Kültür Seyahat

15 Mayıs 2024

Dünyanın hemen her noktasında bulunan ibadethaneler yani camiler, sadece ibadet edilen bir yer olarak değil, muhteşem mimarisi ve dokusuyla da önemli yapılardır. 

Hem geleneksel hem de modern tarzda tasarlanmış camiler muhteşem mimarileri ile görenleri kendisine hayran bırakan mabetler. Dolayısıyla dünyada dönemin en seçkin mimari anlayışları ile tasarlanmış ve her gün sayısız turistin ziyaret ettiği pek çok büyüleyici camiden bahsetmek mümkün. Ülkemiz de dahil olmak üzere benzersiz tarzı ve etkileyici atmosferi olan pek çok cami bulunuyor. Biz de hem mimari anlamda hem de kültürel anlamda bulundukları yerin bir yansıması olan birbirinden ihtişamlı ve görkemli camileri sizler için sıraladık.

Mescid-i Haram (Suudi Arabistan)

İslam dininin en kutsal yeri ve dünyanın en büyük camisi olarak bilinen Mescid-i Haram, her yıl milyonlarca insanın hac ve umre için ziyaret ettiği en önemli yapıdır. Burası İslam dünyası için son derece özel bir yapıdır. Bunun nedenlerinden sadece bir tanesi içerisinde Kâbe’yi barındırmasıdır. 

Masjid al-Haram

Dünyadaki tüm Müslümanların namaz kılarken yöneldiği nokta olan Kâbe, Mescid-i Haram'ın tam ortasında bulunur. Mescid-i Haram 357.000 metrekarelik bir alana yayılmıştır ve 10 bin üzeri kişinin aynı anda namaz kılmasına olanak tanıyan bir genişliğe sahiptir. 7 minaresi, 159 kapısı, zemzem kuyusu, Müzdelife, Mina gibi bölüm, alan ve özelliklere sahiptir. 

Şeyh Zayed Camii (Birleşik Arap Emirlikleri)

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de bulunan Şeyh Zayed Camii dünyadaki en büyük camiler arasındadır. Caminin temelleri 1996 senesinde atılmış ve 2007 senesinde tamamlanmıştır. İsmini Birleşik Arap Emirlikleri'nin kurucusu Şeyh Zayed bin Sultan Al Nahyan’dan alan caminin avlusunda kendisinin bir anıt mezarı vardır. 

Şeyh Zayed

İslam mimarisinin en önemli ve güzel örneklerinden bir tanesi olarak kabul edilen Şeyh Zayed Camii, bütünüyle beyaz mermerlerden inşa edilmiştir; camide 4 minare ve 82 kubbe vardır. Avlu oldukça geniş ve büyüktür. Abdest almak için şadırvanlar bulunur. Şeyh Zayed Camii turistlerin ziyaretine açıktır. Her sene bu eşsiz mimariyi görmek için sayısız turist ziyaret etmektedir. 

Tac Mahal (Hindistan)

1632 yılında Babür İmparatorluğu'nun 5. hükümdarı Şah Cihan tarafından yaptırılmış olan bu görkemli yapında 20 bin işçi çalışmıştır. Bembeyaz mermerlerle inşa edilmiş olan cami Fars, Hint ve İslami tarzı yansıtır. 1983 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiş olan Tac Mahal her yıl sayısız turistin ziyaret ettiği bir yerdir.

Tac Mahal

Tac Mahal estetik anlamda bir başyapıt olmakla beraber sunduğu manevi atmosferi ile de farklı bir yerdedir. Yapı itibarıyla İslam mimarisinin zenginliğini ve çeşitliliğini en iyi şekilde gözler önüne seren bir eserdir.

Mescid-i Nebevi (Suudi Arabistan)

Hz. Muhammet’in vefatı sonrası inşa edilen Mescid-i Nebevi, İslam alemi için son derece önemli bir ibadethanedir. 622 yılında başlayan yapım çalışmaları 628 senesinde tamamlanıştır. 

Masjid an Nabawi

Hz. Muhammet’in evi, caminin avlusunda yer alır. Hz. Muhammet, veda hutbesini bu camide okumuştur. Cami, 10 kubbe ve 10 minaren oluşur. 81 kapısı bulunan yapı 698 bin kişi kapasitelidir. Camiye ziyaret etmek isterseniz sabah 05:00’dan gece 11:00’a kadar ziyaretçi kabul edilmektedir. 

Sultanahmet Camii (Türkiye)

İstanbul’un en önemli simgelerinden bir tanesi olan Sultanahmet Camii, şehrin Fatih ilçesindedir. 1. Ahmed tarafından 1690 yılında çalışmalar başlatılmış ve 1617 senesinde tamamlanmıştır. Camii, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Altı minaresi ve tuk kubbesi vardır. Külliye olarak inşa edilmiş olan cami avlusunda türbeler, sebiller ve arastalar vardır. Sedefkâr Mehmet Ağa tarafından tasarlanmış olan camiye giriş ücretsizdir. Her yıl sayısız turistin ziyaret ettiği ve ülkemizin en değerli tarihi eserlerinden bir tanesi olan Sultanahmet Camii merkezi bir konumdadır. Bu sebeple İstanbul seyahatinizde ister taksi ister toplu taşıma araçları ile kolaylıkla ulaşabilirsiniz.   

Emevi Camii (Suriye)

Dünyanın en eski ve en büyük camilerinden bir tanesi olan Emevi Camii, Suriye’nin Şam kentinde yer alır. Cami, 715 yılında Emevi Halifesi I. Velit tarafından yaptırılmıştır. İslam mimarisi içerisinde önemli bir yeri bulunan cami Roma, Bizans ve Sasaniler'den gelen mimari anlayıştan da izler taşımaktadır. Cami içerisinde Hz. Yahya'nın (Vaftizci Yahya) türbesi de vardır. Zaman içerisindeki savaşlarda cami tahrip olmuş olsa da sonradan pek çok kez restore edilmiş ve sağlam bir şekilde günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil eden camiyi ziyaret etmek isteyenler sabah 09:00 ile akşam 17:00 arası uğrayabilirler. 

Sultan Süleyman Camii (Türkiye)

İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından bir tanesi olan Sultan Süleyman Camii, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1557 senesinde yapılmıştır. Caminin mimari Mimar Sinan olmakla beraber Osmanlı mimarisinin en fazla öne çıkan yapılarından bir tanesidir. Cami avlusunda kütüphane, medrese, arasta, hamam, tabhane gibi bölmeler bulunuyor. 4 minaresi ve tek kubbesi olan cami 3500 m2 gibi alanda yayılır. Girişin ücretsiz olduğu camiyi her sene yüzbinlerce insan ziyaret etmektedir. 

Badshahi Camii (Pakistan)

Pakistan'ın Lahor kentinde bulunan Badshahi Camii, Babür İmparatoru Evrengzib tarafından 1673 yılında yaptırılmıştır. Kırmızı kumtaşı ve mermer kullanılarak inşa edilen cami oldukça gösterişli ve göz alıcıdır. 

Badshahi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Badshahi Camii ana avlusu 276 bin metrekare bir alana sahiptir. 100 bin kişi alabilecek kadar geniş bir kapasiteye sahiptir. 4 minaresi ve 3 kubbesi vardır. Camiye giriş ücretsizdir ve sabah 05:00 ile akşam 23:00’a kadar ziyarete açıktır.

Hassan II Camii (Fas)

Afrika’nın en büyük camisi olan Hassan II Camii aynı zamanda dünyanın da yedinci büyük camisidir. Fas'ın Kazablanka kentinde bulunur. Kral II. Hasan tarafından 1993 senesinde yaptırılmıştır. Atlantik Okyanusu kıyısında denizin doldurulması yöntemi ile inşası yapılmıştır. Bu sebeple bazıları bu camiye Okyanusun Camii de demektedir. Minaresi 210 metredir ve dünyanın bilinen en yüksek minaresidir. 9 hektarlık bir alana yayılan cami 105 bin kişiye kadar insan alabilecek genişliktedir. Modern Fas mimarisinin örneklerinden sayılan bu cami de ziyarete açıktır. Camiye giriş için belirlenen bir ücret tarifesi vardır. Sabah 09:00 ile akşam 19:00 arasında ziyaret edilebilir. 

Koutoubia Camii (Fas)

Fas'ın Marakeş kentinde bulunan ve şehrin simgesi olan cami 12. yüzyılda yaptırılmıştır. Muvahhidler döneminde Abdülmü'min tarafından yaptırılan caminin tamamlanması 1195 yılında olmuştur. 

Koutoubia

Minaresi 77 metre yüksekliğinde olan cami, Endülüs mimarisinin de en önemli örneklerinden bir tanesi olarak gösterilir. Kırmızı tuğla taşlardan inşa edilen camide geometrik şekiller ve kemerler dikkat çeker. Avlu oldukça geniş olmakla beraber portakal ve palmiye ağaçları ile çevrilidir. Cami merkezi bir yerde olduğundan taksi, otobüs ya da yürüyerek gidilebilir. 

Delhi’de Bir Gün
Kültür Seyahat

Delhi’nin Tarihi Mekanlarında Bir Gün

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi ve en eski medeniyetlerinden biri olan Hindistan’da gezilecek, görülecek çok yer var. Çılgın kalabalığı ve…

Devamını Oku
Delhi’de Bir Gün
Kültür Seyahat

Delhi’nin Tarihi Mekanlarında Bir Gün

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi ve en eski medeniyetlerinden biri olan Hindistan’da gezilecek, görülecek çok yer var. Çılgın kalabalığı ve…

Devamını Oku
Tac Mahal-0
Kültür Seyahat

İslam Mimarisinin En İhtişamlı Örneği 10 Cami

İslam mimarisinin en güzel örnekleri ile tanışmaya hazır mısınız? Ülkemizden de örneklerin yer aldığı İslam Mimarisinin En İhtişamlı 10 Camisini…

Devamını Oku