Yeme İçme

24 Aralık 2022
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Kimine göre lezzetli, kimine göre baharatlı, kimine göre ise iştah açıcıdır Tayland mutfağı. En acısından en tatlısına kadar hangi lezzeti ararsanız bu mutfak size fazlasıyla sunmaktadır. Gelin, birbirinden değişik ve keyifli lezzetleri ile Tayland mutfağında güzel bir tur atalım.

Tayland Lezzetleri-1

Karidesin Çorba Hali: Tom Yam Kung / Tom Yom Kung (Baharatlı Karides Çorbası)

Jumbo karideslerin içinde tavuk suyu olur mu hiç demeyin. Bu muhteşem ikili Tom Yam Kung’ta öylesine harmanlanıyor ki tadına doyum olmuyor. Mantar, taze soğan, balık sosu, misket limonu, kişniş yaprağı gibi leziz ürünlerin eşlik ettiği Tom Yam Kung, kabukları soyulmuş karideslerin tavuk suyuyla beraber kaynatılmasıyla ortaya çıkıyor. İçerdiği malzemelerle lezzetli ve şifalı bir çorba olan Tom Yam, Tayland’ın yerel halkın ve turistlerin vazgeçilmezidir.

 

Yeşil Körili Tavuk: Kaeng Khiao Wan Kai

Yine ülkede çokça sevilen bir yemek var sırada. Kaeng Khiao Wan Kai, Hindistan cevizi sütü, balık sosu, tavukgöğsü, köri ezmesi, acı biber, lime yaprakları, sarımsak, haşlanmış bezelye ile hazırlanır. Sıvı yağ eşliğinde sotelenen malzemeler, piştikten sonra üzerine fesleğen ve kırmızıbiber dökülerek sunuma ve yemeğe hazırdır. Yeşil körili tavuk yemeden Tayland’dan dönmeyin ve bu lezzetin mutlaka tadını çıkarın.

Tayland’ın En Meşhuru: Pad Thai

Tam anlamıyla Tayland’ın milli yemeği olarak bilinir Pad Thai. Dünyadaki en leziz yemeklerin arasında yer alan Pad Thai’nin yapımında, pirinç noodle, soya filizi, kaju fıstığı, tatlı acı ve eksi sosu, yer fıstığı, karides ve yumurta gibi Tayland mutfağında sıkça yer alan ürünler kullanılıyor. Acı, ekşi, baharatlı, tuzlu, tatlı gibi birbirine zıt ama Tayland mutfağının bel kemiği aromalar, Pad Thai’nin bu kadar beğenilmesinde ön plandadır.

pad thai

Pirincin Başrol Aldığı: Khao Phat Kung

Taylandlıların çok sevdiği malzeme pirinç ile hazırlanan Khao Phat Kung, pirincin kızartılmış hal aldığı ismidir. Zaten pirincin sıklıkla yer aldığı bir mutfak olan Tayland’da, her yemek içerisinde neredeyse pirince rastlamak mümkündür. Khao Phat Kun yemeği de kızartılmış pirincin başrol aldığı, tavuk göğsü, lahana, bezelye, havuç, balık sosu, soğan ve karideslerle süslenip servis edilmesiyle hazırlanan enfes bir yemektir.

Farklı Bir Tat: Phat Kaphrao (Fesleğenli Kızartılmış Et)

Biraz da farklı tatlardan bahsetmek lazım. Tayland olur da et yemekleri olmaz mı? Farklı çeşitlerle yapılması mümkün olan Phat Kaphrao, tavuk, balık, karides ya da kırmızı et gibi alternatiflerden de hazırlanabilmektedir. Bu ana malzemelerin yanı sıra vazgeçilmez sarımsak, şeker, taze fesleğen, misket limonu, acı biber başta olmak üzere farklı baharatlar yemeğe lezzetli sunmayı sağlıyor. En popüler Tayland yemeklerinden biri olan Phat Kaphrao, denemeye değer.

Leziz Bir Tat: Kaeng Phet Pet Yang (Köri Soslu Kızarmış Ördek)

Tayland’ın vazgeçilmez lezzetlerinden biri ve mutfaklarda sıkça kullanılan ördek, Kaeng Phet Pet Yang’ta başrol oynuyor. Yemeğin içerisinde ise yok yok: taze fesleğen, köri ve çeşitli Tayland baharatları, sarımsak, acı biber, limon otu ve başrolde farklı soslar eşliğinde pişirilmiş kızartılmış ördek bulunuyor.

Tayland Lezzetleri-2

Salatanın Lezzet Bulmuş Hali: Yam Nua (Baharatlı Et Salatası)

Klasikleşmiş yeşilliklerin ötesinde bir salata var sırada. Yam Nua, dana eti eşliğinde hazırlanan enfes bir Tayland yemeğidir. Antrikotun ön planda yer aldığı Yam Nua’da, taze soğan, cherry domates, balık sosu, sarımsak, kişniş ve nane yaprağı, salatalık, arpacık soğan gibi salataya lezzet veren ürünler bulunuyor.

Meşhur Tayland Baharatları

Mevzu bahis Tayland yemekleri olur da ülkenin popüler baharatlarından bahsetmeden olmaz. Baharatı çokça seven bir ülke olan Tayland’ın vazgeçilmez baharatları arasında kırmızı köri, yeşil köri, sarı köri, havlıcan, zerdeçal, zencefil, kişniş, sarımsak, limon otu, yakıcılığıyla bilinen Tayland saksı biberi phrik khi nu gibi baharatlar ön plana çıkıyor.

 

Tayland Sokak Lezzetleri

Bazı ülkelerde olduğu gibi Tayland’da da sokak lezzetleri denildi mi, şöyle bir duraksamak gerekir çünkü ülkedeki sokak yemek kültürü son derece gelişmiş durumdadır. Sokak yemekleri açısından dünyada listelerde ilk sıralarda haklı yerini alan Tayland’da Hindistan sütü ile yapılan Tay tatlıları, leziz ve renkli dondurmalar, farklı meyvelerden yapılan krepler, turistik bölgelerde bulunan böcek yemekleri, tavuk ya da et çeşitleri ile yapılan Pad Thai, et ve tavuklu hazırlanan erişteler, balık, tavuk ve et ızgaralar, çeşitli Çin börekleri, türlü sosisler, tezgahlardaki yerini alıp meraklıları için hazırlanıp sergileniyor. Tüm bunların yanı sıra karides, deniz salyangozu, ıstakoz ve tatlı olarak özellikle muz kızartması da sokak lezzetleri deyince, Tayland’da karşımıza çıkan lezzetlerdendir.

tayland street food

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Acı biberin oldukça sık kullanıldığı Tayland mutfağında, eğer acı tutkunu değilseniz, yemek sipariş ederken ya da alırken bu konuya hassasiyetle yaklaşmanız mantıklı olacaktır. Çünkü söylediğiniz yemeği, bir ton yer gezdikten sonra sadece seyirlik ısmarlamak pek te hoş olmayabilir. Ayrıca sokak lezzetleri seçerken, tüketimin fazlaca yapıldığı noktaları tercih etmeniz de sağlığınız açısından faydalı olabilir. Tezgahlarda beklemiş ya da tazeliğini kaybetmiş ürünleri tüketmeyi hiçbir yabancı turist istemez. Acısıyla tatlısıyla, Çin, Hindistan, Orta doğu gibi mutfakların birleşiminden oluşan Tayland mutfağında, keşfedilecek pek çok güzel lezzet bulunuyor. Özellikle baharatlı lezzetlerden asla vazgeçemeyenlerdenseniz, Tayland mutfağı, tam da size göre.

Phuket-0
Kültür Seyahat

Egzotik Cennet Phuket

Gidenlerin "Egzotik bir cennet" olarak tanımladığı Phuket, muazzam doğası ve kültürel mirasları ile olduğu kadar, canlı gece hayatı ile de…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Kış Buralara Uğramıyor: Her Zaman Yazı Yaşayan Ülkeler

Kışın buz gibi soğukta işinize, okulunuza giderken olmak istediğiniz en azından iki yeri sayabiliriz: sıcacık yatağınız ve stresten uzak, sıcak bir…

Devamını Oku
2023 trend destinasyonları
Kültür Seyahat

Gezginlerin Oylarıyla: 2023'ün En Trend Destinasyonları

2023'ün en popüler yerleri listesi, gezginlerin seçimleriyle belirlendi. Bakalım geçtiğimiz sene en çok hangi yerler ziyaret edilmiş ve…

Devamını Oku