İyi Yaşam

15 Mart 2023

Sürdürülebilirlik hakkında konuşmak, her gün gerçekleştirebileceğiniz küçük eylemlerden tutunda önemli kaynak tasarrufları elde etmek için uyarlanmış yeni teknolojilerin dâhil edilmesine kadar uzanan bir dizi çabayı içerir. 2023 daha fazla şey öğrenmek, üstlenmek ve ayrıca çevremize ve gezegenimize olumlu bir şeyler katmak için yeni bir fırsat gibi görünen bir yıl. Bu nedenle bu yıl için bazı sürdürülebilirlik trendlerini birlikte gözden geçireceğiz.

Yenilenebilir enerji kullanımında artış

Yenilenebilir enerji türleri aslında bir süredir geliştirilmekte ve 2023 yılı boyunca da onları günden güne daha güvenilir ve pratik hale getirme çabaları devam edecektir. Örneğin, evde güneş panelleri kurmak, doğal gaz kullanımının ve çevreye olan etkisinin azaltılmasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda elektrik tasarrufu da sağlayabilir. Bunun yanında elektrikli otomobiller enerji verimliliği ile ilgili teknolojiyi geliştirmeye devam ediyorlar. Amazon gibi uluslararası şirketler, örneğin Avrupa bölümleri için Mercedes-Benz elektrikli otomobil filoları satın aldı. Meksika'da otomobiller için lityum pil üretiminin 2023'ün ikinci yarısında başlayacağı tahmin ediliyor ve Güney Kore, Şili ve hatta ABD'den de şirketlerin yaşamın daha verimli ve sürdürülebilir olması için bu pilleri satın alma planları var.

renewable energy

Yeşil moda ve perakende:

Eko-sürdürülebilir giysi ve malzemelere odaklanılıyor

İnsanlar 2023’de artık bir ürün satın alırken sürdürülebilirlik faktörünün temel bir unsur olduğunu düşünüyor. Küresel endüstri bulut şirketlerine göre ise bu yıl insanlar muhtemelen masraflara daha fazla dikkat edecekler bu yüzden de daha ucuz ve uzun ömürlü ürünleri tercih edecekler. 2023 yılında tüketicilerin dayanıklı, düşük fiyatlı ve çevreye etkisi düşük ürünleri tercih edeceği ortaya çıkıyor. Moda sektöründeki şirketler söz konusu olduğunda ise, markaların daha sürdürülebilir malzemeler seçmesi ve genişletilmiş tedarik zincirleri boyunca gerçek şeffaflık sunması muhtemel. Yeni koleksiyonların malzemeleri ve üretim süreçleri, üretilen emisyonları mümkün olduğunca düşürmeye çalışmak amacıyla daha iyi ölçülecek ve tasarlanacaktır.

vintage

Döngüsel ekonomi modeli

Moda endüstrisi, dünyayı en çok kirleten endüstriler arasında yer almaya devam ediyor. Hızlı modanın bizi her zaman yeni giysiler almaya itme sıklığını ve kullanılan elyafların kalitesizliğini bir düşünün. Sorunun doğasına ilişkin artan anlayış, hızlı modanın birincil hedefi olan genç insanları çevreye verilen zararı anlamaya sevk etti ve Z kuşağının sürdürülebilirliği için giderek daha fazla dikkat gerektireceği ortaya çıktı. Bazı markalar, çevre dostu bir geri dönüş bildirerek kullanılmış giysiler için geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleri sunmaya ve teşvik etmeye başlasa da, genç tüketiciler klasik giyim mağazaları yerine alternatifleri tercih etme eğiliminde de olacaktır. Vintage ve ikinci el eşya mağazaları, her türden giysi, aksesuar ve nesnenin satılıp değiş tokuş edilebildiği platformlar gibi yeni bir altın çağ yaşıyor.

Daha verimli ulaşım

Büyük şehirlerde ulaşım sorunu gözle görülür bir durumda çünkü buralarda yaşayan ve çalışan insan sayısı epeyce fazla ve bu yüzden belki de her şeyden önce ekolojik ulaşım seçeneklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. 2023 yılı boyunca, yetkililer bisiklet kullanımları için özel şeritler ve ayrılmış yerler sağlamaya devam ettiği sürece, şehirlerde bisiklet kullanımının ekonomik, ekolojik ve güvenli bir seyahat alternatifi olarak uyarlanması devam edecektir. Dünyadaki bazı örneklere bakılırsa Mexico City gibi bazı büyük şehirlerde otobüs filoları modernize edilmeye başlandı ve artık elektrikli ve hibrit araçlara sahip. 2020 yılında toplu taşıma araçlarının dünyadaki tüm karbondioksit emisyonlarının %41'ini oluşturduğunu düşünürsek, bu geçiş oldukça önemli.

hybrid car

Çevre dostu iş yerleri

Çevre dostu iş yerleri, 2 yıldan fazla bir süredir dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin geleneksel çalışma anlayışında bir değişiklik görmesinden bu yana 2023 boyunca güçlenecek en yeni trendlerden biri. Bu süre zarfında uzaktan çalışma yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı, bu tür bir teklif 2023 boyunca devam edecek ve hatta bu durum çevre için faydalı olacaktır. Bir kişinin evden işe seyahat etmek zorunda olmaması ve bunun tersi, bu kişiyi hareket ettirmek için gereken kaynaklarda bir azalmayı temsil eder. İşçilerin fiziksel olarak görünmesini gerektiren şirketler, topluluklar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için ideolojilerini ve düzenlemelerini de değiştiriyor. Örneğin IKEA veya Prada gibi zincirler şubelerinde LEED standartlarını benimsiyor, bu da yenilenebilir enerji ve çevre dostu tasarımlar kullandıklarını garanti ediyor.

work from home

Çevre projeleri tasarlamak için yapay zekâyı kullanma

Yapay zekâ geliştirmeleri 2023 yılında devam edecek ve bu yıl boyunca sadece veri işlemeden daha fazlası için kullanılmaya başlanacak ki aslında çoktan başlandı bile. Yapay zekâların günlük hayatımızdaki birçok şeyi değiştirmek için yararlı olduğu kanıtlanmıştır, ancak aynı zamanda gelecekteki durumları tahmin etmek için de bunun sihirle değil bilgiyle ilgisi vardır. Belirli verileri bir yapay zekâya sunmak ve ona bir görev atamak onun ana işlevidir, yapay zekâ ahlaki veya dini kavramları hesaba katmadan o verilerle en iyi alternatifi bulmaya çalışacaktır. Örneğin, yapay zekâ, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik planlar geliştirmek için kullanılabilir, sonuçlar yapay zekâya geri gönderilir ve hedefine ulaşmak için alternatifler geliştirmeye devam eder. Google ve Amazon gibi şirketler, makine öğrenimine dayalı sistemlerde süreçlerini iyileştirmek için zaten yapay zekâyı kullanıyor ve onlardan her zaman veri topluyor. Bu nedenle 2023, sürdürülebilirlik trendlerinin daha da güçlenerek dünyayı olumlu yönde değiştirmeye devam edeceği yeni bir yıl.

yapay zeka

Peki bu sene seyahat anlayışlarımızda ne gibi değişiklikler olacak diye merak ediyorsanız, 2023'te Beklenen 8 Önemli Seyahat Trendi yazımızda bizi bekleyen yenilikleri anlattık.

Yemek Sahneleri (0).jpg
Yeme İçme

Unutulmaz Yemek Sahneleriyle Akıllarımızda Yer Eden Filmler

Şöyle iştahınızı açacak bir film sahnesi ile eminiz hepiniz daha önceden karşılaşmışsınızdır. Kimi filmler akıllara işte bu yemek sahneleri ile…

Devamını Oku
3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe
Teknoloji

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe

3D yazıcılar bugün hayatımızın her alanına dokunan en net örneklerinden birisi. Aynı zamanda bilimin geldiği noktayı da en iyi gösteren işaretlerden…

Devamını Oku
Kahve Çeşitleri
İyi Yaşam

Yapılışlarına Göre Kahve Çeşitleri

Yeni nesil kahvecilerin de hayatımıza girmesiyle birlikte, eskiden yalnızca Türk kahvesi ile sınırlı olan skalamız epey bir genişledi. Ama hadi…

Devamını Oku