Teknoloji

29 Eylül 2022

NFT'ler için günümüz dünyasının sanat galerisidir desek yanlış olmaz. Günümüze kadar ciddi servetlere sahip kişiler gerek açık artırmada gerek peşin olarak satın aldıkları ünlü tabloları sanata düşkünlüklerinden ziyade, belirli bir toplulukta yer aldığının belirtisi olarak kullanıyorlardı. Artık bu durumun tamamen dijitalde yer almasına biz NFT diyoruz.

NFT-0

NFT nedir?

NFT, Non-Fungible Token, yani değiştirilemeyen jetonlar anlamına gelir - mülkiyetin kaydedildiği bir tür sözleşme gibi çalışırlar. Geleneksel sanat eserlerinden farklı olarak, bu özgünlük belgesi bir kurum veya avukata değil, geniş bir bilgisayar ağına yatırılır. Bu bilgisayarların çok sayıda olması nedeniyle, NFT'lerin neredeyse manipüle edilemez olduğu düşünülmektedir.

Bir NFT, herhangi bir dijital dosya biçimini alabilir; bir video, bir fotoğraf, bir ses veya bir şarkı. 2021 yılında NFT o kadar yükselişe geçti ki British Collins Dictionary, terimi yılın kelimesi olarak bile kabul etti.

Teknoloji ve sanat el ele giderken, son yıllarda kripto para birimi ve blok zinciri evreninde en çok gelişen NFT pazarı, konuyla ilgilenen birkaç bağımsız sanatçı ve şahsiyet yarattı. Bahsi geçmişken bir NFT pazarı, NFT'lerin oluşturulduğu ve satıldığı yerdir. Bunlar, NFT'lerin tutulabileceği, görüntülenebileceği, değiş tokuş edilebileceği ve hatta basılabileceği platformlardır. Bir NFT pazarı kullanmak için önce NFT'lerinizin kullandığı blok zinciri ağıyla uyumlu bir kriptografik cüzdan oluşturmanız gerekir. Çoğu NFT'yi kullanmak için bir MetaMask Cüzdanına ihtiyacınız var.

Bu yeni teknolojik araç, başlangıçta sanatçıların geleneksel sistemden daha fazla bağımsız olmasına yol açtı. Bazı sanatçılar galerilerden koparak ve geleneksel sanat piyasasının kurallarına uymayarak NFT olarak eserlerini kendileri yayınlamaya başladılar. Ayrıca, sosyal medya aracılığıyla sanatçılar kendi topluluklarını oluşturmuş, aynı zamanda kendilerinin de girişimcisi olmuşlardır.

NFT-3

Tahmin ettiğimiz gibi, NFT'lerin hareketleri blok zinciri teknolojisine dayalı kriptografik defterlerde izlenir ve bir NFT satın almak için NFT'nin oluşturulduğu blok zinciri ile uyumlu bir dijital kripto para cüzdanına sahip olmak gerekir.

NFT'ler tüketicinin korunmasından fikri mülkiyete kadar birçok yasal yönü gün ışığına çıkarmaktadır ve bugüne kadar yeterli yasal çerçeve bulunmamaktadır. Gördüğümüz gibi, NFT'ler benzersizlik, izlenebilirlik, özgünlük ve güvenlik ihtiyacına cevap veriyor ve bu onların sanat dünyasında pazarın ve fikri mülkiyetin korunmasıyla mücadele ederek hızlı yayılmasını teşvik ediyor. NFT’deki telif haklarının sıkıdır ve burada herhangi bir görseli bir arama motoru aracılığıyla fotoğraflarını veya kopyasını internete yüklemenin mümkün değildir. Bunu sistemdeki yazılım engeller.

Genellikle, kullanılan fiziksel belgeler değişikliğe tabi olabilirken, NFT'ler değişmezdir ve ayrıca oluşturuldukları andan itibaren gerçekleştirilen tüm işlemleri kaydetme olanağına sahiptirler. Değişmez ile kastedilen bu materyalin veya sanat eserinin bir Bitcoin'den farklı olarak ne değiştirilemeyen ne de kopyalanamayan benzersiz bir parça olduğu gerçeğini kastediyoruz. Yazarının imzasıyla eşsiz bir eser niteliğinde oluyor. Bu özellikler, onları telif hakkının korunması için potansiyel olarak yararlı kılıyor. Söylediğimiz gibi, bir NFT bir işle ilişkilidir. Bununla birlikte, bir portalın herhangi bir nedenle eserle bağlantısını artık sürdürmemesi durumunda, alıcı NFT'ye sahip olma avantajını kaybedecektir.

İnsanlar neden NFT alır?

NFT'deki bir çalışma, birincisi yüksek satın alma fiyatı nedeniyle ve ikincisi, sanatın yıllar içinde acı çektiği takdir nedeniyle gerçek bir yatırımdır. Bu trendin yaygınlaşmasıyla birlikte, doğrudan müşteriye satış yapan OpenSea, Rarible, SuperRare, BakerySwap ve AIREZ gibi birçok satış platformu var. Bu pazarların her birinin kendine özgü özellikleri olsa da, sanat eseri bulmak için “en iyi” diyebileceğimiz bir yer yoktur.

NFT-1

NFT Avantajları

NFT'lerin mobil dijital varlıklar olmasının avantajları, onları her yerde görüntüleyebilmenizdir. Satın alma işlemi yapıldığında, çalışma dosyasını indirebilir ve birkaç yolla görüntüleyebilirsiniz örneğin yazdırma, tasarlama, ekrandaki cihazları (cep telefonları ve akıllı TV'ler gibi) kullanma veya bir sergi odası kurma gibi. Köklü televizyon markaları da dijital işler için daha ince ve çerçevelenebilen özel monitörler bile sunuyor.

Hangi NFT'yi Satın Almalı?

Bir pazar seçtikten sonra, bir NFT seçmelisiniz. Böyle bir seçim yaparken, birçok faktör dikkate alınmalıdır: Proje ekibi ve fiyat listesi ve teklif geçmişi; bir trende uyup uymadığı ve trendin “odak noktasına” ne kadar yakın olduğu. Sanatın zamanla değer kazanacağını unutmayın. Bu, seçiminizi yaparken eleştirel olarak değerlendirmeniz gerektiği anlamına gelir.

Sanat Kuralları

NFT koleksiyonları boldur, ancak harika sanatlara sahip olanlar her zaman öne çıkar. Son aylarda, NFT Topluluğu, kediler ve maymunlar gibi hayvan temalı öğelere çekildi.

Bir NFT'nin nadirliği, değerini belirler. Örneğin Sotheby's, Covid Alien CryptoPunk'ı 11.75 milyon dolar gibi uçuk bir fiyata sattı.

Bu nedenle, NFT'leri ararken, genel çekiciliğinin yanı sıra benzersizliğini de göz önünde bulundurun. Özellikler, aksesuarlar, yüz duyguları ve hatta karakterin oryantasyonu gibi en küçük unsur bunu belirler.

NFT-4

Sanatçılara Yatırım Yapın

Çoğu durumda, NFT'ler sanatçıların biyografik bilgilerini içerir veya bunlara bağlantı verir. Ancak, hızlı para kazanmak için yalnızca NFT'lerle ilgilenen içerik oluşturucuların farkında olmalısınız. Kısa biyografiler ve kısa öğe açıklamaları kırmızı bayraklardır. Bu, işin çok az düşünce ile seri olarak üretildiğini ima eder. Bir sanatçının imajı kadar itibarını da satın alıyorsunuz, bu yüzden bir yıl içinde sanatçı olmayacak insanlardan NFT satın almaktan kaçının. Ayrıca liste fiyatını ve teklif geçmişini de göz önünde bulundurun. Altı ay önce oluşturuldu ve hala teklif yok veya altı ayda bir fiyat indirimi kötü bir gösterge olabilir. Keşfedilmemiş mücevherler bulmuş olabilirsiniz, ancak satın almadan önce bu hususları göz önünde bulundurun.

Peki, NFT Gerçekten Sanat mıdır?

Bir sanat eserinin tanımıyla başlayalım. Bir fikri eser, belirli gereksinimlere uyduğunda telif hakkıyla korunur. Bunlar;

- Özgünlük

- Yaratıcılık

- Benzersizlik.

Bunların tümü, blok zinciri teknolojisi ile üretilen, değiştirilemez belirteçlerin veya NFT'lerin özellikleridir. Bugüne kadar, yerel bir NFT sanal çalışmasını bir sanat eseri olarak kabul etmenin önünde hiçbir engel yoktu. Aslında, önemlilik, telif hakkı korumasından yararlanmak için bir gereklilik değildir. Ancak NFT sanat eserlerinin koruma kapsamına giren fikri eserler olarak açıkça tanımlayan bir mevzuat da bulunmamaktadır. NFT'nin bir sanat eseri olup olmadığı sorusuna bugün kesin bir cevap veremiyoruz. Aynı zamanda NFT'nin gelecekte bir balon gibi patlayacağı mı, yoksa geleceğin tek gerçek sanat evreni mi olacağı insanlarca tartışılmaktadır.

Dostluk Günü-0
İyi Yaşam

Dostluk Günü’ne Özel: Dostluk Temalı Dizi ve Filmler

Dünya Dostluk Günü’nün anlam ve önemine uygun temalarda bir film veya dizi seçerek gününüzü daha da keyifli hale getirmek mümkün. Mesela neler mi?

Devamını Oku
Mali’deki Kerpiç Camii: Cenne Ulu Camii
Kültür Seyahat

Mali’deki Kerpiç Camii: Cenne Ulu Camii

Dünyanın topraktan yapılan en büyük kerpiç yapısı Cenne Ulu Camii, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından koruma altına alınan saraylardan biridir.…

Devamını Oku
F1 etaplar
Kültür Seyahat

F1 Sevenleri Heyecanlandıracak Haber: 2022 F1 Şehirleri

F1 tutkunları, heyecanla bu seneki yarışları bekliyor. Siz de yarışların kimi etaplarını yerinde izleyecek olan şanslı gruptansanız, şehir…

Devamını Oku