Teknoloji

18 Ekim 2023

Yurt dışına gitmek için büyük bir heyecana sahibiz. Pasaportlar çıkartıldı, uçak biletleri alındı ve otel rezervasyonları halledildi, ardından da vizeler onaylandı. Bunlar sabırsızlıkla beklenilen bu seyahatin en büyük engellerinin aşıldığı aşamalardı. Lakin sürekli çoğu kişinin atladığı veya daha sonrasında sorunlar yaşadığı bir başka aşama bizim bugünkü konumuz.

Yurt dışında gerek internet, gerek aramayla iletişim kurabilme meselesi oldukça mühim. Çünkü bu meseleyi çözmeden yurt dışına ulaştığımızda elimizdeki internet kullanımı yalnızca konakladığımız otellerin veya oturduğumuz cafe ve diğer yeme içme mekânlarının Wi-Fi ağlarıyla sınırlı kalıyor. Söylemek gerekir ki otel ve yeme içme mekânlarının müşterilerine sunduğu Wi-Fi hatlarındaki hız ve bağlantının ne kadar kullanıma elverişli olduğunu bilmemekle beraber, yurt dışında gerçekleştireceğimiz iletişimi ve kullanacağımız interneti de sadece bu ağlara endekslemek, şüphesiz ki pek de sağlıklı olmayan bir seyahat sunacaktır. O zaman daha da fazla vakit kaybetmeden konumuza giriş yapalım. İyi okumalar dileriz.

yurtdışı internet paketleri-1

Vodafone Yurt Dışı Rehberi

Vodafone ile başlayalım. Tarifler “Faturalı” veya “Faturasız” olarak ikiye ayrılıyor. Lakin ister faturalı olsun ister faturasız, tarifeler ülkelere göre değişiklik gösteriyor. Faturalı tarifelerin Vodafone’da faturasız tariflere göre daha pahalı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Faturasız hatlar dünyadaki bölgelere göre üç gruba ayrılıyor. Avrupa ve Amerika’nın yer aldığı Grup 1’de ve diğer bütün bölgelerde 1 megabayt başına düşen fiyat 7 buçuk Türk Lirası. Yine bütün bölgelerde 1 adet SMS başına fiyat 1,50 Türk Lirası iken, arama yapmak için Grup 1’ deki 1 dakika başına düşen fiyat 5,50 Türk Lirasıdır.

Ortadoğu, Yakındoğu, Türkiye Cumhuriyetleri, Asya, Afrika ve Pasifik bölgelerinin oluşturduğu ve Grup 2 olarak adlandırılan bu faturasız tarifede ise SMS ve internet kullanım fiyatları diğer grupların fiyatlarıyla aynıyken, dakika başına düşen ücret 9,90 Türk Lirasıdır.

Uydu ve denizlerin oluşturduğu diğer grup olan Grup 3’te dakika başına düşen arama ücreti 10,90 Türk Lirası’na çıkıyor. Bunlar faturasız standart tarifeli yurtdışı paketleri.

Bir de faturalılara göz atalım. Aynı faturasızda olduğu gibi Avrupa ve Amerika bölgeleri için adlandırılan Grup 1’in faturalı arama tarifesindeki dakika başına düşen ücret 8,90 Türk Lirası. Ortadoğu, Yakındoğu, Türkiye Cumhuriyetleri, Asya, Afrika ve Pasifik bölgelerinin adlandırıldığı Grup 2’deki arama tarifesindeki dakika başına düşen ücret ise 14 Lira 90 kuruş. Yine denizlerin ve uyduların oluşturduğu Grup 3’teki dakika başına düşen fiyat 16 Lira 90 kuruş.  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için ise dakika başına düşen ücret 8 Lira 90 Kuruş. Bütün gruplarda ve mekânlarda ise SMS ve internet fiyatları sabit kalıyor. 1 adet SMS’in fiyatı 2 buçuk lirayken, 1 MB başına düşen internetin fiyatı ise 11 buçuk Türk Lirası.

yurtdışı internet paketleri-2

Türk Telekom

Diğer opsiyonlardan biri olan Türk Telekom’a göz atalım. Vodafone'a nazaran birçok yurtdışı tarifesi bulunan Türk Telekom’da Prime Yurt Dışı Servisi tarifesinde Avrupa, ABD, Rusya ve KKTC ülkeleri için 20 MB internet 19 Lira 37 Kuruş, 50 MB internet 45 Lira 87 Kuruş, 100 MB internet 86 Lira 69 Kuruş ve 400 MB internet ise 255 Türk Lirası tutarında. Diğer ülkelerde ise 20 MB internet 56, 50 MB internet 127 ve 100 MB internet 204 Lira’ya fiyat biçilmiş durumda.

Tarifen Yurt Dışında isimli tarifede ise günlük fiyatlar mevcut. Hemen hemen bütün Avrupa ülkeleri, ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur, Katar, Kazakistan, KKTC, Kuveyt, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, Ermenistan, Hong Kong ve Irak gibi ülkelerin oluşturduğu Grup 1’de faturalı hatlar için 169,90 TL üzerinden bir fiyat biçiliyor. Çoğu Afrika ve Asya ülkelerinin yer aldığı Grup 2’de ise bu günlük kullanım ücreti 199 Türk Lirası.

Güney ve Orta Amerika ülkeleri ile denizaşırı ülkelerin bulunduğu Grup 3’te ise bu fiyat 240 Türk Lirası. Bunlar dışında Türk Telekom’da Haftalık 1 GB ve 500 MB’lık tarifelerde mevut. Haftalık 1 GB internetin fiyatı ise 100 Lirayken, 500 MB’ın fiyatı 60 Lira tutarında. Ayrıca Türk Telekom’da paket aşım derdi olmayan Kademeli İnternet Hatları ve Suudi Arabistan’a özel tarifeler de mevcut.

yurtdışı internet paketleri-3

Turkcell

Turkcell’de ise Türk Telekom’da olduğu gibi birçok tarife mevcut. Turkcell’in Türkiye tarifesinde SMS, konuşma ve internet için hangi tarifeyi kullanıyorsanız aynı tarifeyi farklı fiyatlandırmayla ek işlem yapmadan kullanmak mümkün. 64 ülkede kullanabileceğiniz bu tarifenin günlük fiyatlandırması 180 Türk Lirası. Avantajlı Paket’te ise aylık 2 GB internet ve 100 dakika konuşma, 440 Türk Lirası tutarında. Turkcell’deki bir diğer paketlerden birinde ise günlük 500 MB internet 66,30 Türk Lirası. Tıpkı Türk Telekom’da olduğu gibi Suudi Arabistan’a özel tarifler Turkcell’de de mevcut.

Sosyal Medya Trendleri-0
Teknoloji

2022 Sosyal Medya Trendleri

Özellikle sosyal medyanın herhangi bir alanında bir iş yapıyorsanız, değişimlere karşı daima tetikte olmalısınız. Çünkü başarının formülü trendleri…

Devamını Oku
pancake-0
Yeme İçme

2022'nin En Çok Aranan 10 Yemek Tarifi

2022’ye veda edeli çok zaman geçmemişken gelin içinde Türk mutfağından da yemeklerin bulunduğu Google 2022 Arama Trendleri’nde yerini almış 10…

Devamını Oku
Gezgin Kadınlar-0
Kültür Seyahat

İlham Veren Öyküleriyle Dünyadan Kadın Gezginler

Bazen harekete geçmek için ihtiyacımız olan tek şey ilhamdır. Ve o ilham, sıradan bir günde, bir blog yazısında karşınıza çıkabilir. Ne dersiniz,…

Devamını Oku