Kültür Seyahat

31 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

İstanbul’da yaşayanların kendilerini yeşilliklerin arasında, doğal mı doğal mis gibi atmosferlerde bulmaları an meselesi. Sadece doğru adresleri ve doğru zamanlamaları bilmek lazım. Hınca hınç bir parkta ya da kalabalıktan sıkılabileceğiniz bir koruda dinlenmek ya da doğada spor yapmak, pek te kulağa hoş gelmiyor. Biraz klişe olsa da şehrin stresi, sizi bunalttığında bir nebze olsa da kaçmak istediğinizde, İstanbul’un gezilebilecek doğal yerleri olduğunu da unutmayın. İlla ki kilometreler devirip şehir dışına çıkmak şart değil. Beraberce biraz kafayı sıfırlamaya ne dersiniz?

1.Şehrin Kalbindeki Güzellik: Fenerbahçe Parkı, Kadıköy

İstanbul’da olduğunuzu bir saniyeliğine unutun. İster sahile karşı bir kafede oturup iyot kokusu eşliğinde kahvenizi yudumlayın, isterseniz yeşillikler arasında yürüyüş yapıp temiz havayı içinize çekin. Seçim sizin. Sakız ağaçlarının altında, sandalyenizi alıp bir köşede huzuru hissedebilirsiniz. Dilerseniz parktaki banklara oturup rahatça kahvaltınızı yapıp piknik tertibatınızla aperatifler atıştırabilirsiniz. Minyatür bir hamamın bulunduğu parkta, ilginç detaylar olarak gibi ünlü simaların heykellerini görmek mümkün.

Fenerbahçe

2.Boğaza Güzel Bir Selam: Fethi Paşa Korusu, Üsküdar

Yine bir o kadar şehrin ortasında ama bir o kadar size uzaklardaymış hissini verecek Fethi Paşa Korusu var sırada. Tertemiz bir hava eşliğinde İstanbul’a güzel bir manzaradan merhaba diyebilirsiniz. Bol oksijenli bir günü, Sultantepe’den Kuzguncuk Tepesi’ne kadar uzanan Fethi Paşa Korusu’nda yaşayın. Bünyesinde yeşillik alanların ve İBB Sosyal Tesislerinin de bulunduğunu belirtelim. Güzel bir yürüyüş sonrası, manzaraya karşı güzel bir şeyler atıştırıp çayınızı yudumlama şansına sahipsiniz. Her daim hareketli olan şehre, bir bakış ta Fethi Paşa Korusu’ndan atmaya ve biraz sakinleşmeye ne dersiniz?

3.Tarihe Yeşil Bir Bakış: Hidiv Kasrı, Beykoz

Yemyeşil ağaçlarla kaplı Hidiv Kasrı’nda yürüyüş ve koşu sporlarının yanı sıra sosyal tesis ve restoran olarak sunulan hizmetlerden de faydalanabilirsiniz. İlk ya da son olsun, Hidiv Kasrı’nda baharlar bir başkadır. Yürüyüş parkurları, şelale, oturma bölgeleri, kahvaltı mekanı ve ağaçlık alanları ile dikkat çeken Çubuklu korusundaki bu güzelliğin tarihi, 1900’lere kadar dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Mısır Valisi olan Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati’ye yaptırılan Hidiv Kasrı’na uğramayı ihmal etmeyin.

4.İşlek Semtin Huzuru: Yıldız Parkı Korusu, Beşiktaş

Hem Beşiktaş’ta olsun, hem yeşil hem de sessiz bir yer olsun. “Yok artık?” dediğinizi duyar gibiyiz ama gerçekten de Beşiktaş’ın göbeğinde akıp giden hayata bir ara verip temiz havanın keyfini çıkarabileceğiniz bir lokasyon mevcut. Yıldız Parkı Korusu’nda, yeşilliklerin ve fıskiyeli bir göletin etrafında kahvaltı yapıp rahatça dinlenebilirsiniz. 1600’lü yıllarda Kazancıoğlu ailesinin bünyesinde olan park, 1990’larda İBB tarafından halkın hizmetine açılmıştır. Çadır Köşkü, Malta Köşkü, Şale Köşkü ve Yıldız Çini Fabrikası’nın bulunduğu koru, hem tarihin hem de doğanın güzelliklerini hissedebileceğiniz bir nokta.

Yıldız Korusu

5.Şehirde Bir Nebze Oksijen: Göktürk Göleti Tabiat Parkı, Eyüp

Gölet ve yeşil alanlar bir olmuş, sizi haftanın stresinden arındırmaya çalışıyor. İşte Göktürk Göleti Tabiat Parkı, İstanbul’da iş ve hayat stresini geride bırakabileceğiniz nadide noktalardan birisi. Gölet etrafında hiçbir şey düşünmeden yürüyüş yapın, kapın bisikletinizi ve yeşillikler altında pedal çevirin, ailenizle banklarda oturup rahatça piknik yapın, gökyüzüne bakıp şehri biraz olsun unutmaya çalışın. 2011 senesinde doğru bir karar ile Tabiat Parkı olarak ilan edilen park, gerek bünyesinde yaşayan canlıları gerekse doğal florası ile dikkat çeken yerler arasına girmeyi başarıyor.

6.Atatürk’ün Eşsiz Hediyelerinden Biri: Florya Atatürk Ormanı, Bakırköy

Bakırköy’ün oksijen deposu Florya Atatürk Ormanı, gölgelik sunan ağaçları, oyun parkı, piknik alanı, çocuk oyun ve spor alanları, kahvaltı mekanları, oturma bankları ile ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. 1930’larda Atatürk tarafından olası afetlerden korunmak amacıyla çeşitli ağaçlar dikilerek Florya Atatürk Ormanı’nın temelleri atılmıştır. Sahile olan kıyı şeridi ile hem deniz hem de yeşil orman örtüsünü kucaklayabileceğiniz bölgede, yürüyüş ve bisiklet parkurları da bulunuyor. Yetişkinler yeşilin kucağında dinlenirken, çocuklar da istedikleri parklarda eğlenme şansına sahipler.

***Şehirde nefes almalık kaçış mekanları arayanlar için hazırladığımız İstanbul’un En Güzel Ormanları yazımız da yayında. Bekleriz.

7.Deniz, Orman ve Güneş Üçlüsü: Dilburnu Tabiat Parkı, Büyükada

Kızılçam ağaçlarının çoğunlukla hüküm sürdüğü park, adaların hareketinden kaçmak isteyen ziyaretçiler için paha biçilmez bir noktadır. Yaz aylarında kalabalık olduğunu belirtmekte fayda var. Fakat özellikle denize girilebilen koyların bulunduğu alan, İstanbul’da es geçilmeyecek noktalardan biridir. Deniz, kum, güneş, orman ve nefes dörtlüsüne kulak verip Dilburnu Tabiat Parkı’nda kalabalıklardan biraz uzaklaşmaya ne dersiniz? Yürüyüş, koşu, piknik, bisiklet gibi farklı seçenekleri değerlendirebileceğiniz park içerisinde, denize girmek için Nizam (Dilburnu) Koyu ve Yörük Ali Koyu bulunuyor.

Büyükada

8.Doğa ve Spora Dair: Orhangazi Şehir Parkı, Maltepe

Burası, İstanbullulara bir parktan daha fazlasını vadediyor. Tenis, Futbol, Voleybol ve Basketbol Sahası, Bisiklet Parkuru, Koşu Rotası, Mini Golf Sahaları, Çocuklar İçin Oyun Alanı, Yürüyüş Alanı gibi spora dair ne ararsanız, Orhangazi Şehir Parkı’nda sizleri bekliyor. Çocuklar için kaykay ve paten sahaları da bulunan park, şehirde farklı zaman geçirmek isteyen doğa ve spor tutkunlarına uygun alternatifler sunuyor. Ferah bir ortamda tazelenip temiz bir nefes alıp haftaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Tesis bünyesinde bulunan sahaların, amatör ve profesyonel sporcular tarafından kullanılabildiğini de belirtelim.

Ülkemizin en kalabalık şehri İstanbul’da, kafa dinlemek bazı zamanlarda yorucu olsa gerek. Metropol bir şehrin hızına uyum sağlamaya çalışmak, milyonlarca insanın yaşadığı bir şehirde kendinize doğal bir alan bulmak ve şehrin karmaşık hayatından kaçmak, her ne kadar imkansız gibi görünse de İstanbul’da bulunan sayısız park, bu imkansızlığa bir nebze de olsa çözüm yaratıyor. Siz de kafanızı sıfırlamak isteyenlerdenseniz, İstanbul’un doğal alanları sizi çağırıyor.

***Büyükşehirlerde doğa ile baş başa kalmak düşündüğünüz kadar zor değil. İstanbul'dan sonra Başkent Ankara'nın Gezilecek Doğal Yerleri'ni keşfetmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.***

İstanbul ücretsiz kütüphaneler (0)
Kültür Seyahat

İstanbul'un Ücretsiz Halk Kütüphaneleri

Ücretsiz ve kolay ulaşılabilir halk kütüphaneleri bakımından bir hayli zengin olan İstanbul, okuma alışkanlığı kazandırmak ve farkındalık yaratmak…

Devamını Oku
Küresel Mutfak İstanbul-0
Yeme İçme

İstanbul'da Küresel Mutfakları Deneyimleyin

Asya ile Avrupa’yı birleştiren ve kültürel bir merkez olan İstanbul’da dünya mutfağından seçkiler bulabileceğiniz pek çok restoran mevcut. İşte…

Devamını Oku
Şubat 2024-0
Kültür Seyahat

Şubat 2024 İstanbul Kültür-Sanat Rehberi

İstanbul'un Şubat ayı etkinlik takvimi hayli dolu. Bu ay İstanbullular sevdikleri sanatçıların konserleri, sergiler, tiyatrolar, stand-up…

Devamını Oku