Teknoloji

24 Kasım 2020
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022
Zaman Yolculuğunu Anlatan En İyi 10 Film

Bilim kurgu yazarları açısından eşsiz bir kaynak niteliği taşıyan zamanda yolculuk fikri üzerinden sayısız film çekildi. Zamanın sınırlarını aşan film kahramanları geçmişe doğru heyecan dolu bir maceraya atıldı. Zaman yolculuğunu konu alan en çarpıcı 10 filmi sıraladık. 

1- Zaman Makinası (1960)

Filmin ana kahramanı George, icat ettiği makine ile zamanda istediği gibi hareket edebilmektedir. Yaşadığı 1899 yılından uzak geleceğe giden George, burada insanoğlunun savaşlarına tanıklık edecektir. 

2- Maymunlar Cehennemi (1968)

Bir kara delikten geçen Astronot Taylor (Heston) insanlar üzerinde deney yapan, onları avlayan maymunların hükmettiği uzak bir gezegene düşer. Filmin sonunda New York’taki Özgürlük Heykeli’nin kalıntılarını görerek bu gezegenin dünya olduğunu anlarız. Astronot zamanda yolculuk yaparak geleceğe gitmiştir. 

3-Superman (1978)

Superman, başlı başına bir zamanda yolculuk filmi olmasa da listemize girmeyi hak ediyor. Kırmızı pelerinli kahramanımız, sevdiği kadını kurtarabilmek için dünyayı tersine doğru çevirerek geçmişe doğru yolculuk yapmayı bile göze alacaktır. 

4- Terminator (1984) 

İnsanoğlu, kendi ürettiği Skynet isimli bilgisayar sisteminin yarattığı kıyameti yaşamıştır. Robotların büyük bölümünü yok ettiği insanlar direnmeye devam etmektedir. Direnişçiler Skynet'i yenmeden önce sistem Terminatör adı verilen insan görünümlü robotu geçmişe doğru gönderir. 

5- Geleceğe Dönüş (1985)

Eğlenceli ve bir o kadar çılgın bir üçleme olan “Geleceğe Dönüş”, zamanda yolculuk üzerine yapılan tartışmaları herkesin anlayabileceği şekilde beyaz perdeye taşımıştı. Aradan 30 yıla yakın süre geçmesine rağmen onu aşan bir film olmadı. 

6- Bugün Aslında Dündü (1993) 

Zamanda yolculuk filmleri genellikle felaket senaryoları ve suçla iç içe hikâyeler anlatır. “Bugün Aslında Dündü” ise çok daha pozitif ve eğlenceli bir zamanda yolculuğuna çıkarıyor izleyenleri. Ünlü bir televizyon spikeri küçük bir kasabada mahsur kalır. Ertesi gün kasabadan kaçma tutkusuyla uyandığında kendini bir önceki güne uyanmış olarak bulur. Kahramanımız defalarca aynı günü yaşamak zorunda kalarak anlamlı bir hayat arayışına girişecektir. 

7- AROG (2008)

Listemize bir Türk filmi koymasak olmazdı elbette. Ünlü komedyen Cem Yılmaz, yazıp yönettiği filmde düşmanı tarafından 1 milyon yıl geçmişe, taş devrine gönderilir.

8- Paris'te Gece Yarısı (2011) 

Ünlü yönetmen Woody Allen’ın filmi, Paris’in geçmişine güzelleme niteliğindedir. Nişanlı bir çiftin evlilik öncesi yaptıkları Paris gezisine odaklanan film, damat adayı Gil'in gece yarısı şehrin geçmişine doğru yaptığı yolculukla tuhaf bir hal alır. 

9- Yaşam Şifresi (2011) 

Zaman yolculuğuna dair filmlerde en çok kullanılan temalardan biri, paralel evrenler ve farklı zaman senaryolarıdır. “Yaşam Şifresi” filminde bir terör saldırısına uğramak üzere olan bir tren ve bu felaketi önlemek için defalarca aynı olayları yaşamak zorunda kalan film kahramanının başından geçenler anlatılır. 

10-Tetikçiler (2012)

Zamanda yolculukla ilgili ahlaki sorunlardan biri, suçun o tarihte işlenip işlenmediğidir. “Tetikçiler” filminde geleceğin suçluları, cinayet işlemenin güvenli bir yolunu bulmuştur. Öldürülmesi gereken adamları geçmişe göndererek işi günümüzdeki tetikçilerin yapmasını sağlarlar. Böylece gelecekte hiçbir suç işlenmemektedir. Tetikçilerden Joe’nun günün birinde karşısında kendini bulması, olayları karıştırır. 

Kuzguncuk-0
Kültür Seyahat

Nostaljik İstanbul Semti: Kuzguncuk

Burası, Boğaziçi Anadolu kıyısında yer alan etrafını koca çınarların ve ahşap yalıların süslediği enfes bir boğaz semti. Merak edenler için gelin…

Devamını Oku
Garipçe-00
Kültür Seyahat

İstanbul'un En Güzel Köyleri

İstanbul, dünya tarihine tanıklık etmiş önemli bir şehir olmasının yanı sıra doğal güzellikleriyle de ünlüdür. İstanbul'un etrafında, tarihi…

Devamını Oku
Kültür Sanat Eylül-0
Kültür Seyahat

Eylül Ayı İstanbul Kültür Sanat Etkinlikleri

Yaz ayından sonbahara geçiş döneminde birçok insan eğlenebileceği aktiviteler arıyor. Bu arayışlar nezdinde birçok farklı tiyatro, festival, konser…

Devamını Oku