Yeme İçme

6 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

Bir ülke düşünün ki daha sınırından içeri adım atar atmaz mis gibi çikolata kokuları karşılasın, bütün ülke baştanbaşa çikolata koksun. Çikolata sevmeyen şanssız azınlığın böyle bir durumla karşılaştığında ne hissedeceğini bilemeyiz ama dünyanın geri kalanı için bu cümle gerçekten de bir masalın giriş cümlesi gibi durmuyor mu? Biz bu konuyu biraz araştırdık ve dünyanın en iyi çikolatalarını yapan masalsı ülkelerini yazımızda topladık. Buyurun başlayalım.

İsviçre

Çikolata tüketiminde bütün dünya ülkeleri arasında ilk sırada yer alan İsviçre’dir (Kişi başı yılda ortalama 10 kilo) ve ne ilginçtir ki İsviçre’nin iklimi kakao bitkisinin yetişmesi için çok da uygun sayılmaz. Buna rağmen çikolatalarının ünü ülke sınırlarını aşıp tüm dünyaya yayılmıştır. Özellikle çikolata üretiminin kalbi olan Zürih şehrindeki Lindt&Sprungli çikolata fabrikası, her yıl çok sayıda meraklı turisti ağırlar. İsviçre’deki en leziz turlardan biri de Montreaux’dan kalkıp birden fazla lezzet noktasında mola veren Çikolata Treni.

Meksika

Çikolatanın tarihi yolculuğuna bakıldığında, Mayalardan da önce, güney Meksika’nın eski Olmeclerine kadar izlenebildiğini görürüz. Yani Meksika için bir nevi çikolatanın doğum yeri diyebiliriz. Meksika’ya yolu düşenleri en çok kıskandığımız nokta, belki de Maya usulü kalın, köpüklü ve acı biberli çikolatayı tadabilme ihtimalleri olsa da Meksika’da bundan fazlası var. Tabasco eyaletindeki Comalcalco tarlaları ve Kakao Müzesi de, çikolatanın bu ülke için ne denli önemli olduğunu anlatan kaçırılmaması gereken yerlerin başında geliyor.

İspanya

İspanya’nın Madrid kenti için bir çikolata cenneti dersek yanlış olmaz. Tıpkı bizim çorbacılar gibi, Madrid’de de uzun bir gece eğlencesinin ardından uğrayabileceğiniz çok meşhur çikolatacılar bulunuyor. Kızarmış hamurun acı-tatlı yoğun bir çikolataya batırılarak servis edildiği bu çikolatacıların en eskisi ve en ünlüsü de 1894’te kurulan Chocolateria San Gines.

1

ABD

Amerika Birleşik Devletleri’nin Pensilvanya eyaleti, çikolata severler için bambaşka bir deneyim vaat ediyor. Bunu söylerken abartmıyoruz çünkü şimdiye kadar çikolatalarının lezzetiyle ün yapmış ülkeleri tanıttık ama konu Pensilvanya olunca buraya ayrı bir parantez açmak gerekti. Elbette burada da ünlü Hershey çikolatalarının tadına bakabilirsiniz ama durum sadece bununla sınırlı değil, çikolatayla daha fazla ne yapabilirim diye düşünüyorsanız bir çikolata spasına girip, çırpılmış kakao içerisinde banyo yapmanın nasıl bir şey olduğunu deneyimleyebilirsiniz. Hersheypark’ın resmi tatil beldesi olan Hotel Hershey, müzesi, spası ve çikolata dükkânlarıyla insanın aklını başından alacak türden bir konaklama programı hazırlamış.

Belçika

Belçika’nın Brüksel kenti, dünyadaki en fazla çikolata dükkanını barındırması nedeniyle aynı zamanda Çikolatanın Başkenti olarak da tanınıyor. Şehrin en iyi çikolatacısı ise, tarçınlı, earl greyli seçenekleriyle 97 yıldır hizmet veren Mary.

Fransa

Tatlılarıyla olduğu kadar çikolata yapımında da iddialı bir ülke olan Fransa, özellikle çeşitlilik konusunda diğer ülkelerden bir adım önde. En lezzetli çikolatalı kreplerin tadılabileceği pastaneleri sayesinde Fransa’daki tatilinizi bir lezzet turuna çevirmeniz işten bile değil. Özellikle Paris şehrinin spesiyali olan bitter çikolatasını ister butik çikolatacılarda ister ödüllü markaların pastanelerinde olsun, mutlaka tatmadan dönmeyin.

2

İngiltere

Musluklarından çikolata akan otel odalarında kakao kokuları arasında uyumak fikri size ne düşündürür bilemiyoruz ama İngiltere’de bunu deneyimleyenlerin sayısı hiç de az değil. İngiltere’nin Bournemouth kentinde bütün çikolata aşıklarını heyecanlandıran Cholocate Boutiqe Hotel’de bütün bunlarla yetinmeyerek çikolata yapımı derslerine de katılabilirsiniz.

Çikolatasıyla ünlü ülkelerden sonra, Dünyanın En Özel 5 Çikolatası'nı keşfetmek için hemen tıklayın.

Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku
Work and Travel-0
Kültür Seyahat

Work and Travel Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Gezerken bir yandan da çalışma fikri kulağa nasıl geliyor? Size bu imkanı sağlayan Work and Travel'dan kimler yararlanabilir gibi merak…

Devamını Oku
5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin
İyi Yaşam

5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin

Alışkanlıklardan söz edildiğinde insanın aklına genellikle kötü olanlar gelir. Alkol, kumar, tembellik… Bunun temelinde iyi özelliklerimizin doğuştan…

Devamını Oku