İyi Yaşam

26 Temmuz 2023

Dünya çapında dostluğun kutlandığı gün olarak işaretlenen Dünya Dostluk Günü’ne sayılı günler kaldı. Her ülkede farklı tarihlerde kutlanan bu özel günün ilk ortaya çıkışı ise 1958’lere dayanıyor. Tüm dünyada çok popüler bir etkinlik olan Dünya Dostluk Günü, temelde farklı topluluklar arasındaki bağı güçlendirmek ve tüm farklılıkları ortadan kaldırarak çok daha iyi bir dünyada yaşamak fikri ile ortaya çıkmış.

Genel kabul gördüğü tarih 30 Temmuz olan Dünya Dostluk Günü, aramızda özel bir bağ bulunan arkadaşlarımızla keyifli zaman geçirmek için de güzel bir bahane olabilir. Hazır havalar da çok sıcakken, arkadaşlarınızla evde kalarak şahane bir sinema günü organize edebilirsiniz. Dostluk Günü’nün anlam ve önemine uygun temalarda bir film veya dizi seçerek gününüzü daha da keyifli hale getirmek mümkün. Mesela neler mi?

Dostluk Günü-1

Friends

Monica, Rachel, Ross, Chandler, Phoebe, Joey… Bu altı arkadaşın harika hikayesini bilmeyenimiz yoktur. Tam 10 sezon boyunca aynı evde yaşıyormuş gibi hissettiğimiz Friends dizisi, tüm zamanların en iyi arkadaşlık dizisi olmaya aday bizce. En güzel kısmı ise her bölümünü defalarca izleyip yine aynı şekilde gülebiliyor olmanız.

Seinfeld

Friends ile başlayan bir listenin devamında Seinfeld’in geleceğini muhtemelen tahmin ettiniz. Emmy ödüllü Seinfeld, birbirinden ilginç karakterlerin sıkı dostluğunu anlatan efsanevi bir komedi dizisi. 1989 senesinde başlayıp 9 sezon bizlerle olan bu dizinin etkisi asla eskimiyor.

How I Met Your Mother

New York’ta arkadaşlıkların bir başka olduğuna bizi ikna eden bir diğer dizi de How I Met Your Mother. Dokuz sezon boyunca çocuklarına anneleriyle nasıl tanıştığını anlatan Ted Mosby ile güldük, sosyalleştik ve ortaya bir HIMYM efsanesi çıktı.

That 70’s Show

Hadi biraz eskilere gidelim. Oldukça büyük bir hayran kitlesine sahip olan ve hatta birçokları tarafından tüm zamanların en iyi komedi dizisi olarak yüceltilen That 70’s Show, adından da anlaşılacağı gibi 70’li yıllarda geçiyor. Ashton Kutcher, Mila Kunis gibi yıldızları barındıran dizi, Wisconsin’de yaşayan bir grup gencin eğlenceli hayatını konu alıyor.

Dostluk Günü-2

Gezgin Pantolon Kardeşliği

Küçüklüklerinden beri hiç ayrılmayan dört arkadaşın hikayesini anlatan Gezgin Pantolon Kardeşliği’nin başrolünde bir pantolon var! Ama bu öyle bildiğiniz pantolonlardan değil. Dört arkadaşın dördüne de inanılmaz bir şekilde uyduğu için sihirli olduğunu düşündükleri bu pantolon, birbirlerinden ayrı geçirecekleri ilk yaz tatilinde de kızların heyecanlı maceralarına eşlik ediyor.

3 Idiots

Hint filmlerine bayılanlar zaten Aamir Khan ismine hiç yabancı değiller. Birbirinden eğlenceli filmlere imza atan Khan’ın arkadaşlık teması üzerine kurulu 3 Idiots filmi de izleyicilerden tam not alanlardan. Hindistan’da bir yurt odasını paylaşan üç arkadaşın başından geçenleri eğlenceli bir şekilde anlatan film, aynı zamanda sert bir sistem eleştirisi de yapıyor.

Mary ve Max

8 yaşındaki Mary Daisy Dinkle ile onun tesadüfen mektup arkadaşı olmuş 44 yaşındaki Max’in beyazperdeye taşınan dostluk öyküsü, birçok kişinin kendi hayatından parçalar bulacağı sıcacık bir yapım. Stop motion tekniği ile çekilen film, hayat tavsiyeleri ve etkileyici hikayesiyle kült bir film olma yolunda ilerliyor.

Çizgili Pijamalı Çocuk

Arkadaşlık temalı film dendiğinde genellikle aklımıza mizahi unsurlar barındıran eğlenceli filmler geliyor, zaten listemizin bu maddesine kadar bizim önerdiklerimiz de hep komedi türündeydi. Fakat 2. Dünya Savaşı’nın o zorlu atmosferinde geçen bu dostluk hikayesini görmezden gelemezdik. Polonya’da yaşayan 8 yaşındaki Bruno’nun en yakın arkadaşı, Auschwitz toplama kampında kalan bir Yahudi’dir. İki arkadaş, toplama kampının dikenli tellerinin iki tarafında, tüm imkansızlıklara rağmen sımsıcak bir dostluk geliştirir.

Benimle Kal

Sizi çocukluk günlerinize götürecek bir Stephen King uyarlaması ile devam ediyoruz. Ormanda kaybolan bir çocuğu bulmak için seferber olan kasabalının yardımına bir çocuk çetesi koşar. Arkadaşlığın ne olduğunu ve arkadaşın için yapabileceklerinin sınırlarını sorgulayan film, çocuklukta yaşanan travmalara da ayna tutuyor.

Dostluk Günü-3

Uçurtma Avcısı

Amerika’da yaşayan Amir’in, başının dertte olduğunu öğrendiği çocukluk arkadaşı Hassan’ın oğluna yardımcı olmak için anavatanına dönüş hikayesini anlatan Uçurtma Avcısı, Afgan yazar Khaled Hosseini’nin best seller romanından uyarlama. Bir uçurtma yarışında en sevdiği arkadaşına haksızlık ederek aralarının açılmasına neden olan Amir, yıllar sonra Hassan’ın Taliban tarafından öldürüldüğünü öğrenir. Arkadaşına olan vefa borcunu ödemesinin tek yolu, yardımına ihtiyaç duyan oğlunu bulmaktır.

Saksı Olmanın Faydaları

Emma Watson, Ezra Miller, Logan Lerman gibi yıldız isimleri bir araya getiren bu tuhaf isimli film, hem komik hem de dokunaklı bir ergen hikayesi. Kimlik sorunları, ailevi problemler ve sancılı büyüme süreçlerini masaya yatıran film, sıradan gençlik filmlerinin çok ötesinde bir yapım.

Sekizinci Gün

Özel hayatında bazı problemler yaşayan bir iş adamı ile Down sendromlu bir gencin tanışmalarından itibaren geçirdikleri 8 tuhaf günü anlatan film, sizi hemen etkisi altına alacak ve sevginin sınırlarını anlamanıza yardımcı olacak.

Hachiko: Bir Köpeğin Hikayesi

Şu hayattaki en iyi dostlarımızın köpekler olduğuna bir kez daha ikna olmamızı sağlayan Hachiko, yüreğinizin sevgiden eriyeceği, izledikten sonra pamuk gibi olacağınız harika bir yapım. Bir üniversitede profesör olan Prof Ueno ve köpeği Hachiko arasında geçen inanılmaz bağı anlatan bu film, tamamen gerçek bir öyküye dayanıyor. 1920’li yıllarda Japonya’da geçen bu öykünün anısına, Tokyo’daki Shibumi metro istasyonunun önüne dikilen Hachiko heykeli ise hala orada duruyor.

hachiko

Arkadaşlarınızla film seyrederken kendinizi aynı zamanda seyahatte gibi hissetmek isterseniz, İçinden Şehir Geçen Filmler yazımızdaki film tavsiyelerimize de mutlaka göz atın.

Mali’deki Kerpiç Camii: Cenne Ulu Camii
Kültür Seyahat

Mali’deki Kerpiç Camii: Cenne Ulu Camii

Dünyanın topraktan yapılan en büyük kerpiç yapısı Cenne Ulu Camii, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından koruma altına alınan saraylardan biridir.…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Sık Seyahat Edenlere Beslenme Önerileri

Seyahat her zaman heyecan verici ama bir o kadar da yorucudur. Günlük alışkanlıklarımızı terk edip rutinin dışına çıkarız...

Devamını Oku
1
İyi Yaşam

Valizinize Eklemeniz Gereken Cilt Bakım Ürünleri

Uzun uçuşlar, saatler süren gezmeler, kendimizi kaybederek güzellikleri görmek adına yaptığımız kilometrelerce yürüyüşler, seyahatlerimizde olmazsa…

Devamını Oku