Yeme İçme

13 Haziran 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2022

Fransa’nın güneydoğusunda bulunan Lyon, Fransa’nın Rhône yönetiminin merkezi olup Paris ile Marseille şehirleri arasında yer almaktadır. Fransız iş dünyasının merkezleri arasında sayılan Lyon Fransız gastronomisinin de merkezi konumundadır. Zengin mutfağıyla bu namını hak eden Lyon’a ait pek çok lezzet dikkat çekmektedir. Şimdi Lyon’u Fransız gastronomi merkezi yapan leziz yemeklere daha yakından bakacağız. 

1

Quenelle: Quenelle kelimesi etimolojik olarak Almanca erişte ya da hamur tatlısı anlamındaki Knödel’den türemiştir. Quenelle, kremalı balık ya da etin ekmek kırıntıları ile birleştirilip yumurta ile bağlanarak yumurta şekline dönüştürülüp pişirilmesiyle yapılır. Eski zamanlarda daha çok garnitür olarak tüketilen Quenelle, günümüzde soslu bir yemek çeşidi olarak yaygınlaşmıştır. Yine farklı bir uygulama çeşidi olarak dondurma, şerbet ya da patates püresi gibi benzer bir şekle getirilen Quenelle’den de bahsetmek mümkün.  Leziz Quenele yemeği genellikle kerevit yağı ve kerevit kuyruklarıyla yapılan Nantua sosu veya beşamel sosuyla servis edilmektedir. 

Le saucisson lyonnais à cuire: Lyon gastronomisinin öncü lezzetlerinden birisi Bobosse sosisidir. Terbiyeli domuz eti ve omzundan özel olarak hazırlanan Bobosse sosisiyle yapılan bu yemek klasik suda pişirme yöntemiyle hazırlanabilir. Öte yandan farklı zevklere hitap edecek farklı pişirme yöntemleri de bulunmaktadır. Bu leziz Lyon yemeğini sizler de hazırlayabilirsiniz. Öncelikle sosisi ambalajından çıkarıp doğrudan soğuk su dolu bir tencereye koyun. Sosislerin pişmesi için 40 dakika geçmesi gerekiyor. Aynı süre zarfında  soyulmuş patatesler haşlanmıştır. Piştikten sonra sosisi 2 cm kalınlığında kesip patatesler ve bir parça tereyağı ile servis edin. Lyon'un klasik lezzetlerinden Le saucisson lyonnais à cuire hazır. 

Le tablier de sapeur: Leziz Lyon mutfağının incilerinden olan bu yemek ismini itfaiyecilerin özellikle zorlu kurtarma olaylarında giydikleri deri önlüğe ithafen almıştır. Bu ismi beyaz şarapta marine edilmiş haşlanmış işkembeden almaktadır. Le tablier de sapeur, sığır işkembesinden özellikle de işkembe zarı olan gras-double'dan yapılan bir Lyon yemeğidir. Yemeğin hazırlanışında öncelikle işkembe bir bulyonda kaynatılır. Ardından beyaz şarapta marine edilir. Marine edilen işkembe ekmek kırıntılarıyla kaplanıp kızartılır. Le tablier de sapeur genellikle frenk soğanı eklenen ve buğulanan patatesli bir soslu giribiche ile servis edilir. 

 La tarte à la praline: Lyon mutfağının leziz tatlılarından olan La tarte à la praline kırmızı veya pembe şekerle kaplanan lezzetli bir bademli kektir. Özellikle ince bir hamur elde etme hususunda pralin öğütülüp krema ile karıştırılır. Bu enfes tatlının yanında Lyon’un kuzeyinde meşhur olan Beaujolais tercih edilebilir. Leziz Lyon tatlısı La tarte à la praline’yi denedikten sonra keyifli bir Lyon yürüyüşünde rotanızı Rhône kıyılarına çevirebilirsiniz. 

Coq au vin: Şarap, lardons (domuz pastırması), mantar ve isteğe bağlı olarak sarımsak ile pişirilen bir Fransız tavuk yemeğidir. Şaraplı tavuk olarak da ifade edilebilecek yemek hazırlanırken genellikle kırmızı Bordeaux şarabı kullanılıyor. Öte yandan Fransa’nın farklı bölgelerinde yerel şaraplarla yapılan çeşitleri de bulunmaktadır. Fransa’nın gastronomi merkezi Lyon’da tadılabilecek lezzetler listesinde coq au vin de yerini alacaktır. 

2

La Cervelle de Canuts: Doğranmış otlar, arpacık soğanı, tuz, karabiber, zeytinyağı ve sirke ile tatlandırılmış fromage blanc (inek sütünden yapılan taze bir Fransız peyniri) ile yapılan lezzetli bir tarif La Cervelle de Canuts. Lyon şehrinin leziz spesiyellarinden olan bu tarifin ismi kelime anlamı olarak “ipek işçisinin beyni” demektir. Bu isim 19. Yüzyılda Lyon’da ipek işçisi olarak çalışan işçileri (canuts) ifade ediyor. Beyaz peynirin zeytinyağı ve çeşitli otlarla güzel uyumunu yansıtan bu keyifli spesiyal, Lyon gezisinde hafif ve lezzetli tatlar arayanlar için ideal olacaktır.

1
Kültür Seyahat

Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi

Özel efektleri ve minyatür sanatları ile Fransa'nın Lyon kentindeki Lyon Sinema Minyatürleri Müzesi, iki müze deneyimini bir arada yaşatan bir…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Gastronomi Başkenti Lyon'a Gitmek İçin 6 Neden

Fransa'nın güneybatısında bulunan Lyon, özellikle gastronomi başkenti unvanıyla önemli derecede üne sahip. Bu yazımızda Fransa’nın incilerinden…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Lyon'un En Lezzetli Yemekleri

Fransız iş dünyasının merkezleri arasında sayılan Lyon Fransız gastronomisinin de merkezi konumundadır. Zengin mutfağı ile bu namı sonuna kadar hak…

Devamını Oku