Kültür Seyahat

17 Ekim 2023

Her sene bazı ülkelerde coşkuyla kutlanan Halloween yani Cadılar Bayramı ülkemizde de ufak çaplı kutlamalarla, eğlenceli bir şekilde geçiyor. Esasen Halloween yani Cadılar Bayramı, mevzu bahis ülkelerde çok eski bir gelenek. Her sene 31 Ekim’de kutlanan bu bayram önceleri bir Pagan kutlaması iken sonrasında Hristiyanlarca devam ettirilmiş. Cadılar Bayramında çocuklar, gençler renkli kostümler giyerek “şaka mı, şeker mi” gibi geleneksel oyunlar oynar. Balkabaklarından yüzler, mumlarla süslemeler yapılır. Oldukça keyifli geçen bu bayram hangi ülkelerde, nasıl kutlanıyor? Keyifli yazımız sizleri bekliyor.

Cadılar Bayramı (5)

Cadılar Bayramı Gelenekleri Neler?

Elbette her bayram gibi Cadılar Bayramının da kendi içerisinde birtakım kuralları, gelenekleri bulunuyor. Örneğin Cadılar Bayramında bal kabağı oyulur, içi boş gülen suratlı bu balkabağı verandaları, balkonları salonları süsler. Bu bayramda en popüler şeker ise elma şekeridir. Çocuklar korkutucu kostümler giyer ve kapı kapı dolaşarak şeker ister. Ancak ev sahibi şeker yerine şaka derlerse çocuklar farklı muziplikler yapabilirler. Bu tamamen onlara kalmış. Yetişkinler ise bu bayramı kendi aralarında kıyafet baloları düzenleyerek kutlarlar. Özellikle favori korku filmi karakterleri gibi giyinmeye özen gösterirler.

Cadılar Bayramı Hangi Ülkelerde Kutlanıyor?

Cadılar Bayramı etkinlikleri başta Amerika olmak üzere çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerinde coşkuyla kutlanıyor. Aslında Amerikan kültürünün bir parçası olan Cadılar Bayramı popüler kültürün de etkisiyle günümüzde tüm dünyaya yayılmış durumda. Her sene 31 Ekim’de kutlanan bu bayramın temelleri Pagan geleneklerine dayanıyor. Paganlar için bu bayram yazın bitişi, kışın başlangıcını temsil ediyor. Her ne kadar bu bayram Amerika’dan çıkmış olsa da hemen her kıtada her ülkede coşkuyla kutlanır hale gelmiş durumda.

Cadılar Bayramı (3)

Hangi Ülke Cadılar Bayramı'nı Nasıl Kutluyor?

Cadılar Bayramı Kuzey Amerika, Britanya Adaları gibi ülkelerde her sene kutlanıyor. Ancak Latin ülkeleri, Okyanusya, Filipinler, Japonya gibi ülkelerde de artık bir gelenek haline gelmiş durumda. Şimdi bu görkemli ve bir o kadar keyifli bayramın hangi ülkelerde nasıl kutlandığına bir göz atalım.

Amerika

Cadılar Bayramının çıkış noktası olan Amerika’da bu bayram oldukça keyifle kutlanıyor. Küçük büyük herkes günler öncesinden hazırlıklara başlıyor. Cadılar Bayramının Amerika’da kutlanmaya başlanması 19. yüzyıldaki göçlere dayanıyor. İrlandalıların göçleri ile ülkeye gelen ve yayılan bu bayram pek çok Hollywood filmine de konu olmuştur. Çocuklar en sevdikleri çizgi film ya da film karakterlerine benzemek için kostümler alıyor, makyajlar yapıyor. Balkabakları oyuluyor, gülen surat yapılıyor ve içerisine mumlar yerleştiriliyor. Çocuklar hava karardıktan sonra ellerine aldıkları torbalarla kapı kapı dolaşıp şeker ya da harçlık istiyorlar. Başta çocuklar olmak üzere hemen herkesin eğlendiği bu bayram tüm gece boyunca sürüyor.

Cadılar Bayramı (2)

İngiltere

Aslında Cadılar Bayramı, Amerika’dan ziyade köklerini Britanya’dan alıyor. Bu sebeple bu geleneğin İngiltere’de çok daha eski olduğunu belirtmek gerek. Orta çağa kadar dayanan bu bayram zamanında “Soul Cake” adı verilen küçük kurabiyelerin hazırlanması, yoksullara yardım yapılması, hep birlikte şarkılar söylenmesi gibi güzel detaylar barındırıyordu. Ekim ayı geldiğinde Amerika’da olduğu gibi Britanya’da da hazırlıklar erkenden başlar. Elbette bu bayram mağazaların, dükkânların da en çok satış yaptığı gün oluyor. Özel kostümler, yemekler, içecekler, süslemeler satan mağazalar dolup taşıyor. Akşamları televizyonda Cadılar Bayramı özel programları ya da en sevilen koru filmleri yayınlanıyor. Küçük büyük herkes keyifli zaman geçiriyor.

Latin Amerika

31 Ekim, Meksika ve İspanya gibi Latin ülkelerinde çok daha anlamlı bir şekilde kutlanıyor. 3 gün boyunca süren bu kutlamalarda pek çok aile hayatını kaybetmiş yakınlarına dualar ediyor, mezarlarına çiçekler, şekerler ve hediyeler bırakıyor. Latin ülkelerinde ruhların kendilerini en çok bu dönemde belli ettiğine inanılıyor. Mumlar, tütsüler ve dualar eşliğinde kutlanan Cadılar Bayramı eğlence bir yana manevi bir nitelik de taşıyor.

Cadılar Bayramı (4)

Hong Kong

Doğu ve Batı ülkelerinin kültürel etkilerini aynı anda hissedebileceğiniz Hong Kong da Cadılar Bayramını coşkuyla kutlayan ülkelerden. Hong Kong bu bayrama “Yue Lan” adını vermiş. Anlamı ise Aç Hayaletler Festivali. Latin ülkelerine benzer şekilde Hong Kong’da da bayram günü ruhların serbest kaldığına ve dolaştığına inanılıyor. Yine ölüler için pek çok dualar edilir, hediyeler bırakılır. Ayrıca Hong Kong’da bulunan Disney Land gibi eğlence merkezleri de Cadılar Bayramı konseptiyle bu gecede ziyaretçilerine eğlenceli dakikalar yaşatır.

İrlanda

İrlanda da Cadılar Bayramı ritüelini çok eski zamanlardan beri sürdüren ülkelerden bir tanesi. İrlanda’nın kendisine özgü kutlama yöntemleri bulunuyor. Bunlardan en meşhuru ipten sarkıtılan bir elmanın ısırılmaya çalışılması ile oynanan “Elma Isırmaca” oyunudur. Küçük çocukların muziplikler yaptığı gece de zil çalıp kaçmacalar, şeker toplamalar, kostüm partileri bütün coşkusuyla sürer. Ayrıca İrlanda mutfağından en özel lezzetler de yine bu gece misafirlere, komşulara ikram edilir. Amerika’da olduğu gibi İrlanda’da da Cadılar Bayramında en sevilen kostümler giyilir, televizyonda korku filmleri izlenir ve sabaha kadar eğlenceler durmaksızın devam eder.

Cadılar Bayramı (0)
Kültür Seyahat

Cadılar Bayramı Hangi Ülkede Nasıl Kutlanıyor?

Her sene bazı ülkelerde coşkuyla kutlanan Halloween yani Cadılar Bayramı ülkemizde de ufak çaplı kutlamalarla, eğlenceli bir şekilde geçiyor. Peki…

Devamını Oku
Amerika’da Birbirinden İlginç Konsept Oteller
Kültür Seyahat

Amerika’da Birbirinden İlginç Konsept Oteller

Konsept oteller, konaklamanıza anlam katmayı hedefliyorlar. Konaklamanız bittikten sonra da anlatmaktan sıkılmayacağınız türden otelleri sizler için…

Devamını Oku
Universal Studios Hollywood’u Gezecekler için 10 İpucu
Kültür Seyahat

Universal Studios Hollywood’u Gezecekler için 10 İpucu

Los Angeles’ın en fazla turist çeken yerlerinden biri olan Universal Studios, 1964 yılından beri bizlerle olmaya devam eden dinamik bir gezi rotası.…

Devamını Oku