Yeme İçme

12 Ocak 2023
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Kedileri, tarihi binaları ve farklı atmosferiyle hem fotoğrafçıların hem de zincir işletmelerden sıkılıp özel mekanlar bulmak isteyenlerin favori semti Balat. İç mekanlarıyla ve menüleriyle farklılıklarını ortaya koyan, misafirlerini keyifli bir ortamda ağırlayan bu mekanlar giderek popülerleşiyor. Balat’ı henüz keşfetmemiş olanlar için, en sevdiğimiz kafe ve restoranlardan oluşan harika bir rehber hazırladık. Birlikte iş çıkışı bir kahve içmek veya güzel bir hafta sonu kahvaltısı yapmak istediğiniz bir arkadaşınızla da paylaşmayı unutmayın.

Balat-2

Pop’s Balat

İlk durağımız Balat’taki favori mekanlardan birisi olarak tanınan Pop’s Balat. Bu bağlamda yüksek tavanı, bol saksılı, geniş ve aydınlık olan iç mekanı, nostaljik odun sobası ve özellikle de kışın sobanın üzerinde pişen benzersiz kestane ikramları ile direkt kalpleri fetheden bir yer olan Pop’s Balat, son zamanlarda da oldukça rağbet görüyor diyebiliriz. Ne yazık ki yemek ve atıştırmalık seçenekleri olmasa da 3. dalga kahve sevenlerin fazlasıyla hoşuna gidecek bol seçenekli kahveleri mevcut. Aynı zamanda mekana girdiğiniz zaman sıcak bir karşılama sizi bekliyor olacak.

Coffee Department

Sıradaki durağımız da Balat’ın en çok tercih edilen mekanlarından bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada Coffee Department, yalnızca Balat’ın değil, tüm İstanbul’un en başarılı 3. dalga kahvecilerinden birisi olarak biliniyor. Kahve stantlarıyla, kahve ve müzik festivallerinin sevilen yüzlerinden biri olan Coffee Department, düzenlemiş oldukları DJ performansları ve canlı müzik dinletileriyle de sıradan bir kahveciden öte deneyimler sunan bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Balat’taki bu küçük ve samimi dükkan da Coffee Department’ın kahve kavurma istasyonu olarak biliniyor. Tüm bunların yanı sıra Kahvenin kavrulması, hazırlanması ve sunumuna kadar aklınıza gelecek her türlü sorunun yanıtını bulabileceğiniz muazzam bir yer. Ayrıyeten kahve de satın alabilme imkanınız da bulunuyor.

Balat-3

Maide Cafe 

Şimdi de benzerlerinin dışında bir konsepte sahip olan bir mekandan bahsedeceğiz. Bu bağlamda ev sıcaklığında yerler iyi ki var! Maide Cafe, Balat’ın yerellerinden olan vatandaşlarının favori mekanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada küçük, samimi, uygun fiyatlı bir mekan olan Maide Cafe, oldukça rağbet gören yerlerden bir tanesi. Mekanda öne çıkan başlıklardan bahsedelim biraz. Günlük zeytinyağlıları ve ev yemekleri, güler yüzlü ve misafirperver çalışanları, eşsiz pancarlı keki ve tiramisusu son derece ilgi gören ürünleri arasında güncel konumunu koruyor.

İncir Ağacı

Şimdi bahsedeceğimiz durak Kırmızı Mektep’e çıkan merdivenlerin en başında, Dimitri Kantemir Evi’nin hemen önünde, rengarenk bir dekorasyonu ile dikkatinizi çekmemiş olması imkansız olan yerlerden birisi. Bilakis kapısı önünde fotoğraf çektirenleri eksik olmadığını söylemek mümkün. Türk filmlerinden afişlerin duvarlarını süslediği, nostaljik 45’liklerin arka fonda çaldığı bir yer olarak karşımıza çıkan İncir Ağacı, popüler olan mekanlardan bir tanesi. Aynı zamanda bu yer, ismine yaraşır incirli keki ve gözlemeleri meşhur. Tüm bunların dışında Balat’taki işlek kahvaltı noktalarından biri. Pazartesi günleri bu işletmenin kapalı olduğunu da belirtelim.

Balat-1.jpg

Cafe Vodina

Türkiye Soroptimist (Kız kardeş ve iyi niyet kelimelerinin birleşiminden türemiş bir kavram; en iyiyi amaçlayan kadınlar anlamına geliyor) Kulüpleri Federasyonu öncülüğünde, tamamen Balat kadınlarının eğitim ve istihdamına katkı sağlama amacı güderek oluşturulan Balat Kültür Evi projesi kapsamında açılan bahçeli tatlı bir mekan olan Cafe Vodina, Balat denildiği zaman akla gelen temiz yerlerden birisi. Burada servis edilen her şey, Balat Kültür Evi’nde bu işin profesyonel derecede eğitimini almış Balatlı kadınların ellerinden çıkma olarak müşterilere ulaşıyor. Elbette buradan kazanılan gelir olduğu gibi direkt bu projenin sürdürülebilirliğine gidiyor. Bilhassa çorbalardan sulu yemeklere, kahvaltıdan tatlılara envayi çeşit seçenek mevcut.

Popstel Balat

Cooklife Balat’ın yıllarca ev sahipliği yapan  köşenin yeni sakini Popstel, hem bir hostel, suit ve atölye hem de bütün bunların yanında tarihi yarımadayı ayağınızın altına seren keyifli terasa sahip bir kafe olarak gelenlerin ayaklarını yerden kesiyor. Cafe kısmının manzarası o kadar güzel ki sağ tarafınızda benzersiz Haliç manzarası, sol tarafınızda da görkemli Kırmızı Mektep kalıyor. Ayrıyeten Popstel’de her cumartesi saat 11.00’de yoga dersleri olduğunu ve her şekilde gitmeden önce rezervasyon yapmanız gerektiğini de söylemeden geçmeyelim.

Balat-5

Asitane

Tam olarak Fener-Balat-Cibali üçgeni içerisinde değil de daha çok Edirnekapı’da Kariye Müzesi yanındaki bir mekan olsa da Osmanlı saray mutfağının en önemli ve en özel temsilcilerinden birisi olan Asitane’den bahsetmeden geçmek olmaz. Zaten bu işletme, çok uzak da sayılmaz. Balat’a yürüyerek yalnızca 15 dakika mesafede. 1991’den beri bu bölgeye gelen turistlerin Osmanlı saray mutfağını deneyimleyebildiği en kaliteli ve özel adreslerden bir tanesi.  

Cafe Naftalin

Son durağımız Cafe Naftalin. Balat’ın en sevilen köşelerinden birisi diyebiliriz. Köşe diyoruz çünkü konumu sahiden de hoş, nostaljik bir binanın köşesinde kalıyor. Ayrıyeten 3. dalga kahvecilerden değil de daha çok dibek kahvesi, sakızlı Türk kahvesi ve Mardin kahvesi gibi Türk kahvesi varyasyonları ve çay içmelik yerlerden birisi. Bu bağlamda içtiğiniz her bir içeceğin damağınızda tat bırakmasını istiyorsanız Cafe Naftalin, kaliteli hizmeti ve lezzetli içecek seçenekleriyle sizleri bekliyor.

Balat-4

Coza Cafe

Zaten Balat’ın hangi sokağına girerseniz girin sizi tarih karşılıyor. En keyiflisi de, bu tarihi binalardan birinin içerisinde içeceğinizi yudumlamak olsa gerek. 100 yaşını aşmış ve tarihi dokusu korunmuş bir binada Balat ruhunu yansıtan mekanlardan olan Coza, misafirleri için farklı konseptlerde odalar hazırlamış. Yemekleri ve tatlılarıyla özellikle Instagram sayfalarında sıkça karşınıza çıkabilen Coza Cafe, aynı zamanda toplantılar ve kutlamalar için de tercih ediliyor.

Balat'la sınırlı kalmayın! İstanbul'un En İyi Tatlıcıları yazımız yayında.

Kokpit Nasıl Bir Yer?
Teknoloji

Herkesin Ortak Merak Konusu: Kokpit Nasıl Bir Yer?

Ne kadar çok binmiş olursak olalım uçağın bazı bölümleri gizemini koruyor. Özellikle güvenlik nedeniyle kısıtlanan kokpit bölümü hepimizin ilgisini…

Devamını Oku
Mayıs Etkinlik Takvimi
Kültür Seyahat

İstanbul Mayıs Etkinlik Takvim

Bütün bir kışın yorgunluğuna atmayı sağlayacak olan yazın habercisi mayıs, İstanbul’u daha eğlenceli bir hale getiriyor. Bu ay şehrin nabzını tutan…

Devamını Oku
Jumbo Jet Çağı
Teknoloji

Sivil Havacılıkta Büyük Değişim: Jumbo Jet Çağı

Uluslararası havacılık otoritelerine göre her sene 4 milyarın üzerinde insan seyahat etmek için uçakları tercih ediyor. Bu sayının 2030 yılına dek 8…

Devamını Oku