Kültür Seyahat

23 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

Arboretum, çok çeşitli ağaç ve ağaççıkların bulunduğu ve bunların korunması amacıyla hazırlanmış botanik bahçesi olarak tanımlanıyor. Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için huzur veren tam bir dinlenme noktası. Hafta sonlarım binlerce ziyaretçi tarafından rağbet gören Atatürk Arboretumu, İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Kemerburgaz-Bahçeköy yolu üzerinde Belgrad Ormanı’nın yakınlarında yer almaktadır. 

1940’lı yıllara dayanan tarihiyle 269 hektar alan üzerine kurulan canlı ağaç müzesi Atatürk Arboretumu’nda yürüyüş yapabilir, 2000’e yakın bitki türünün olduğu bu canlı ağaç müzesini gezebilir, güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Bunların yanı sıra Arboretum, özellikle özel günler için fotoğraflarını çektirmek isteyen ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Arboretum-1

Atatürk Arboretumu Ne Zaman Açıldı?

Açılması 33 yıl süren Atatürk Arboretumu’nun inşasına, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından 1949 yılında başlanır. Aralıksız süren çalışmalar 1961 yılına kadar devam eder. 1981 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün 100.doğum yıldönümünde “Atatürk Arboretumu” olarak açılır. 

Orman Fakültesi tarafından kurulan Arboretum, öğrencilerin çeşitli bitki türleri hakkında bilgi edinmesi ve yetiştirilmesi için laboratuvar özelliği de gören Atatürk Arboretumu, tamamen bir açık hava müzesi olduğu için dışarıdan piknik amaçlı yiyecek, içeçek gibi gıdaların içeriye sokulması yasak tutulmaktadır.

Atatürk Arboretumu İçerisinde Neler Var?

İstanbul’un en bakir yerlerinden biri olan açık hava müzesi ve botanik bahçe Arboretum içerisinde hiç bilinmeyen bitki türleri, odunsu ağaçlar ve sayısız ağaç çeşidi yer alır. Bu sayısız bitki çeşidi ziyaretçilere büyüleyici bir doğa manzarasını görme fırsatını sunar. Bunların yanı sıra Türkiye’nin ilk fidanlık alanları ve 3 tane yapay göl bulunmaktadır.

Atatürk Arboretumu’nda Neler Yapılır?

Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri kendisine çeken, İstanbullular için en ideal dinlence noktası arasında yer alan Atatürk Arboretumu’nun bol oksijenli havasında doğa yürüyüşü yapabilir, müthiş manzaraların fotoğraflarını çekebilir, burada mola vermenin keyfini çıkarabilirsiniz. 

Profesyonel çekim yapmak isterseniz önceden randevu almanız ve içeriğe sokacağınız makine ve ekipmanları yönetime bildirmeniz gerekmektedir. Ücretli gerçekleştirilen fotoğraf ve video çekimleri farklı tutarlarda ücretlendirilmektedir.

Arboretum-2

Atatürk Arboretumu'na Ne Zaman ve Nasıl Gidilir?

Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Atatürk Arboretumu'na isterseniz sonbaharda birbirinden renkli ağaçları fotoğraflamak için, isterseniz kışın kar yağdığında etkileyici manzarayı fotoğraflamak için gidebilir; yaz mevsiminde serinlemek ve orman havası almak için tercih edebilir veya ilkbaharda da giderek doğanın uyanışını yakından izleyebilirsiniz.  

Atatürk Arboretumu’na gitmek için özel aracınızı veya toplu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Araç giriş ücreti ücretsizdir ve ücretsiz otopark mevcuttur.

Özel araçla gitmek için; Levent Sarıyer yolu üzerinde, Büyükdere Caddesi'ndeki Bahçeköy sapağına saparak Bahçeköy'e ulaşın. Ardından İstanbul Üniversitesi spor salonunun tam karşısındaki Kemerburgaz Yolu'nun sol tarafından dönüp ilerleyin ve yarım kilometre kadar sonra Atatürk Arboretumu'na ulaşabilirsiniz. 

Otobüsle gitmek için; Hacıosman-Yenikapı metrosu ile son durak olan Hacıosman'da indikten sonra 42HM numaralı belediye otobüsüyle Bahçeköy'e kadar gidebilir, 5-10 dakikalık bir yürüyüş sonunda Atatürk Arboretumu'na varabilirsiniz.

Diğer Ulaşım Alternatifleri;
•    59RK Rumelihisarüstü Boğaziçi Üniversitesi – Arıköy
•    153 Bahçeköy – Sarıyer
•    42M Bahçeköy – 4.Levent Metro
•    42 Bahçeköy – 4.Levent Metro
•    42T Bahçeköy – Taksim

Atatürk Arboretumu Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri

Pazartesi günleri kapalı olan Atatürk Arboretumu 10:00-16:00 saatleri arasında ziyaretçilere açıktır. 
Su ve bebek maması hariç, her türlü yiyecek ve içeçek, evcil hayvan, açık havada oynanan oyun, oyuncaklar, yedek kıyafet bisiklet ve spor aletlerinin içeriye alınması yasaktır. Ücretli profesyonel fotoğraf çekimleri dışında ziyaretçiler düğün, nişan elbiseleri ile içeriye alınmamaktadır.

Film çekimi 7.500 TL olarak ücretlendirilirken, katalog çekim ücreti 4.500 TL, Düğün, Nişan, Sünnet vb. fotoğraf çekim ücreti 400TL olarak ücretlendirilmektedir. 

Atatürk Arboretumu’nda müze kart geçerli değildir ve Orman Fakültesi Öğrencilerine ücretsizdir. Giriş ücreti, hafta içi tam 7,50 TL, öğrenci 2,50 TL olarak ücretlendirilirken, hafta sonu tam 20 TL, öğrenci 7,50 TL olarak ücretlendirilmektedir.

Ziyaret eden öğrenciler bu indirimden yararlanmak öğrenci kimliğini yanında bulundurmalıdır. Bayram tatillerinde hafta sonu fiyatları geçerli durumdadır. Ayrıca 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde tüm ziyaretçiler için giriş ücretsizken, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında tüm ilkokul öğrencilerine ve yanındaki bir refakatçisine girişler ücretsiz olmaktadır.

Bunların dışında giriş biletini Orman Genel Müdürlüğü’nün sitesinden online olarak da satın alabilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra kapanış saatine kadar burada vakit geçirebilirsiniz. 

Arboretum-3

Atatürk Arboretumu Hakkında Tüyolar

Türkiye’de iki arboretum bulunmaktadır. Biri İstanbul Sarıyer Bahçeköy’de yer alan Atatürk Arboretumu, diğeri Yalova’da yer alan Karaca Arboretumudur. Atatürk Arboretumu’na su dışında yiyecek-içecek sokulması yasak olduğu için açlık durumunuzu ona göre ayarlamanız gerekir. İsterseniz arboretuma giriş yapmadan önce isterseniz çıkış yaptıktan sonra civardaki çeşitli kahvaltı mekanlarını tercih edebilirsiniz. Açık hava botanik müzesinin çevresinde yer alan Bahar Country, Yenice Cafe, Tarihi Bilice Börekçisine uğrayarak kahvaltıdan, börek çeşitlerine, ana yemeklerden tatlılara kadar pek çok alternatifi burada deneyebilirsiniz. 

soguk-havalar
Kültür Seyahat

Soğuk Havalarda Kendinizi Eve Kapatmayın

Soğuk havalarda çok fazla dışarı çıkamasak da insan bazen evde sıkılabiliyor. Eğer siz de vaktimi dışarda geçirmek istiyorum, bu soğuk kış günlerinde…

Devamını Oku
Jumbo Jet Çağı
Teknoloji

Sivil Havacılıkta Büyük Değişim: Jumbo Jet Çağı

Uluslararası havacılık otoritelerine göre her sene 4 milyarın üzerinde insan seyahat etmek için uçakları tercih ediyor. Bu sayının 2030 yılına dek 8…

Devamını Oku
Tema Parklar-00
İyi Yaşam

Çocuklara Özel: Eğlencenin Adresi Tema Parklar

Nisan, çocukların en sevdiği ay! Çocuk Bayramı'nın coşkusunu katlamak ve onlara eğlenceli bir gün armağan etmek için İstanbul'un…

Devamını Oku