Kültür Seyahat

17 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2022

Dijital olanaklar ne kadar artarsa artsın “Filmin büyüsüne kapılmak” sözünü tam olarak anlayabilmek için insanın en azından bir kez sinema salonuna tek başına gitmiş olması gerekir. Evde izlenen filmle sinema salonundaki farklı görünür gözümüze. “Yıldız Savaşları”, “Yağmurdan Önce” ya da “İnce Kırmızı Hat” gibi klasikleri sinema salonunda izlemediyseniz nasıl birer film olduklarını tam olarak anlayamazsınız. Sinema salonunun havasını solumak, hatta orada olmak filmin hikâyesine kolayca girmenizi sağlar. Sinema salonuna gittiğinizde izlemenin ötesine geçer, filmin kahramanlarından birine dönüşürüz. 

Bugün salonlar teknik anlamda sinema tarihinin en etkileyici dönemini yaşıyor. Üç boyutlu geniş ekranlar, gelişmiş ses sistemleri... Beyazperde bile dikdörtgen bir bez olmanın çok ötesine geçmiş durumda. Dünya genelinde öyle sinema salonları var ki deneyim fikrini diğerlerinden bir adım öteye taşımayı başarıyor. Dış görünümden mimari çizgisine, ışıklandırılmasından koltuk tasarımlarına, yenilikçi teknolojilerden sunduğu hizmetlere varana dek sıra dışı sinema salonu örneklerini sizler için derledik.

blog

Cinémathéque Française- PARİS/FRANSA  

Fransa sinemasının en önemli salonu olan Cinémathèque Française, mimarisi ve inanılmaz arşiviyle dikkat çekiyor. Üç sinema salonunun yer aldığı yapının içindeki müzede sinema tarihinin ortaya çıkışına dair objeleri görebilmek de mümkün. Dünyanın en geniş film, sinema belgeleri ve objelerini barındıran arşiv Paris’teki bu muhteşem salonda yer alıyor. Sinemayı icat eden Lumiere kardeşlere dair eşyaların da yer aldığı müzede ünlü filmlere dair hatıralar da sergileniyor.

Busan Cinema Center-BUSAN /GÜNEY KORE

Uluslararası Busan Sinema Festivali’ne de ev sahipliği yapan bu sıra dışı sinema salonu, çatı büyüklüğüyle Guinnes Dünya Rekorlar Kitabı’na da girmeye hak kazanmış. Uzaktan gökyüzüne doğru yükselen bir dağın tepesini andıran merkez, geceleri 20 bin LED ışığı ile aydınlatılarak muhteşem bir görünüm kazanıyor. Bu devasa boyuttaki bina Güney Kore’de ikonikleşmiş bir yapı hâline gelmiş durumda. 

blog

Pula-PULA/HIRVATİSTAN

Hırvatistan’daki Pula kentinde her sene gerçekleştirilen festival kapsamında bir Antik Roma arenası sinemaya dönüştürülüyor. Bir zamanlar gladyatörlerin dövüştüğü bu arena, muhteşem manzarasının önünde film izlemek isteyen sinema tutkunları için biçilmiş kaftan. M.Ö. 27 ile M.S. 68 yılları arasında inşa edilen bu antik amfiteatr; dünyada hayatta kalan en büyük 6 Roma arenasından biridir. Bu kadar eski tarihli bir yapının içinde film izlemek ne kadar özel değil mi? 

blog

Fenice Theatre- VENEDİK /İTALYA

Venedik’in en ünlü binalarından biri olan Fenice Tiyatrosu, adını mitolojideki Feniks kuşundan alıyor. Tarihi 18’inci asra kadar uzanan yapı, bir opera binası olsa da ihtişamı ve inanılmaz akustiğiyle sinema izlemek için de iyi bir seçenek. Opera salonundaki o avizenin devasa boyutu, üst katlarda bulunan sıralı balkonların muhteşem görüntüsü, sahnedeki perdenin estetikliğine bayılacaksınız. 

blog

Cineteca Madrid- MADRİD/İSPANYA

Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği İspanya’nın en ünlü salonlarından biri olan Cineteca Madrid, eski bir mezbahanın kültür merkezine dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış. Örgü yapılar şeklinde sıralanan ikonik aydınlatmaları ile dikkat çeken yapıda üç sinema salonunun yanı sıra televizyon salonu ve film arşivi gibi donatılar da bulunuyor.

blog

1
Kültür Seyahat

Louvre Müzesi’ni Ziyaret Etmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Yaklaşmakta olan Paris seyahatinizde Louvre Müzesi’ni ziyaret etmeyi planlıyorsanız işte dünyanın en popüler müzesi Louvre hakkında tüm merak…

Devamını Oku
Ünlü Ressamların Doğup Büyüdüğü Ülkeler
Kültür Seyahat

Ünlü Ressamların Doğup Büyüdüğü Ülkeler

Derler ki yaşadığımız çevre, algımızı ve hayatımızı etkiler. Her ülkenin de kendi şartlarında yetişen ve bu ortamda filizlenen bir sanatçı kesimi…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

İçinden Şehir Geçen Filmler: Film Tavsiyeleri

Seyahat herkesin tutkusu. Dünyayı karış karış gezip görmek, yeni insanlarla tanışmak, yeni kültürler tanımak kim istemez, öyle değil mi? Bu tutkumuz…

Devamını Oku