İpucu

9 Ocak 2023

2023 senesinin yeni seyahat trendleri şekillendi bile. Yeni senenin herkese yeni heyecanlar, keşifler, maceralar ve güzellikler getirmesini dileyerek, bu senenin 8 önemli seyahat trendine göz atmaya başlayalım.

2023-Tokyo

Kültür Başkentleri

Bir turizm şirketi olan Expedia Travel, 2023 senesinde gezilecek kültür başkentlerini açıkladı. Bunlara göre yemyeşil şehir Edinburgh, büyülü kent Lizbon, harikalar diyarı Tokyo, refah mı ferah Dublin, görkemli New York, rüyalar kenti Sidney, gezmekle bitmek bilmeyen Dubai, güzel uzaklar Montreal, tarih kokan Munich, ülkenin en büyüğü Bangkok, 2023’te kültür başkentleri ve gezilmesi gereken yerlerin en başında yer alıyor. Gezginlerin çoğu, koşuşturma içerisinde olan şehirlerin titreşimlerini hissetmeye hazırdır ve meraklıdır. Kalabalık barlar, açık hava pazarları, göz kamaştırıcı şehir ışıkları, kültürün ve hareketin kalbindeki seyahat sevenleri ağırlar. Dünyanın kültür başkentleri arasında en unutulmaz tecrübelerin ve kutlamaların yaşandığı şehirleri es geçmemek lazım.

Sağlık, Termal ve SPA

Son zamanların revaçta olan gezi türlerinden biri var sırada. Spa, termal ve sağlık merkezleri, Sağlıklı yaşam molaları, 2022 senesinde gerçekleşen taleplere bakıldığında, yüzde 30'dan fazla bir artışla 2021 senesini de sollamış oldu. Global gezginlerin neredeyse yüzde 46’sı, konaklama türü ne kadar enteresansa o kadar anlamlı bir gezi olduğunu düşünerek, şimdilerde hiç olmadığı kadar bu gezi türüne açık bakıyor. Ağaçların terapisi olan Silvoterapi, çakra seansları, diyet ve gıda kampları, gülme terapileri, meyve hasadı gibi ve hatta daha da popüler olan kek ya da kurabiye atölyeleri, spor seyahatleri ve meditasyon seansları, bu seyahatlerde tam bir kaçış yolu olarak görülüyor.

2023-Utah

 

Gizli Hazineleri Keşif 

Yeni seyahat trendlerinde, ziyaret edilmeyi bekleyen gizli hazineleri keşfetmek bulunuyor. Gösterişten uzak yerel güzellikleri gezmek, bilinmeyen yerleri araştırmak, çoğu gezginin en çok sevdiği gezi türlerinden sayılmaktadır. Bu büyüleyici noktalar, şehirlerin kalabalığına karışmaktansa, sevdikleri ile beraber yeni destinasyonları tanımak isteyen gruplar için son derece ideal ve tam bir kaçamak. Amerika’daki gizli hazinelerin tek bir ortak yanı bulunuyor: Bu alışılmadık noktalara talepler, yüzde 30 kadar daha da artmış durumda. Bu noktalardan bazıları: Nampa, (Idaho), Greensboro (Kuzey Carolina), Layton (Utah), Irmo (Güney Carolina), Oneonta (New York), Hampton (Virginia), Bristol (Rhode Island), Spokane (Washington), Las Cruces (New Mexico),  Missoula (Montana).

Bleisure 

Pandemi ile birlikte hayatımıza giren uzaktan çalışma metodu, çoğu ülkede çoğu şirket tarafından yürürlüğe alındı ve hatta hala daha bazı şirketler, maliyet düşürdüğü için bu çalışma yöntemini neredeyse benimsedi. İngilizcede “Business” ve “Leisure” kelimelerinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan bu Bleisure, iş gezisi ile boş zamanları birleştiren bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde hem çalışıp hem de gezmek, son derece elverişli bir duruma dönüşmüştür. Bu gezi türünde, bir fark olarak doktorlar, sağlık sektörü çalışanları, teknoloji sektörü çalışanları; sunumlar, atölyeler, kongreler, sergiler, toplantılar, eğitimler sayesinde hem iş hem de tatil konseptlerini birleştirebiliyorlar.

2023-lüks

Lüks Seyahatler

Pandeminin zirvesinde seyahatleri es geçmek zorunda kalmak, dünya yeniden her şeye “merhaba” dediğinde, bütün maliyetlerin daha da yükseleceği anlamına geliyordu. Beş yıldızlı oteller, uçuş iyileştirmeleri, ısmarlama tecrübelerin hepsi masaya konuyor. Seyahat şirketi Booking.com tarafından yapılan bir ankete katılanların yaklaşık yarısının (%49), Pandemi döneminde kaybedilen zamanı telafi etmek için bir sonraki seyahatlerinde muhtemelen daha fazla harcama yapacaklarını seçtikleri ortaya çıktı.

Dijital Göçebe

Dijital Göçebe kavramı da Pandemi ile ortaya çıkmış olan bir durumdur. Bu kavram, işlerini zaman ya da mekan fark etmeksizin her koşulda yapabilen kişilere verilen isimdir. Uzaktan çalışarak hem gezen hem de işlerini dijital ortamda çözmenin güzelliği de burada yatıyor. Burada, uzun süreli bir konaklama gerçekleştiği için, ev sahipleri ya da oteller, uzun süre konaklayacak kişilere indirimler de uyguluyor. İşlerini uzaktan gerçekleştirenlerin arasında, yazarlar, teknoloji bilgi işlemcileri, pazarlamacılar gibi önemli bir grup bulunuyor.

2023-street food

Gurme Lezzetler

Bazı gezilerde, hem gezme hem tatma ön planda olur fakat burada özellikle gurme lezzetleri keşfetmek ön planda bulunuyor. Hatta bazı turların sırf bu yönde, geziler düzenlediği de bilinmektedir. İşin uzmanları eşliğinde İzmir’in Urla ilçesinde bağ bozumlarına katılıp tadımlar yapmak, İzmir’in Kemeraltı semtinde eşsiz lezzet turları, Adana’nın kebabına doyamayacağınız turlar, gurme turlara örnek verilebilecek bazı turlar.

Mikro Geziler

Malum hepimiz oldukça yoğun çalışıyoruz, bazılarımız için uzun seyahatler, günler süren yolculuklar ne yazık ki gerçekleşmesi oldukça zordur. Bu seyahat türleri, hem kısa hem de nokta atışı yapılabilecek seyahatleri kapsıyor. Bu tür geziler, bir iki günlük festival, sanat ve kültür etkinliği gibi aktivitelere de denk getirilebilirse tadından yenmez.

2023 senesinde seyahat, rutinleri bozmak ve eşsiz deneyimler kovalamak ve “normal” olana “hayır” demek hakkında olacak. İster sıra dışı kaçışlar olsun, isterse en uzak şehir merkezlerine geziler olsun, en iyi şeflerin yemek masalarına misafirlik olsun, gezginler, gelecekteki yeni normale “evet” demekten oldukça uzak olup kendi statükolarını yaratacaklar.

 

Haziran Festivalleri
Kültür Seyahat

Dünyanın Dört Bir Yanından Renkli Etkinlikler

Haziran, kültürel seyahatlerin keyfini çıkarmak için yılın mükemmel bir zamanı. Dünyanın çeşitli bölgelerinde, bu ayda düzenlenen birçok muhteşem…

Devamını Oku
Astroloji-0
İyi Yaşam

Astroloji Sevenlerin Takip Edebileceği 6 Podcast

Astrolojiye inansak da inanmasak da hayatımızın bir parçası olduğunu kabul edelim. Günlük burç yorumlarından detaylı astrolojik harita analizlerine…

Devamını Oku
TikTok Trend (0).jpg
Yeme İçme

Tik-Tok'un Hayatımıza Kattığı Yeme-İçme Trendleri

Son zamanların en popüler sosyal medya uygulamalarından Tik-Tok ile birlikte hayatımıza giren yeni yeme-içme trendlerinden haberdar mısınız? Merak…

Devamını Oku