Kültür Seyahat

30 Nisan 2024

Balkan ülkeleri hem bize yakın olduğundan hem de vize istemediğinden yurt dışı seyahati yapmak isteyenler için en uygun yerler. Bu sebeple de insanlarımız yurt dışı tatil planı yaparken ilk olarak Balkan ülkelerine göz gezdiriyor. Balkan ülkeleri hem tarihi hem doğası hem de kültürel mirasları ile oldukça cazip yerler. 

Balkan ülkelerine yapılan turlar ise ister bireysel ister topluluk şeklinde oldukça popüler hale geldi. Yani dilerseniz kendi arabanızla ya da tur firmasıyla Balkan turu yapabilir, keyifli bir maceraya atılabilirsiniz. Şimdi vize istemeyen Balkan ülkeleri hangileri ve Balkan tur rotaları neler bunlar hakkında bilgi verelim.

Vize İstemeyen Balkan Ülkeleri

Vize istemeyen Balkan ülkeleri sırasıyla; Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Bulgaristan, Romanya’dır. Bu ülkelere 90 günü aşmamak suretiyle vizesiz seyahat etmek mümkündür. Hem bireysel hem de grup olarak bu ülkeleri seyahat edebilirsiniz. 

Balkan turu rotaları ise kişisel tercihe göre şekillenebilir. Ancak bazı tur şirketleri özellikle Balkan ülkelerinin tamamını kapsayacak şekilde turlar düzenleyebiliyorlar. Örneğin 10 günlük, 7 günlük, 5 günlük şeklinde turlara katılmak mümkün. Bu turların bazıları tüm Balkan ülkelerini kapsarken bazıları belirli yerleri kapsar. Balkan ülkeleri turu için rota belirlerken önceden ufak bir araştırma yapmak işinizi daha kolaylaştıracaktır. İşte seyahat etmek isteyeceğiniz Balkan rotaları.

Vizesiz Balkan Turunda Gezilecek Yerler

Vizesiz Balkan turunda öncelikle en yakın ülkeden başlamak mantıklı olacaktır. Bu sayede seyahatinizi belirli ve doğru bir rota çizerek takip edebilirsiniz. Balkan turunuza ilk olarak Bosna Hersek’ten başlayabilirsiniz. Ancak destinasyonlarda ne kadar süre ile kalacağınız, konaklayacağınız tamamen sizin gezi planınıza ya da tur programına bağlıdır. Bu nedenle gitmek istediğiniz tarihlere ve bütçenize uygun bir rota seçerseniz planınızı daha doğru yapmış olursunuz. Vizesiz Balkan turunda gezilecek yerleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bosna Hersek

Bosna Hersek-1

Kültürel manada bizlere en yakın diyebileceğimiz ülkelerin başında Bosna Hersek geliyor. Burası neredeyse 500 yıl Osman hükümdarlığı altında kaldığından pek çok açıdan benzer noktalara sahip olduğumuzu görebilirsiniz. Bosna Hersek, Balkan rotanızda en yoğun gezeceğiniz yer olabilir. 

Gezmeye ilk olarak Saray Bosna’dan başlayabilirsiniz. Muhteşem doğası, kültürel mirasları, misafirperver insanları ile Saray Bosna oldukça keyif alabileceğiniz bir yer. Saray Bosna turunuzda mutlaka uğramanızı önerdiğimiz yerler arasında Başçarşı, Umut Tüneli, Sokollu Mehmed Paşa Köprüsü, Neretva Nehri, Mostar Köprüsü, Drina Nehri başı çekiyor. Konaklama durumunuza göre buraları detaylı gezebilir ya da günübirlik uğrayabilirsiniz. 

Bulgaristan

Türkiye’ye yakın olan Balkan ülkeleri arasında bulunan Bulgaristan, Balkan turuna başlayabileceğiniz başka bir nokta. Bulgaristan; Sırbistan, Makedonya, Romanya ile komşu olduğundan Balkan turu için son derece ideal bir başlangıç olabilir. Bulgaristan hem yaz hem de kış tatil planı için oldukça ideal bir ülke. Bulgaristan’da gezip görebileceğiniz pek çok yer var. 

Gezinize ilk olarak başkent Sofya’da başlayabilirsiniz. Sofya, renkli gece hayatı ve kültürel anlamda etkinlikleri ile son derece eğlenceli bir şehir. Sofya turunuzda Aleksandr Nevski Katedrali, Ayasofya Kilisesi, Banyabaşı Camii ve Vitoşa Bulvarı gibi ülkenin önemli ve ikonik yerlerini görmek isteyebilirsiniz. Sofya’dan sonra ise Burgas, Filibe, Plovdiv gibi ülkenin son derece ilgi çeken kentlerine uğrayabilirsiniz. 

Sırbistan

Novi Sad-2

Hem kültürel anlamda hem de tarihi mirasları ile Avrupa’nın en köklü şehirlerinden bir tanesi Belgrad’a sahip olan ülke Sırbistan Balkan turunda ikinci durağımız oluyor. Sırbistan’ın rota açısından bir diğer önemi de vizesiz olmasının yanı hesaplı oluşu. Bu sebeple Balkan turlarının hemen hepsinde Sırbistan’ı görmek mümkündür. Bahar ve yaz aylarında renkli görüntülere sahne olan Sırbistan’da gezilecek, görülecekler listesi oldukça kabarık. Çünkü kültürel ve doğal anlamda son derece zengin bir ülkeden bahsediyoruz. Gezinizde mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerler arasında ilk olarak başkent Belgrad olmalı. 

Eğer kış aylarında gidiyorsanız buz tutmuş Tuna Nehri manzarasına mutlaka tanık olmalısınız. Sırbistan’ın bir diğer meşhur şehri Novi Sad’da ise Fruska Gora Milli Parkı’nı ziyaret edebilirsiniz. Bu park Ortodoks manastırlarına da ev sahipliği yaptığından oldukça önemli bir yerde. Kayak ve snowboard tutkunlarının mesken edindiği dağ kasabası Zlatibor, Uvac Kanyonu, son derece muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan Đavolja Varoš jeolojik parkını da yine gezilecekler listenize ekleyebilirsiniz.

Kuzey Makedonya

macedonia-5

Balkan turunun üçüncü sırasında Makedonya bulunuyor. Hem doğal güzellikleri hem kültürel mirasları hem de özellikle mutfağı ile oldukça meşhur bir ülke Makedonya. Yine Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yüz yıl hüküm sürdüğü bir bölge olduğundan bizlere çok da yabancı olmayan bir kültür diyebiliriz. Makedonya seyahatinizde ilk olarak başkent Üsküp’ü gezmenizi öneriyoruz. Taş Köprü, Eski Çarşı, Üsküp’e oldukça yakın olan Matka Kanyonu, Ohrid, Struga ve Manastır‘ı ziyaret etmek isteyebilirsiniz. Yazımıza Makedonya mutfağını da eklemiştik. Dolayısıyla bu güzel ülkede yöreye özgü lezzetleri de keşfetmeyi ihmal etmeyin diyoruz.

Karadağ

Budva-3

Yeşili ve maviyi bir araya getiren, muhteşem doğal güzellikleri ile bilinen Karadağ, Balkan turu listemizde dördüncü sırada. Karadağ, Balkan turunuz esnasında en çok hayran kalacağınız ülkelerden bir tanesi. Ayrıca ekonomik olması da burayı cazip kılan bir başka etken. Karadağ’da hem denizin, güneşin tadını çıkarabileceğiniz hem de renkli gece hayatını keşfedeceğiniz Budva’yı ziyaret edebilirsiniz. Budva’dan sonra St.Nikola Adası, Sveti Stefan Adası, Stari Grad, Budva Kalesi’ni gezebilir, bu muhteşem ülkenin tadını çıkarabilirsiniz. 

Kosova

Avrupa’nın en genç ülkelerinden bir tanesi olan Kosova denize kıyısı olmayan ancak son derece kültürel ve doğal alanlara sahip bir ülke. Kosova’da gezip görebileceğiniz pek çok yer alan bulunuyor. Kosova halkı ve Ortodoks camiası için son derece önemli olan Sırp Ortodoks Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Bu kilise aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesi’nde bulunuyor. Terzi Baba Türbesi, Cuma Camii, Halveti Tekkesi, Şadırvan Bölgesi yine Kosova ziyaretinde turistlerin sıklıkla uğradığı yerler. Kosova, mutfak kültürü olarak bize yakın bir ülke olduğundan hamur işi ve ayran ikilisini de yol üzerinde pek çok yerde tadabilir, açlığınızı yatıştırabilirsiniz.

Arnavutluk

Albania-4

Arnavutluk, Balkan ülkeleri arasında İtalyan kültürüne yakınlığı ile ilgi çeken bir yer. Osmanlı İmparatorluğu zamanından kalma izleri de görebileceğiniz ülke hem doğası hem de kültürel alanları ile turun öne çıkan noktalarından bir tanesi. Arnavutluk turunuza ilk olarak başkent Tiran’dan başlayabilirsiniz. Başkent Tiran’da Ethem Bey Cami, Saat Kulesi, İskender Bey Heykeli gibi ülkenin ikonik yapıları bulunuyor. Sahil kenti olan Durres ise Kruja, İşkodra, Berat gibi birbirinden güzel noktalara sahip. Anadolu’yu andıran Elbasan ise ayrıca ilginizi çekebilir. Buraya kadar gelmişken yine bize çok da yabancı olmayan lezzetlerinden elbasan tavasını da deneyebilirsiniz.

Romanya

Orta Avrupa'da yer alan Romanya, zenin ve köklü bir tarihe sahip. Karpat Dağları’ndan Ortaçağ’dan kalma kalelere kadar ilginizi çekebilecek pek çok doğal ve kültürel noktalara ev sahipliği yapıyor. Romanya gezinize ilk olarak başkent Bükreş’ten başlayabilirsiniz. Bükreş, ülkenin en büyük şehri olmakla beraber renkli gece hayatı ile de bilinir. Şehirde Parlamento Sarayı, Romanya Ateneum ve Stavropoleos Manastırı gibi önemli konik yapılar bulunur. 

Dünyaca ünlü "Drakula'nın Şatosu" olarak da bilinen Bran Şatosu turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerlerden bir tanesi. Bu şatoyla beraber Peleş Kalesi, Sighişoara, Turda Tuz Madeni, Transfagarasan Yolu gibi Romanya’nın önemli yerlerini ziyaret edebilirsiniz.

Budva (3)
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Budva

Vizesiz Keşif serimizde bu hafta; Orta Çağ etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Budva'yı ziyaret ediyoruz. Damaklarda ve hafızalarda iz…

Devamını Oku
Bayram Tatili Yurtdışı-00
Kültür Seyahat

Yurt Dışı Bayram Turları

3 günlük bayram tatiline sayılı günler kaldı. Hal böyle olunca birçok evde şu günlerde tatlı bir tatil telaşı yaşanıyor. Peki sizin tatil planlarınız…

Devamını Oku
Vize İstemeyen Balkan Ülkeleri-0
Kültür Seyahat

Vize İstemeyen Balkan Turu Rotaları

Hem yakın hem de vize istemiyor. Yurt dışı tatil planı yaparken her zaman revaçta olan Balkan ülkeleri, tarihi ve kültürel miraslarıyla olduğu kadar…

Devamını Oku