Kültür Seyahat

27 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Seyahat herkesin tutkusu. Dünyayı karış karış gezip görmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni kültürler tanımak kim istemez, öyle değil mi? Bu tutkumuz pandemi nedeniyle sekteye uğramış olsa da asla vazgeçmiş değiliz, belki birazcık erteledik hepsi bu. Karın bütün ülkeyi beyaza boyadığı şu soğuk günlerde içinizi ısıtacak, seyahat özleminizi bir nebze de olsa dindirecek filmler izlemek eminiz ki herkese çok iyi gelecek. Üstelik sizin için seçtiğimiz filmlerin her birinde başrol şehirlerin. O halde bu akşam yapılacak plan belli; listeden bir film seçmek, ayaklarınızı uzatmak ve kahvenizi yudumlarken kendinizi o şehrin büyülü kollarına bırakmak... İyi seyirler.

1. Amélie

Audrey Tautou’nun canlandırdığı Amélie Poulain karakterinin yaşadıklarını anlatan romantik komedi filmi, Fransız sinemasının en önemli  eserlerinden biri. Filmde, Amélie etrafındaki insanları gözlemleyen, insanlara bir iyilikte bulunmak isteyen Montmarte’de çalışan genç bir garson. Bir gün küçük bir oyuncak kutusu bulan Amélie, bu kutuyu sahibine ulaştırmak için Paris’te küçük bir yolculuğa çıkar.

Görsel kaldırıldı.

Paris’in çeşitli lokasyonlarında çekilen film, şehrin popüler ve görülmeye değer birçok yerine yolculuğa çıkarıyor. Amélie’nin ziyaret ettiği Fransa’daki en ünlü yerlerden biri  Notre Dame Katedrali. Fransız Gotik mimari stiliyle yapılmış olan Katedral, 12. yüzyıldan bu yana Paris’in en önemli simgeleri arasında. Fakat, maalesef, 2019’da çıkan yangından dolayı geçici bir süreliğine ziyarete açık değil.

Foire du trône Lunaparkı da Paris’teki yolculuğunuz için eğlence katacak bir diğer yapı. Filmde, Amélie’nin aşık olduğu adamın iş yeri olarak görüyoruz bu lunaparkı. Saint-Martin Kanalı, Amélie’nin çalıştığı Café des Deux Moulins kafesi de Paris’e gitmeniz için içinizi seyahat aşkıyla dolduracak yerler.

2. Bir Konuşabilse (Lost in Translation)

Filmde, Bill Murray’nin canlandırdığı orta yaş krizi geçiren Bob Harris karakteri bir reklam çekimi için Japonya’ya gider. Orada aynı şekilde depresif olan ve eşinin işi nedeniyle Japonya’da bulunan Charlotte, Scarlett Johansson, ile aşk yaşamaya başlar. Eleştirmenlerce beğenilen filmin tamamı Japonya, Tokyo’da çekildi. Böylece film Tokyo’nun en renkli semtleri olan Shinjuku ve Shibuya’nın güzelliklerini ve canlı hayatını bizlere gösteriyor.

Görsel kaldırıldı.

Japonya'nın en işlek tren istasyonunun çevresindeki büyük bir iş ve eğlence bölgesi olan Shinjuku, Bob ve Charlotte'un konaklayıp buluştukları otel olan Park Hyatt Tokyo'nun yeridir. Shibuya ise gençlerin yoğunlukta olduğu bir eğlence bölgesi. Filmin ikonik sahnelerinden olan karaoke kısmı buradaki Karaoke Kan’da çekildi. Filmde ayrıca, Tokyo’nun önemli simgelerinden olan, Eyfel Kulesi’nden esinlenilmiş, Tokyo Kulesi de gözükmekte. Film, Japonya’nın ne kadar eğlenceli ve renkli bir hayatı olduğunu sergilemekle kalmayıp, bizi de Tokyo’da bir karaokeye gitmemiz için adeta teşvik ediyor.

3. Kızgın Güneş (Under the Tuscan Sun)

Diane Lane’in başrolde oynadığı Kızgın Güneş, İtalya’nın kırsal kesimlerinde geçen içinizi ısıtacak romantik bir film. Amerikalı bir yazar olan Frances Mayes boşandıktan sonra yazar tıkanıklığı yaşar. Hayatını düzene sokmak için ise Toskana’da bir ev almayı seçer. İzlemesi rahatlatıcı olan filmde İtalya’nın çeşitli ikonik yerleri ön plana çıkıyor.

Görsel kaldırıldı.

Filmin en başlarında gördüğümüz yer meşhur Floransa Katedrali. 13.-15. yüzyıllarda inşa edilmiş olan katedral, kubbesindeki aydınlık feneriyle Rönesans döneminde yapılan benzer kubbelerin ilk örneği unvanını taşımakta.

Filmde önemli bir yer tutan Villa Laura ise Toskana’da kalabileceğiniz kiralık villalardan sadece biri. Piazza Venezia ve Amalfi plajları gibi İtalya’nın diğer güzel yerlerine filmde yer verilmiş. Filmi izledikten sonra en kısa zamanda bir Toskana tatili yapmayı düşünebilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

4. Şimdi ya da Asla (The Bucket List)

Jack Nicholson ve Morgan Freeman’ın başrollerinde oynadığı film, ölümcül hastalığa yakalanan iki adamın ölmeden önce yapılacaklar listesine başlamalarını konu alıyor. Diğer filmlerin aksine, birçok farklı lokasyonlarda çekilen film, size gezip görmeniz için pek çok ülke ve aktivite sunuyor. Örneğin, ikili İslam türbe mimarisinin en önemli eserlerinden sayılan Tac Mahal’i ziyaret ediyorlar. Hindistan için büyük bir öneme sahip olan yapı, her yıl yüzlerce ziyaretçi çekiyor.

Görsel kaldırıldı.

Bir diğer önemli yer ise Çin Seddi. Filmde aktörlerin Çin Seddi boyunca motosiklet sürdüklerini görüyoruz. Bunu, elbette ki normal hayatta yapmak yasak fakat Çin Seddi’ne yokuş yukarı bisiklet sürmek serbest.

Filmde Tanzanya’da yapılan bir safari turu da göze çarpmakta. Doğal hayatı en yakından görebileceğiniz bir safari turu için film, izleyenleri cesaretlendiriyor.

Diğer yerler olan Nepal’de Everest Dağı Ana Kampı Trekking Turu yapabilir veya Mısır’da Gize Piramitlerini keşfedebilirsiniz. Siz de tıpkı filmdeki gibi bir yapılacaklar listesi hazırlayıp filmin çekildiği lokasyonlara uğrayabilirsiniz.

Görsel kaldırıldı.

5. Brüj’da (In Bruges)

Yukarıda sıralanan filmlerden ziyade daha aksiyon içeren bir film isterseniz suç-komedi türündeki Brüj’da filmini tercih edebilirsiniz. Ray karakterini canlandıran Colin Farrell ve Ken’i oynayan Brendan Gleeson başrollerde. İki tetikçi olarak hayatlarını sürdüren Ray ve Ken, başarılı olamadıkları bir görev sonrası patronları tarafından Belçika, Brüj’e gönderilirler ve orada mahsur kalırlar. Patronları aynı zamanda Ken’in Ray’i öldürmesini ister.

Görsel kaldırıldı.

Komedinin ağır bastığı filmde Belçika’nın güzelliklerini filmin her karesinde görmek mümkün. Kültürel, sanatsal ve tarihsel yapıların fazlaca olduğu bölgede, Belçikalı ressamların eserlerini görebileceğiniz Groeningemuseum’u ziyaret edebilir veya Cafedraal restoranında Fransız-Belçika mutfaklarının füzyonu olan yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Hazır Belçika’dayken, Ken ve Ray’in de yaptığı gibi, siz de Rozenhoedkaai Kanalı’nda bot turu yapabilirsiniz. Filmin sonlarına doğru Minnewater veya “Aşk Gölü”nü görüyoruz. Burası adını Stromberg ve Minna isimli karakterlerin aşk hikayelerini anlatan yerel bir efsaneden alıyor. Romantik bir atmosfere sahip olan parkta her temmuz ayında müzik festivalleri de düzenleniyor. Gölde seyredebileceğiniz kuğular bile mevcut.

Romantik Şehirler-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Romantik Şehirleri

Mimarisi, manzarası, şık restoranları, sokak araları, renkleri ve müzikleri ile çiftlere romantizmi yaşatacak birbirinden güzel şehirleri sizler için…

Devamını Oku
Roland Garros-0
Kültür Seyahat

Fransa Açık Tenis Turnuvası İçin Paris Otelleri

Her yıl mayıs ayında Paris şehrinde düzenlenen turnuva, ünlüler de dâhil büyük bir taraftar grubunu çekiyor. Birçok kişiyi konuk etmek içinse Paris’…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Paris Pastaneleri: En Lezzetli Kruvasanları Alabileceğiniz Yerler

Paris İle özdeşleşen lezzetler arasında özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi kruvasanı saymamak olmaz. Sıcacık kahve ve kruvasanın keyifli uyumu ile…

Devamını Oku