Kültür Seyahat

11 Şubat 2023

Şairlerin dizelere sığdıramadığı İstanbul ve tüm dünyanın kutladığı en sevgi dolu gün bir araya geldiğinde ortaya harikalar çıkabilir. 14 Şubat’ta eğer İstanbul'da iseniz çok şanslısınız. Çünkü bu özel günü masal gibi bir şehirde geçirmek eşsiz olacaktır. Gidilebilecek yerler, katılabileceğiniz etkinlikler, göreceğiniz manzaralar size en keyifli seçenekleri sunuyor. O halde İstanbul'da en güzel Sevgililer Günü etkinliklerine beraber göz atalım.

Galata Kulesi

Bizans İmparatoru Justinianos tarafından inşa ettirildiği bilinen kule, önce Cenevizliler döneminde revize edilmiş ardından Mimar Murad bin Hayreddin'in çalışmaları ile onarılarak yenilenmiştir. Gözetleme kulesi olarak hayata geçen Galata Kulesi tarihe meydan okuyarak dimdik varlığını sürdürmektedir. Ancak Galata Kulesi artık gözetleme kulesi olmaktan çok daha öte bir anlam içerir. Efsaneye göre Galata Kulesi'ni kiminle çıkarsan o kişiyle evleneceğin söylenir. Bu ne kadar doğrudur bilinmez ama Galata Kulesi'nin sevginin paylaşılacağı en güzel yerlerden biri olduğu yadsınamaz gerçek... Öyle ki geçmiş yıllardaki bir Sevgililer Günü’nde Galata Kulesi'ne sevgililerin fotoğrafının projeksiyon ile yansıtılmışlığı bile vardır. Bu Sevgililer Günü’nde Galata Kulesi'nin en üst katındaki restoranda güzel vakit geçirebileceğiniz gibi kulenin çevresinde olmak bile gününüze anlam katacaktır. Keza her 14 Şubat’ta birçok sevgiliyi Galata'nın çevresinde fotoğraf çektirirken görmeniz mümkün olacaktır.

İstanbul Kanatlarımın Altında: Galata Kulesi'nin Hikayesi 

Galata Kulesi

Kız Kulesi

Galata demişken Kız Kulesi'nden bahsetmemek olmaz. Zira onlar kimileri için İstanbul'un iki yakasında kavuşamayan sevgililerdir. İçinden deniz geçen tek şehir İstanbul'da bu iki kulenin de aralarına giren deniz nedeniyle ayrı kaldıkları söylenir. Bu elbette kavuşamayan sevgilileri anlatan güzel bir benzetme olsa da dinleyenleri hüzünlendirecek kadar gerçek bir his verir. Galata'nın aksine Kız Kulesi'nin hakkında söylenen birden çok hikaye vardır. Bunlardan en bilineni ise dönemin imparatoruna bir kahin tarafından söylenilen kehanetle ilgili olanıdır... Kahin imparatora bir kızı olacağını ve yılan tarafından sokularak öldürüleceğini söyler. İmparatorda kızını korumak için denizin ortasında bir kule yaptırır. Ancak kaderi deniz bile yenemez ve kıza götürülen meyve sepetinden çıkan yılan hikayenin hazin sonu olur. Yine de Kız Kulesi'yle ilgili söylenenler bununla bitmez. Uzaktan manzarasını izlemek ayrı bir güzeldir ancak teknelerle geçip Kız Kulesi'ne varmak bambaşkadır. İçinde bulunan restoran ise Sevgililer Günü için seçilebilecek özel adreslerin başında gelir. Çok uzun senelere ve hikayelere tanıklık etmiş, deniz manzaralı bir yapıda sevginizi ölümsüzleştirebilirsiniz.

Ağva

Hem İstanbul'da hem de doğanın dingin sessizliğinde olmak için en iyi adres Ağva'dır Ağva manzarası, doğası, sevimli konaklama yerleri, restoranları, gölü, sahili, ormanı ile kucak açmış sizi bekliyor... Sevgililer Günü’nü huzur dolu bir yerde geçirmek isteyenler için Ağva'da pek çok seçenek bulunuyor. Göl kenarına konumlanmış ahşap bungalovlarda konaklayarak en güzel Sevgililer Günü anınızı yaşayabilirsiniz.

Ağva

Pierre Loti

Bolca rivayetten bahsetmişken gerçek bir aşk hikayesine değinelim. Pekçok tepeye aşıklar tepesini dendiğini duymuşuzdur. Ancak Pierre Loti bu ismin tam anlamıyla vücut bulmuş halidir. İstanbul'un Eyüp ilçesinde bulunan tepe zamanında büyük bir aşka tanıklık etmiştir. Fransız Subay Pierre Loti ve Çerkez güzeli Aziyade'nin imkansız aşkının mabedi gibidir bu tepe. Pierre Loti İstanbul'a geldiğinde asıl ismi Hatice olan bu güzel Çerkez kızına aşık olur. Kızda ona aşıktır ancak evli olduğu için bu imkansız bir sevgidir. Çift, görüşürken bu tepeyi keşfeder ve sıklıkla orada buluşmaya başlarlar. Ardından genç subay Fransa'ya çağırılarak ülkesine döner ama sevgisi hiç dinmez. Geri geldiğinde ise Hatice'nin öldüğünü öğrenir. Pierre Loti İstanbul'a her gelişinde Hatice'nin mezarına gider ve yıllar içinde, bu aşkı anlatan Aziyade isimli bir roman yazar. Tepe adını alır ve bir aşk hikayesiyle ünlenerek ölümsüzleşir. Sevgililer Günü’nde Pierre Loti tepesine çıkarak eşsiz İstanbul manzarasını izleyerek bu hikayeyi yad edebilirsiniz.

Pierre Loti

Adalar

Her yönüyle zengin olan İstanbul'un adaları da pek çoktur. Adalara vapurla geçmesi ayrı bir keyif orada zaman geçirmek ise apayrı bir mutluluk nedenidir. İstanbul'un adalarını diğer adalardan farklı kılan ise bir vapur yolculuğu sonunda size zamanda seyahat etmişsiniz gibi hissettirmesidir. Adalarda bulunan yalılar, elektrikli faytonlar, bisiklete binen insanlar, el arabasında satılan dondurmalar ve dahası... Sevgililer Günü’nde adalar gidilebilecek en güzel adreslerdendir. Şehirden bir adımda uzaklaşarak sahilde bir balık restoranı size şüphesiz unutulmaz bir gün yaşatacaktır. Ayrıca tarihi yalıların arasında yürüyüş yaparak o sokaklarda kaybolmak günün en nostalji dolu güzelliklerinden olsa gerek...

Tekne Turları

İstanbul denince akla ilk gelen meşhur boğaz manzarasıdır elbette... Boğaz manzarasına doyabileceğiniz pek çok restoran olsa da tekne turu bu mekanlardan çok daha ötesini verebilir size. Gün içinde de düzenli olarak tekne turu seferleri bulunmaktadır ancak sevgililer gününe özel düzenlenen tekne turlarının tadı bambaşkadır. Denizin üzerinde mis gibi iyot kokusu ile bir yanda ışıl ışıl boğaz, bir yanda rengarenk şehir manzarası, güzel bir müzik ve enfes yemeklerle birlikte en güzel Sevgililer Günü sizi bekliyor.

İstanbul Boğaz

Bonus

İstanbul'un her açıdan zengin bir şehir olduğu unutulmamalıdır. Sevgililer gününü kutlayabileceğiniz birbirinden çok seçeneği vardır. Her sene düzenlenen konserler, pasta, yemek, resim, çikolata atölyeleri gibi Sevgililer Günü’ne özel planlanan workshoplara da katılabilirsiniz.

Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk
İyi Yaşam

Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk

Neredeyse her gün ünlü milyarder Elon Musk hakkında bir haber okuyoruz: “Elon Musk seyahat kavramını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Dahi milyarder…

Devamını Oku
İstanbul'da Sevgililer Günü Geçireceklere 10 Romantik Fikir-0
Kültür Seyahat

İstanbul'da Sevgililer Günü Geçireceklere 10 Romantik Fikir

14 Şubat Sevgililer Günü'nü İstanbul'da geçirecek olanlar, bu harika şehrin sunduğu birbirinden romantik mekanlara mutlaka göz atmalılar.

Devamını Oku
Şile-0
Kültür Seyahat

Hafta Sonu Kaçamağı: Şile

İstanbullular başta olmak üzere Marmara bölgesindeki pek çok şehir için kaçış noktası olan Şile doğal güzellikleri, denizi ve yeşili ile dikkat çeken…

Devamını Oku