İpucu

29 Ocak 2023

Kış aylarında kendinizi şımartıp güzel bir tatile çıkmaya ne dersiniz? Bu noktada kendiniz için en uygun snowboard malzemesini seçmenizde fayda var. Endişelenmeyin, sizer için bu yazımızda hem yeni başlayanlar için hem de snowboardunu ilerletmiş olan kişiler için snowboard seçiminin ana kriterlerini detaylı bir şekilde anlattık. Bununla birlikte sizin için en ideal olan boardu kafanızda netleştirmeniz adına yardımcı olmaya çalıştık. O halde gelin, hep birlikte snowboard malzemeleri nasıl seçilir? Öğrenelim!

Snowboard-1

Başlangıç Seviyesi Snowboard

Öncelikle girişi başlangıç seviyesindeki snowboardu açıklayarak yapalım. Daha önce snowboard yapmayı hiç denemediyseniz ya da tarihin eski ve tozlu sayfalarında bir iki gün anca denemişliğiniz varsa, başlangıç seviyesindesiniz anlamına gelir. Bu bağlamda amatör olarak da olsa ufak bir deneyiminizin olması size avantaj sağlayacaktır. Bu noktada şunu belirtmeliyiz; her snowboardla kaymayı öğrenebilirsiniz fakat hatayı tolere edebilen bir board tercih ettiğiniz takdirde hem daha hızlı ilerlersiniz hem de daha motive olarak muhteşem bir performans sergileyebilirsiniz.

Yukarıda başlangıç seviyesi snowboard aşamalarından bahsettik. Bilhassa bu aşamadaki bir snowboardcunun zamanının neredeyse tümü pistlerde geçecektir. Hatta belki de ileride başka zeminlere açılmak isteyebilirsiniz. Dolayısıyla da bu noktada her şarta uyumlu olan all-mountain boardlardan almayı düşünmeniz yararınıza bir tercih olacaktır. Bu bağlamda snowboarda yeni başlayanların öğrenmesi gereken ilk şey manevra yapabilmek olduğundan dolayı dönüşleri kolaylaştıran ve hataları kolay affeden bir tasarım harikası olan rocker şekilli bir board ile daha hızlı öğrenmeniz mümkün.

Orta Seviye Snowboard

Başlangıç seviyesi snowboard aşamaları ve ekipmanlarından bahsettik. Sıra geldi bir tık üstü olan orta seviye snowboard aşamalarından ve malzemelerinden bahsetmeye. Bu noktada orta seviye bir snowboard kullanıcısı konumunda olmanız edinilmesi gereken bazı tecrübeler var. Örneğin her sene kaymak için bir ya da iki hafta ayırabiliyor ve genel olarak pistlerde herhangi bir sıkıntı yaşamıyorsanız orta seviye bir snowboardcusunuz demektir. Bu bağlamda üzerinde rahat ettiğiniz fakat aynı zamanda sizi bir sonraki seviyeye taşıyacak olan bir board seçimi, adınıza verebileceğiniz en doğru karar olur.

Orta seviye snowboard için önünüze birkaç farklı varyasyon çıkabilir. Bu bağlamda kendiniz için en uygun snowboardu deneyerek satın almanızda fayda var. Tüm bunların yanında hala daha çok pistlerde kaymak istiyorsanız bu durum oldukça çok normal. All-mountain bir snowboard hem sizi pistte rahat ettirecek hem de pistten çıkmaya yüreklendiğiniz zaman boardunuzdan  güzel randıman alacaksınız. Pistlerde de sıkıntı yaşamadığınıza göre artık dönüşlerinizi asiste eden rocker snowboardlar yerine camber boardları almayı düşünebilirsiniz. Tamamen sizin nasıl rahat ve konforlu olacağını seçmenize bağlı olan snowboardlar yeni sahiplerini sabırsızlıkla bekliyor diyebiliriz.

Deneyimli Snowboard

Deneyimli snowboard aşamaları, diğerlerine nazaran daha pürüzsüz ilerliyor diyebiliriz. Bu noktada her zorluktaki pistte ve her kar tipinde (buz, sıkıştırılmış kar, toz kar vb.. ) rahatça kayabiliyorsanız ve bununla birlikte snowboarda neredeyse her kış zaman ayırabiliyorsanız deneyimli bir snowboardcusunuz anlamına gelir.

İşte tam da bu noktada deneyimli ve usta snowboardcular, süratli kaydıklarından dolayı yere daha güçlü bir basınç kuvveti uygularlar. Aynı zamanda pistte kaymak için sert ve sarsılmayan bir snowboard onlar için en ideal tercih olabilir. Öte yandan artık klasik pistten aşağı kaymak yerine bol kar ya da akrobasiye merak saran maceraseverler için yeni yerler keşfetmek oldukça keyif verici olacaktır.

Snowboard-2

Snowboard Teknikleri ve Hareketleri

Düşmekten kesinlikle korkulmaması gereken snowboard sporunda üç adet stil yer alıyor. Bu noktada özellikle Türkiye’deki snowboard yapanların kullanmış olduğu freestyle, rahat hareket imkânı sağladığından dolayı başlangıç seviyesinde olan kişiler tarafından tercih ediliyor. Öte yandan Freeride, serbest stile göre biraz daha dikkatli olunması gereken bir tarz diyebiliriz. Hızlı kaymaya ve esnek hareketlere olanak sağlayan bu teknik, ağırlıklı olarak profesyonel kayakçılar tarafından kullanılıyor. Son olarak All Mountain ise tamamen en hızlı şekilde kaymak isteyenlerin, kondisyonuna ve manevra kabiliyetine güvenen kişilerin stili olarak biliniyor.

Snowboard Tahtası Nasıl Seçilir?

Gerekli ekipmanların sağlanması adına en önemli aşama snowboard seçimi olabilir. Bu bağlamda snowboard tahtasının özellikleri temelde üç faktöre bağlı diyebiliriz. İlk olarak kadın, erkek ve çocuklara göre özel tahtalar üretilmiştir. Bilhassa diğer belirleyici etken de kilodur. Kilo oranı ile doğru orantılı olan tahta uzunluğu, hem çok daha rahat hem de fazlasıyla güvenli bir kayak yapılmasına olanak tanır.

Snowboard tahtasının şeklini belirleyen bir diğer şey ise snowboard stili diyebiliriz. Freestyle snowboard tahtaları genel olarak yumuşak, kısa ve manevra kabiliyeti yüksek tahtalardır. Bu tahtaların her iki ucu da birbirine simetrik olacak şekilde olup iki yöne de kayma şansı tanıyan bir biçimde tasarlanmıştır. Freeride tahtalar, kuyruklu ve burnu biraz yukarıda kalan tahtalardır. Bu tahtalar da her çeşit arazi ve kar şartlarında kayak yapma fırsatını sağlar. All Mountain tahtaları ise diğer tahtalara nazaran en sert ve en dar olanı olarak bilinir.

Snowboard-3

navi-0
Teknoloji

Şehir Hayatını Kolaylaştıracak Mobil Aplikasyonlar

Yanımızdan ayırmadığımız cep telefonumuzu gündelik yaşantımızı organize ederken en iyi asistanımız olarak kullanabileceğimizi biliyor muydunuz?

Devamını Oku
Seyahat kozmetikleri
İyi Yaşam

Seyahatlerin En Favori Kozmetik Ürünleri

Valizinizi hazırlarken bazen seyahatte ihtiyaç duyabileceğimiz şeyleri es geçebiliriz, bu da bir parça tadımızı kaçırabilir. Hele söz konusu olan…

Devamını Oku
Seyahat kozmetikleri
İyi Yaşam

Seyahatlerin En Favori Kozmetik Ürünleri

Valizinizi hazırlarken bazen seyahatte ihtiyaç duyabileceğimiz şeyleri es geçebiliriz, bu da bir parça tadımızı kaçırabilir. Hele söz konusu olan…

Devamını Oku