Kültür Seyahat

14 Kasım 2022

Seyahat etmek artık eskisi kadar kolay değil, kabul ediyoruz. Ekonomik sebeplerin üzerine bir de vize derdi eklenince birçok insan rotasını yurt içinde gezilebilecek yerlere çevirdi bile. Ama hala içinizdeki maceracı ruh bambaşka ülkeleri ve kültürleri keşfetmeyi özlüyorsa dikkatinizi buraya verin. Çünkü hem bütçe dostu hem de vizesiz olarak ziyaret edebileceğiniz ülkeleri ve şehirleri anlattığımız Vizesiz Keşif yazı dizimizde bu hafta Budva’yı anlatıyoruz.

Budva (4)

Budva Nerede?

Bilindiği üzere Karadağ sahil şeridinin tam ortasında yer alan Budva, Orta Çağ’dan kalma antik ve tarihi şehir merkezi, benzersiz kumsalları, tarihi yapıları ve eşsiz restoranları ile ülkenin Kotor ile birlikte en önemli iki turizm merkezinden biri. Adriyatik’in maviliklerinde kaybolduktan sonra gece eğlenmek isteyen Avrupalıların tatil yapmayı en sevdiği şehirlerden bir tanesi olarak nam salan Budva, “Budvanska Rivijera” adı verilen Karadağ kıyılarının tam olarak orta kesiminde yer alıyor.

Budva’ya Nasıl Gidilir?

Gelelim en çok merak edilen o sorunun cevabına. Karadağ’a gitmek için vize gerekmediğinden zaten bahsetmiştik. 90 günü aşmayan ziyaretler için birçok prosedürden muaf olarak ülkeye giriş yapabiliyorsunuz, bu nedenle Budva ziyaretinizde sık sık Türk turistlerle karşılaşmanız mümkün.

Budva’ya uçak yolculuğu yapmak için iki seçeneğiniz var; Türkiye’den direkt olarak Podgorica Havaalanı’na yaklaşık 2 saatlik bir yolculukla uçabiliyorsunuz, buradan Budva’ya çok sık aralıklarla otobüsler kalkıyor. Tabi araç kiralamak da bir başka popüler alternatif.
Bir diğer seçenek ise Tivat Havaalanı ancak direkt uçuşlar olmadığı için buraya yapacağınız yolculuk biraz daha uzun sürecek. Tercih sizin.

Budva (1)

Budva Gezilecek Yerler

Çok iyi korunmuş Orta Çağ dokusunun kendisini hissettirdiği Stari Grad (Eski Şehir), Budva’nın en turistik yerlerinden biri. Tüm plajların yürüme mesafesinde olduğu Stari Grad, aynı zamanda konaklamak için de en popüler bölgelerin başında geliyor. Şehrin labirenti andıran sokaklarında dolaşmak, bol bol fotoğraf çekmek ve tarihin tadını çıkarmak Budva'da yapılacak en güzel aktivitelerden. Eski şehrin konumlanmış olduğu küçük bir yarımada etrafında gelişmiş olduğunu da belirtelim. Tüm bunların yanında şehrin kurulduğu kıyının hemen arkasından sarp dağlar yükselerek muhteşem bir görüntü sergiliyor. Bu bağlamda Budva, bir uçtan diğer uca yaklaşık olarak 4 km uzunluğunda küçük bir şehir olarak biliniyor.

Ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 20 bin. Budva şehri, yanı başında bulunan Kotor ile birlikte Karadağ’ın en ünlü tatil yeri olarak son yıllarda oldukça fazla rağbet görüyor. Bu noktada en çok ülkenin yerlileri, Rus, Sırp ve diğer Doğu Avrupalı turistler tarafından ziyaret edildiğini söylesek yalan olmaz. Bu bağlamda bu eski şehrin labirent gibi sokaklarında dolaşmak fazlasıyla keyif verici.

Budva’nın önünde Adriyatik kıyıları uzanıyor demiştik. Bu bağlamda deniz ve güneş beklentilerini de tatmin edecek kadar iyi 35 civarında plajı içinde barındırıyor. Tabii Türkiye sahillerinin güzelliği kadar olmasa da deniz keyfi için yeterli denecek kadar güzel. Plajların çoğu kayalık ve çakıllı olarak biliniyor. Aynı zamanda çok azında kum bulunuyor.

Budva (2)

Özellikle yaz mevsiminde Budva oldukça kalabalık oluyor. Turizm sezonu olması nedeniyle tatil fiyatları da bir hayli pahalı oluyor. Kalabalık olması da cabası diyebiliriz. Eğer bir tık daha sakin ve rahat bir tatil yapmayı planlıyorsanız eylül-ekim aylarında buraya gelmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Ayrıyeten sonbahar aylarında deniz suyu sıcaklığı ideal seviyede olacaktır. Budva gezilecek turistik ve tarihi yerler o kadar fazla ki! Bunlardan bazılarını aşağıdaki maddeler gibi sıralayabiliriz:
•    Stari Grad (Old Town)
•    Citadel
•    Budva Şehir Müzesi
•    Sveti Nikola Adası
•    Dans Eden Kız Heykeli
•    Praskvica Manastırı
•    Podostrog Manastırı
•    Holy Trinity Kilisesi
•    Sveti Stefan Adası
•    Saint Sava Kilisesi (St Sava Church)
•    Santa Maria in Punta
•    Aziz Ivan Kilisesi (St Ivan Church)
•    Duljevo Manastırı
•    Petrovac
•    Budva Plajları

Budva'da Ne Yenir?

Gelelim Budva’ya geldikten sonra mutlaka denemeniz gereken yemeklere! Bu noktada her adım başında sizi, Budva’nın meşhur yemekleri karşılayacak. Buralara kadar gelmişken şehrin meşhur yemeklerini denemeden dönmeniz de olmaz. Bu bağlamda burayı meşhur kılan birkaç yemeği sizler için sıraladı. Damak tadınıza en uygun olan yemeği sipariş ederek damak tadınızı şenlendirebilirsiniz.

Black Risotto: Adriyatik Denizi kıyısında yer alan Karadağ’da en çok tercih edilen yemeklerden bir tanesi de mahsullerinin bulunduğu tatlar diyebiliriz. Bu bağlamda esasen bir İtalyan yemeği olan black risottonun en lezzetlisini Budva’da tatma şansına sahip olabilirsiniz.

Lignje: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, ülkede deniz mahsulleri tüketilmesi oldukça rağbet grüyor. Bu bağlamda öğlen ya da akşam yemekleri için tercih edebileceğiniz lignje aslında kızartılmış kalamar tabağı olarak servis ediliyor. Aynı zamanda bol yeşilliklerle birlikte tüketebileceğiniz kalamarla hem sağlıklı hem de oldukça lezzetli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Montenegrin Lamb in Milk: İsmiyle dahi oldukça iddialı olan bir yemeğe değineceğiz. Karadağ’ın en lezzetli ve popüler tatlarından birisi olan Montenegrin lamb in milk, kuzu etlerinin süt içerisinde yumuşak bir şekilde pişirilmesiyle oluşuyor. Bu bağlamda akşam yemeklerinin vazgeçilmezi sayılan bu yemek, yapılması oldukça maharet isteyen enfes lezzetlerden bir tanesi olarak karşınıza çıkıyor. Siz de bu muhteşem lezzetlere tanıklık etmek istiyorsanız Budva’ya bir seyahat rotası çizmenizde fayda var.

Budva (3)

Vizesiz yolculuğunuza Saraybosna ile devam etmek için buraya, Belgrad ile devam etmek için ise buraya tıklayın.

Budva (3)
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Budva

Vizesiz Keşif serimizde bu hafta; Orta Çağ etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Budva'yı ziyaret ediyoruz. Damaklarda ve hafızalarda iz…

Devamını Oku
Bayram Tatili Yurtdışı-00
Kültür Seyahat

Yurt Dışı Bayram Turları

3 günlük bayram tatiline sayılı günler kaldı. Hal böyle olunca birçok evde şu günlerde tatlı bir tatil telaşı yaşanıyor. Peki sizin tatil planlarınız…

Devamını Oku
Bayram Tatili Yurtdışı-00
Kültür Seyahat

Yurt Dışı Bayram Turları

3 günlük bayram tatiline sayılı günler kaldı. Hal böyle olunca birçok evde şu günlerde tatlı bir tatil telaşı yaşanıyor. Peki sizin tatil planlarınız…

Devamını Oku