası, meşhur etli kuskus pilavı, dünyaca ünlü baharatları, Msemmen adı verilen Fas ekmeği, nefis közlenmiş patlıcan Zaaoluk, Fas’ın tatlısı Chebakia, yufka ile hazırlanan Pastilla, kuzu tandır Mechoui, kreplerin en güzeli Baghrir, hafif tatlı Ktefayı, pişmiş domates ve biber ile hazırlanan Fas salatası ve çok daha fazla lezzet, Fas’ta meraklılarını bekliyor.

Fas Safari Keyfi

Fas’a gidip safari keyfi yapmadan olmaz. İster deve ile isterse dört çarpı dört araçlarla, mutlaka safari keyfini tatmalısınız. İlk olarak çöller, gündüzleri oldukça sıcak, geceleri ise soğuktur. Kıyafetleri, mutlaka bu durumu göz önüne almak gerekiyor ki kıyafet seçimleri ve ayakkabı seçimleri ona göre yapılabilsin. Geceli yani konaklamalı olarak akşamı çölde geçirenler bile oluyor farklı tur alternatiflerinde. İster ihtişamlı develer üzerinde, ister sadece sağlam ve çöl yollarına dayanıklı araçlarla safari yapın ama Fas’a gitmişken mutlaka ama mutlaka çöl safarisi yapmadan geri dönmeyin. Bir de araç ya da deve kullanmadan çöl deneyimini edinmek isteyen misafirler için uygun yerlerde çöl yürüyüşleri de düzenlendiğini belirtmeden geçmeyelim. Safari keyfine çıkmadan evvel, bu konuda başarılı bir tur seçimi de oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca safariye gitmeden önce her ihtimale karşı ilk yardım çantanızı da beraberinizde almayı ihmal etmemek gerekiyor.

Fas-2

Meşhur mu Meşhur Fas Hamamları

Türkiye’de olduğu gibi Fas ülkesinde de hamamların önemi oldukça yüksektir. Kuzey Afrika’da oldukça favori olan bir kültür olan Fas Hamamları, yerli ve yabancı turistler ya da Faslılar için oldukça değerli bir kültür sayılmaktadır ve halen de değerini korumaktadır. Lüks otellerin spa bölümlerinden Fas hamam deneyimi yaşanabileceği gibi aynı zamanda da halka açık bölgelerde ya da cami yakınlarında bu tecrübeyi edinmek mümkündür. Belirli bir arınma ve temizlenme ritüeli olan hamam kültüründe, Faslılar mutlaka haftada bir kere hamama gider ve orada hemen yıkanıp çıkmazlar, kendilerine belirli bir zamanda belirli ritüelleri uygulayıp rahatladıktan sonra hamam seanslarını tamamlar. Böylece hayatın getirdiği yorgunluk ve stresten bedenlerini ve ruhlarını temizlediklerine inanırlar.

Fas Gece Hayatı

Fas ülkesinde, gece hayatı bakımından özellikle Marakeş’in öne çıktığı görülmektedir. Diğer şehirlere nazaran daha renkli ve aktif bir gece hayatının bulunduğu Marakeş, farklı barları ve gece kulüpleri ile diğer Afrika şehirlerinden oldukça farklı bir çizgi çizmeyi başarıyor. Özellikle Afrika ya da Arap ülkeleri deyince, oryantal dansın akla geldiği gece hayatında, Fas ülkesinde de bu tür alternatiflere rastlamak mümkün. Echouhada Bulvarı’ndaki renkli atmosferi ile Secret Room Marrakesh, Mohamed VI Bölgesi’ndeki stil sahibi ve inanılmaz müzikleri ile 555 Famous Club, batı ile doğu esintilerini bir arada barından restoran ve bar Comptoir Darna, popüler olarak bilinen Borj Al Arab, gece hayatına dair görülmesi gereken renkli noktalardan olarak biliniyor.

Fas-3

Fas’a Nasıl Gidilir?

Son olarak egzotik ülke Fas’a, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan aktarmasız olarak Casablanca Muhammed V Havaalanına yaklaşık 5 saatlik bir uçuş ile varmak mümkündür. Ayrıca İstanbul Havalimanı’ndan ise Marakeş Manera Havaalanı’na yine aktarmasız olarak beş buçuk saatlik bir uçuş ile ulaşılabildiğini belirtelim. Vize konusuna gelince, Fas ülkesi, Türk vatandaşlarından 6 aya kadar geçerli pasaportları sunmaları halinde 90 güne kadar kalma süresince vizeden muaf bir şekilde sadece pasaport ile girişe müsaade etmektedir.

Fas-0
Kültür Seyahat

Kupanın Sürpriz Yüzü: Fas

Dünya Kupası'nda ismini oldukça fazla duyduğumuz Fas, birçok kişinin ilgisini çeken bir ülke haline geldi. Biz de buna kayıtsız kalamadık ve Fas…

Devamını Oku
Marakeş-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşfet: Marakeş

Fantastik filmleri aratmayan manzarası ile Türk vatandaşlarının vizesiz ziyaret edebildiği Marakeş'te özellikle görülmesini tavsiye ettiğimiz…

Devamını Oku
Fas-0
Kültür Seyahat

Kupanın Sürpriz Yüzü: Fas

Dünya Kupası'nda ismini oldukça fazla duyduğumuz Fas, birçok kişinin ilgisini çeken bir ülke haline geldi. Biz de buna kayıtsız kalamadık ve Fas…

Devamını Oku