Kültür Seyahat

25 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Gezilerinizde yerel bir mekânı keşfetmenin, lezzetli yiyecekleri tatmak ve doğal güzellikleri ziyaret etmek gibi farklı yolları olsa da size bulunduğunuz yer ile ilgili aslında en önemli bilgileri verecek şey mimari yapılardır diyebiliriz. Kültür, tarih ve toplumsal estetik algı anlamında size çok şey söylerler. Bazıları öyle farklı ve zamana öyle direnmiştir ki bizden çok çok sonra da ihtişamlarından bir şey kaybetmeyeceklerdir.

Her birinin kesinlikle kendine has bir büyüsü var ve biz de mutlaka görmeniz gerektiğini düşündüğümüz bu zamansız yapıların bir listesini oluşturduk sizler için. Şimdiden keyifli okumalar ve geziler diliyoruz!

Angkor Wat Tapınağı, Siem Reap, Kamboçya

Kamboçya’nın Angkor bölgesinde bulunan sayısız tapınaktan yalnızca biri olan Angkor Wat bölgenin en büyüğü. Tarihine dair pek fazla kayıt bulunmayan bu yapının asıl adı veya sembolik önemi tam olarak bilinmiyor. En başında Hindu tanrısı Vişnu için yapıldığı biliniyor fakat sonrasında Budist tapınağına çevriliyor. Yassı piramit şekliyle oldukça ilginç gözüken bu yapı günümüzde de hala bir hac bölgesi olarak kullanılıyor.

Zamansız Tasarımlar (2).jpg

Aya Sofya, İstanbul, Türkiye

Gelin listeye ülkemizin ve özellikle İstanbul’un simgelerinden, efsunlu atmosferi ve görkemiyle Tarihi Yarımada’yı daha da güzelleştiren Aya Sofya ile devam edelim. 6. yüzyılda bir Hristiyan Kilisesi olarak inşa edilen bu yapıya Yüce Bilgelik Kilisesi de denmiş zamanında. Sonrasında camiye dönüştürülen yapıda iki dinin de etkilerini mimarisinde bulmak mümkün: minareler, İslami yazıtlar ve Hristiyanlığa özgü mozaikler.

Bizans mimarisinin mükemmel bir örneği diyebiliriz Aya Sofya için. Michelangelo’nun Aziz Peter Bazilikası inşa edilene kadar yapılmış en büyük kubbe rekoruna sahipmiş bir zamanlar. Aya Sofya’nın içine girdiğinizde kubbesi ve duvarlarındaki detayların güzelliğinden nefesinizin kesileceğini garanti edebiliriz!

La Sagrada Familia, Barselona, İspanya

Eşsiz Mimar Antoni Guadi’nin eseri, Katalon Modernizmi’nin en önemli örneklerindendir La Sagrada Familia. Girintili çıkıntılı dış yüzeyi, mozaikleri ve heykelleri ile göze benzersiz gözüken yapıyı yazar George Orwell korkunç bulduğunu söyleyip biraz taşlamış olsa da, hayranları oldukça fazla.1882’de yapımına başlanmış ve hala inşası devam ediyor olmasına rağmen şimdiden ikonikleşmiş yapının 2026’da biteceği öngörülüyor.

Zamansız Tasarımlar (7).jpg

Tac Mahal, Agra, Hindistan

Şah Cihan tarafından biricik eşi Mümtaz Mahal’i ölümsüzleştirmek adına inşa edilmiştir. İlk bakışta bile müthiş mimari uyumunu fark ettiğiniz Tac Mahal, Mughal Mimarisi’nin bir örneği. Bu mimari tarza Hint, İran ve İslami tarzların bir sentezi diyebiliriz. 1983’te UNESCO Dünya Mirası olarak kabul edilen bu eşsiz yapıyı her yıl milyonlarca turist ziyaret ediyor.

Giza Piramitleri, Giza, Mısır

Dünyanın tartışmasız en ünlü yapılarından olan bu piramitler, ölümden sonra sonsuz yaşama inanan Antik Mısırlıların bize bıraktığı bir miras. Aynı zamanda Dünyanın Yedi Harikasından biri kabul ediliyor. İçlerinde bugün bile gizemler taşıdığına inanılan bu yapılar Antik Mısırlıların mimari becerilerinin kanıtı niteliğinde.

Zamansız Tasarımlar (5).jpg

Kolezyum, Roma, İtalya

Roma’da bulunan devasa amfi tiyatrodur. Sıralı kemerleri ile Roma Mimarisinin eşsiz bir örneği ve tamı tamına 50.000 izleyici kapasiteli olan Kolezyum zamanında Gladyatör dövüşlerine de şahit olmuş.

Yasak Şehir, Beijing, Çin Halk Cumhuriyeti

Klasik Çin Mimarisi denince akla ilk gelen yapılardan Yasaklı Şehir. Oldukça simetrik 70 kadar saraydan oluşan bu şehir, 1420’lerde İmparator Chengzu başkenti Beijing’e taşımak istediği için inşa edilmiş. Sarı ve kırmızının hâkim olduğu yapıların farklı çatıları, farklı seviyelerdeki sarayları belirtiyor. Şehrin merkezinde yer alan, İmparator ve ailesini ağırlayan Yüce Uyum Sarayı ise en yüksek çatıya sahip elbette.

Zamansız Tasarımlar (6).jpg

Parthenon, Atina, Yunanistan

Antik Yunan mimarisinin incisi, Yunan Kültürü’nden bahsedildiğinde akılda canlanan sütunlu yapının ta kendisi! Hem bilgelik ve savaş stratejisi tanrıçası olan Athena’ya (şehre adını da vermiştir) tapınmak hem de Atina şehrinin ihtişamını göstermek için inşa edilmiştir.

Batı kültürünü de büyük ölçüde etkilemiş bu önemli yapı sizi bambaşka zamanlara taşıyacak.

Zamansız Tasarımlar (1).jpg

Beyaz Saray, Washington D.C., Amerika Birleşik Devletleri

Amerika Birleşik Devletleri’nin en ünlü simgelerinden olan Beyaz Saray, Başkanlar için hem bir ev hem de bir çalışma alanı olarak görev yapıyor. Demokrasi simgesi bina eskiden Başkan’ın Sarayı olarak bilinse de monarşiyi akla getirmesi sebebiyle sonralarda isim değiştirmiş. Yıllar içinde birçok farklı eklemelerin yapıldığı bina son görünümüne Kennedy döneminde (1960’lar) kavuşuyor. 130’dan fazla odası bulunan Beyaz Saray’ın bir kısmı halkın ziyaretine açık.

Aziz Vasil Katedrali, Moskova, Rusya

Moskova’nın rengarenk simgesi, şehrin bir diğer simgesi olan Kızıl Meydan’da konuşlanıyor. 16. Yüzyılda Ortodoks Kilisesi tarafından inşa edilen Katedral; 9 renkli kubbe, 2 kule, 10 tane de ibadet odasından oluşuyor. Tarihçiler başta yapının tamamen beyaz bir bina ve altın kubbelerden oluştuğunu söylüyor daha sonra 17. Yüzyılda, Vahiy Kitabı’ndan etkilenilerek bugünkü ikonik renklerine kavuşmuş.

Zamansız Tasarımlar (4)

Chrysler Binası, New York Şehri, A.B.D.

New York denince akla gelen klasik gökdelenler arasında biri var ki onlara hem benziyor hem çok eşsiz. Yapılırken en uzun bina olması amaçlanıyordu ta ki kendisinden hemen sonra inşa edilen Empire State binasına kadar. Dönemin Chrysler arabalarının özelliklerinin binaya taşınması onu farklı kılan etmenlerden biri. Şehri izleyen devasa Amerikan Kartalları heykellerinin yapıya dahil edilmesiyle daha da farklılaşıyor. Bina aynı zamanda Spider-Man, Godzilla, Armageddon gibi önemli Hollywood filmlerinde de yer edinmiş.

Zamansız Tasarımlar (3).jpg

s0
Tips

Sevgililer Günü’nde Yapılabilecek 10 Romantik Aktivite

14 Şubat Sevgililer Günü ne kadar eleştirilse de bu günü kutlamak isteyen çiftlerin sayısı oldukça fazla. Siz de bu çiftler arasındaysanız gününüzü…

Devamını Oku
Singapur gezi (0)
Kültür Seyahat

Singapur'un Gezilecek Yerleri

Güneydoğu Asya'da, Malay Yarımadası'nın güney ucunda konumlanan Singapur hem tarihi hem de doğal alanları ile görenleri adeta büyüleyen bir…

Devamını Oku
Zamansız Tasarımlar
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan Zamansız Mekân Tasarımları

Gezilerinizde yerel bir mekânı keşfetmenin, lezzetli yiyecekleri tatmak ve doğal güzellikleri ziyaret etmek gibi farklı yolları olsa da size…

Devamını Oku