Kültür Seyahat

2 Eylül 2022

“Anadolu’nun Bereketi Dünya Sofrası’nda/Bir Başka Tarım Mümkün” mottosuyla yola çıkan Terra Madre Gastronomi Fuarı, normalde 2 senede bir İtalya’nın Torino şehrinde düzenleniyor. Fakat bu sene dünyanın en büyük gıda hareketi Slow Food (Yavaş Gıda) liderliğinde hayata geçen fuar, bu sene İzmir’de gerçekleşecek. Uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu, 2 ile 11 Eylül 2022 tarihlerinde 91. kez kapılarını ziyaretçilerine açan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda misafirlerini ağırlayacak. 2004 yılında gıda üretimindeki kurumlar, üyeler ve dağıtım zincirlerini bir araya getiren Terra Madre (Toprak Ana) buluşmaları, özellikle tarım balıkçılık ve gıda üretimini genişletmeyi kendisine bir amaç olarak belirlemiş bir girişim olarak ön plana çıkıyor. Tarım sektörü içerisindeki endüstriyelleşmeyi kabul etmeyen girişim, balıkçıları, akademisyenleri, aşçıları, küçük ölçekli çiftçileri, hayvan yetiştiricilerini, gıda zanaatkarlarını, tüketicileri ve gençlik gruplarını bir araya getiriyor.

İzmir Fuar-Terra Madre

Terra Madre Anadolu İzmir Gastronomi Fuarı’ndaki Etkinlikler

İZFAŞ, İzmir Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleşecek olan Terra Madre Anadolu, oldukça renkli aktivitelere ev sahipliği yapacak. Katılımcılar arasında İzmir, Türkiye ve dünyanın her bir yerinden gelen küçük ve butik üreticiler bulunuyor. Özellikle küçük üreticiyi korumak amacıyla gerçekleştirilen fuar, aracı olmadan tarım ürünlerinin her bir örneğini, farklı yerel ve yöresel ürünleri, üretip pazarlama kısmında tecrübesizlikten kaybeden üreticileri bir araya getirecek. Ülkemizden gönüllülerin de katılım sağlayacağı fuar için Slow Food birlikleri ve belediyeler ile birlikte üreticiler tek tek tespit edilme yoluna gidilmiş. Tarıma değer veren Terra Madre Anadolu Fuarı, ülkemizin en büyük fuarlarından biri olan İzmir Enternasyonal Fuarı ile birlikte 2 Eylül 2022 Cuma günü saat 20.00’da Kültürpark Lozan Kapısı’nda gerçekleşecek. Etkinlikler arasında çalıştaylar, mutfak şovları, söyleşiler, panel ve çalıştay düzenlenecek.

Terra Madre Anadolu İzmir Gastronomi Fuarı Çalıştayı

Terra Madre İzmir Gastronomi Fuarı kapsamında, üretim sorunları, sağlıklı gıda, tarım, pazarlama gibi konularda fikir paylaşımı anlamında panel ve çalıştay düzenleniyor. Bu kapsamda, üreticiler de sorunlarını paylaşıp çözüm arayışına gidecek. İzmir’de düzenlenen Terra Madre Anadolu İzmir Gastronomi Fuarı, ülkemizden ve dünya genelinde yüzlerce yerel üretici ve binlerce misafire, gastronomi fuarı atmosferi yaşatacak. Üretici birlikleri, çiftçiler, balıkçılar, çobanlar, küçük üreticiler, kooperatifler gibi 45 ülkeden 200 katılımcının buluşacağı fuarda 10 gün süresince renkli aktiviteler ve çözüme odaklı çalıştay düzenlenecek.

İzmir Fuar-Terra Madre-2

Terra Madre Anadolu İzmir Fuarı’nın Üreticiye Olan Faydaları

Eğlence, müzik, kültür ve sanat gibi birbirinden güzel aktiviteleri ile göz kamaştıran İzmir Enternasyonel Fuarı, Terra Madre Fuarı’na ilk defa ev sahipliği yapıyor. Küçük üreticilerin, dünya çapındaki kurum ve firmalar ile buluşup ufuklarını ve pazarlamalarını genişletme fırsatı bulacağı fuar, “İzmirli” markasının da tanıtım ve reklamını yapacak. Bu sayede küçük ve butik üreticilerin anlaşıp farklı ülkelere ihracat yapma şansları olacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ait “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu ile gerçekleştirilen Mera İzmir Projesi, küçük üreticiye ihracat yapma olasılığı tanırken aynı zamanda yerli ve yabancı katılımcılar, İzmir markası kapsamında üretilen butik üreticilerin yerel ürünleriyle bir araya gelme şansına sahip olacak.

Terra Madre Anadolu İzmir Fuarı Hakkında

Fuarın tanıtım toplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İEF’yi her sene bir üst kategoriye çıkarmak istediklerini ve İEF ile Terra Madre Fuarı’nı bu sebeple bir arada gerçekleştirmek istediklerini ifade etti. Ayrıca Terra Madre Fuarı’nın, dünyanın en büyük gastronomi fuarı olduğuna dikkat çeken Soyer, açıklamasında fuarın; gıda, kültür, turizm, sağlık, gastronomi tarım, gıda güvenliği ve küresel iklim krizi ile bir araya geldiği sadece lezzetten ibaret olmayan bir fuar olduğuna dikkatleri çekti. Etkinliklerin katılımcıları arasında meslek odaları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, yazar ve sanatçılar, dünyaca ünlü şefler gibi pek çok farklı kategoride katılımcı dahil olacak. Katılımcı isimler arasında Ayhan Sicimoğlu, Danilo Zala, Buket Uzuner, İzmir Köy-Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer, Sahrap Soysal, Okan Bayülgen, Cem Seymen gibi sevilen isimler yer alıyor.

İzmir Fuar-Terra Madre-3

Terra Madre Ağı Nedir?

Slow Food tarafından 2004 senesinde kurulan Terra Madre ağı, sürdürülebilir tarım, balıkçılık, tarım ve gıda ürünlerinin üretimini genişletmeyi kendisine vizyon olarak seçmiştir. Bunu da yaparken gıda üretiminde bulunan aktif üyeleri ve dağıtım zincirlerini bir araya getirmektedir. Gıda ve tarımda endüstriyelleşmenin önüne geçmek isteyen ve özellikle butik ve küçük üretim yapan küçük ölçekli çiftçiler, balıkçılar, aşçılar, akademisyenler, tüketiciler gibi üyeleri destekleyen ağ, yaklaşık 160 ülke bir grubu kapsıyor. İki senede bir gerçekleştirilen küresel, bölgesel-ulusal toplantılar, her yıl 10 Aralık Uluslararası Aksiyon Günü, ağ kapsamında düzenenlenen önemli aktivitelerdendir. Yaklaşık 2,400 gıda topluluğu, 2 senede bir yapılan etkinlikler ile giderek yayılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Uluslararası anlamda yapılan ilk Terra Madre buluşması ise 2012 senesinde Salone del Gusto gıda fuarında gerçekleştirilmiştir.

İzmir Enternasyonel Fuarı Hakkında

2022’de 91. kez düzenlenecek olan fuar, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından gerçekleştirilecek. Fuarın giriş ücretleri tam 8 TL, öğrenci ise 3,50 TL. Ayrıca etkinliklerin 16.00 – 23.00 arasında düzenleneceğini belirtelim.

Dikili'nin Koyları (0).jpg
Kültür Seyahat

Turkuaz Rengi Sularıyla Dikili'nin Koyları

İzmir şehir merkezine yalnızca birkaç saat uzaklıkta bir cennetten bahsedeceğiz şimdi size. Göz kamaştıran mavisi, tertemiz havası ve yeşilin en…

Devamını Oku
Zeytin Rotası-0
Kültür Seyahat

Yemyeşil Bir Rota: Zeytin Yolu Etapları

Bugün yemyeşil bir rotayı tanıtacağız. İzmir bölgesinin kökeni ta antik dönemlere kadar ulaşan zeytinciliğini daha yakından tanımak isteyenler için…

Devamını Oku
Alaçatı’da Ekolojik bir Lavanta Oteli: Vadi Alaçatı
Kültür Seyahat

Alaçatı’da Ekolojik bir Lavanta Oteli: Vadi Alaçatı

İzmir’in derinliklerinde bir köy var uzakta ve o köyde bol lavantalı bol zeytinli, doğaya zarar vermeyen, ailece zaman geçirebileceğiniz bir tesis…

Devamını Oku