Yeme İçme

13 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2022

Mutfağının kalitesi ve mükemmelliğiyle göz dolduran, dünyaca ünlü Fransız mutfağı söz konusu kahvaltı olduğunda şaşırtıcı şekilde sadeliği tercih ediyor. Diğer ülkelerin aksine Fransa’da kahvaltı günün en önemsiz öğünü olarak görülüyor. Bu sebeple, Fransızlar olabildiğince hızlı tüketilebilecek ve hazırlaması zahmet gerektirmeyen kahvaltıları seçip, günlerine başlamak istiyorlar. Bu yazıda meraklıları için Fransız kahvaltısı içinde popüler olarak tüketilen 9 ürünü derledik.

1. Kruvasan

Kruvasan Fransız mutfağında, özellikle de kahvaltısında büyük bir yere sahip. Elde yemeye uygun olduğu için, güne tempolu başlayacak Fransızlar bu hamur işini kahvaltıda sıklıkla tercih etmekte. Daha yoğun olunmadığı zamanlarda kruvasan, çeşitli reçeller, bal ve tereyağı ile bir kahve eşliğinde yenebilir. Kruvasan aynı zamanda sandviçler için ekmek niteliğinde kullanılabilir.

1

2. Fransız Tostu

Her gün düzenli olarak tüketilmemesine karşın, Fransız kültüründe sevilen kahvaltılıklardan biri. Bu yemeğin Fransızcadaki karşılığı pain perdu yani “kayıp ekmek” anlamına geliyor. Böyle denilmesinin nedeni eskiden bayat bile olsa ekmeklerin bir şekilde kızartılması. Yumurta ve süte batırıldıktan sonra kızartılan ekmekler bal, tereyağı, tarçın, krem şanti ve yaban mersini gibi çeşitli meyvelerle birlikte yenir.

3. Tartine

Tartine Ekmeği, ekşi mayalı ekmek kullanılarak yapılan tek dilimden oluşan sandviçtir. Açık sandviç olarak da bilinen Tartine’yi hazırlamak için yapmanız gereken, tek bir dilim ekmeği ısıtıp kızarttıktan sonra üstüne reçel, marmelat, bal, tereyağı veya çikolata sürüp tüketmek.

4. Croque Madame

Croque Madame Fransız kahvaltısının diğer bir tost sandviç türü. Belki de Fransız kahvaltıları arasında öğle yemeğine dek sizi acıktırmayacak, en doyurucu yemeklerden biri. Jambon ve erimiş peynir ile yapılan yiyecek, dilimler arasına sürülen Mornay sosu ile lezzeti bir kat daha arttırıyor.

Bilmeyenler için Mornay Sosu, beşamel sosunun Gruyère (Gravyer) peyniri ile yapılanı. Fakat Mornay Sosu tercih edilmezse hardal sürülerek de istenilen lezzet yakalanabilir. Tostun üstüne yumurta ile servis edilir. Ekmek seçiminde özgür bırakılan bu tarifte bütün malzemeleri birlikte tutmak için ince bir ekmek seçmemeye dikkat edin.

2

5. Pain au Chocolat

Çikolatalı ekmek anlamına gelen Pain au Chocolat, kahvaltı da bile çikolata yemeyi tercih edenler için favori bir Fransız kahvaltısı olma niteliğinde. Kruvasanın içi çikolata dolu hali olan bu ekmeğin kruvasandan farkı ise şeklinden geliyor. Kruvasanın ay şeklinin aksine bu hamur işi dikdörtgen şeklinde.

6. Pain aux Raisins

Üzümlü Kremalı Çörek olarak dilimize geçen Pain aux Raisins, yukarıda bahsedilen çikolatalı ekmeğe benzer bir hamur işi. Pain au Chocolat kadar tüketilmekte tercih edilmese de, özellikle sabahları çikolata yemek istemeyenler için alternatif bir seçim olabilecek kalitede. İçerisinde kuru üzüm bulunan yuvarlak biçimli bu çörekleri denemeye değer.

7. Beignet

Beignet, Fransız Benyesi, dikdörtgen veya kare şeklinde kesilmiş küçük boyuttaki hamurların kızartılıp üstüne toz şeker dökülmesiyle yapılır. Lezzetinin tadına daha fazla varmak için yanında kahveyle beraber, meyve ve yoğurt tüketmek de tercih edilebilir. Eğer daha fazla tatlılık isterseniz bala bandırmayı deneyebilirsiniz.

0

8. Omlet

Sadece Fransız mutfağına ait olmayıp, bütün dünyada yenen omlet, Fransızlar tarafından da çok sevilmekte. Fakat Fransa’da yapılan omlet kıvam açısından diğerlerinden daha farklı. Pişirirken kullanılan krema ve tereyağının sayesinde pürüzsüz bir kıvama ulaşan omlet, genellikle üzerine yeşil soğanla serpilerek servis edilmekte. Yanında da üzerine koyup yiyebileceğiniz baget ekmekler bulunmakta.

9. Café au lait

Fransız kahvaltısında en çok tercih edilen ürünlerden biri ise kahve, spesifik olaraksa Café au lait, yani sütlü kahve. Yukarıda listelenen çoğu hamurun yanında içilebilecek Café au lait, kahvenin içine sıcak süt eklenerek yapılır ve çoğu Fransız için kahvaltının vazgeçilmezlerinden biridir.

Emily in Paris
Kültür Seyahat

İkonik Dizi Turları: Emily in Paris

Paris her zaman gezginlerin ilgi odağı bir şehir olmuştur ancak son zamanlarda şehir, Netflix’in popüler dizisi Emily in Paris’ten ilham alarak…

Devamını Oku
İkonik Paris-0
Kültür Seyahat

Rotanı Oluştur: Paris İkonları Turu

Paris dünyanın en romantik, tarihi ve kültürel başkentlerinden biri. Eiffel Kulesi'nden Notre Dame Katedrali'ne kadar, her köşesi tarih…

Devamını Oku
0
Yeme İçme

En Popüler 9 Fransız Kahvaltılığı

Mutfağının kalitesi ve mükemmelliğiyle göz dolduran, dünyaca ünlü Fransız mutfağı, söz konusu kahvaltı olduğunda şaşırtıcı şekilde sadeliği tercih…

Devamını Oku