Kültür Seyahat

18 Mayıs 2022

Gönüllü kampları, gençlerin uluslararası ortamlarda toplumsal fayda ve kişisel gelişim odaklı işlere aktif olarak katılım sağlayabilecekleri bir gönüllü çalışma programıdır. Öğrenci olma zorunluluğunun olmadığı ve özel bir beceri gerektirmeyen gönüllü çalışma kampları genellikle 14 ila 30 yaş arasındaki tüm gençlere açıktır. 

Gönüllü çalışma kampları genellikle sivil toplum kuruluşları tarafından planlanır. Bununla birlikte özel kuruluşlar, organizasyon şirketleri gençlere yönelik gönüllü çalışma programları düzenlenmektedir.

Yurtdışı gönüllü çalışma kamplarında toplumsal fayda sağlaması gereken projelerde gönüllüler haftada 30 saat çalışır. Gönüllüler boş zamanlarını farklı ülkelerden gelen diğer gönüllüler ile ve yerel topluluklar ile birlikte etkinliklere, gezilere ve sosyal aktivitelere katılarak değerlendirebilir. Her ülkeden en fazla iki kişinin yer aldığı yurtdışındaki gönüllü kamplarına Türkiye’nin her yerinden online başvuru yapılabilir.

1

Yurtdışı Gönüllü Kamp Çalışma Süreleri

Yurtdışındaki gönüllü çalışma kampları kısa dönem, orta dönem ve uzun dönem olmak üzere 3’e ayrılır. Kısa dönem gönüllü kamplarının büyük çoğunluğu 2 hafta, orta dönem gönüllü kampları 1- 6 ay arası ve uzun dönem gönüllü kampları 6-12 ay arası sürer. Gönüllü çalışma süresi genellikle günde 5 ila 6 saat arasında değişmektedir.

Yurtdışı Gönüllü Kamp Koşulları

Kamp koşulları gönüllü kamplara göre değişmektedir. Hostel, misafirhane, çadır, yatakhane, ev gibi birçok ücretsiz konaklama ve yemek yer alır. Ulaşım genelde hava yolu ile sağlanır. Gideceğiniz yerin ulaşım bilgileri size verilir ve kamp lideri ile nerede ve ne zaman buluşacağınız ve nasıl ulaşacağınızla ilgili tüm detaylar size aktarılır.

Yurtdışı Gönüllü Kamp Türleri

Gençlerin hem çalışıp hem tatil yapabilecekleri gönüllü kampları farklı iş türlerinden oluşmaktadır. Bu iş türleri doğa ve çevre kampları, arkeoloji kampları, yenileme kampları, festival kampları, kültür, sanat kampları ve sosyal kamplar olarak yer alır. Farklı kültürleri yakından tanıyarak uluslararası ortamların oluşmasını amaçlayan bu gönüllü çalışma kamplarına katılan gençler, grup içindeki diğer gönüllülerle ve yerel topluluklarla olan iletişim becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

2

Gönüllü Kamplarının Yer Aldığı Ülkeler

Dünyada birçok Avrupa ülkesi dahil 100’e yakın ülke gençlerin kamu yararına projelerde toplumsal fayda sağlayabilecekleri eğitici ve teşvik edici gönüllü çalışma programı yürütmektedir. Bu ülkeler arasında ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, İspanya, İtalya, Belçika, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Portekiz, Belarus, Hırvatistan, Yunanistan, Macaristan, Letonya, İrlanda, Litvanya, Moldova, İsviçre, Slovakya, Slovenya, Karadağ, Polonya, Romanya, Sırbistan, Fas, Nepal, Sri Lanka, Peru, Japonya, Güney Afrika, Kosta Rika, Arnavutluk ve daha birçok yer mevcuttur.

Gönüllü Kamplarda Yapılan İşler

Farklı iş türlerinin yer aldığı gönüllü kamplarda genel olarak çevre düzenleme ve koruma, ağaç dikimi, doğal park yapımı, bisiklet yolları yapımı, sahil temizliği, arkeoloji kazı alanı, müzeler, restorasyon, bakım, onarım, kütüphane, hayvan yaşam alanlarında ve çiftliklerde çalışma, yerel festival organizasyonları düzenleme, , fotoğraf, sinema, tiyatro, müzik, el sanatları, dans, grafik alanında içerik üretimi, web tasarlama,  yaşlılara bakım, engellilere yardım, çocuk kamplarında gözetmenlik, mülteciler ve evsizler ile çalışmalar, vb.

Yurtdışı Gönüllü Kamplarında Çalışmanın Faydaları

Yurtdışı gönüllü kamplarında çalışacağınız aktif projelerde farklı ülkelerden gelen diğer gönüllülerle ve yerel halkla yeni arkadaşlıklar kurabilir, farklı kültürleri ve gelenekleri yakından tanıyabilir, yeni bir lisan öğrenebilirsiniz. Ortak çalışmalar yaptığınız ve birlikte seyahat ettiğiniz kişilerle güçlü bağlar, yakın dostluklar kurabilirsiniz.

Gönüllü çalışarak mevcut becerilerinizi geliştirip yeni beceriler edinebilir ve güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamak için geniş bir alana sahip olabilirsiniz. Ayrıca, çalıştığınız projelerde akranlarınızdan ileriki zamanlarda faydalı olabilecek birçok yeni şey öğrenebilirsiniz.

3

Yurtdışında toplumsal fayda sağlayabilecek işlerde gönüllü çalışmak, insanların hayatını daha iyi hale getirmeye yardımcı olmak sizi başarılı, mutlu ve özgüvenli hissettirir. Yurtdışı gönüllü kamplarında çalışmak yerel halkla tanışmanın harika bir yoludur ve size eşsiz bir deneyim kazandırır. Hem çalışıp hem eğlenebileceğiniz bu eşsiz deneyimi özgeçmişinize ekleyebilir ve daha fazla iş bulma şansına sahip olabilirsiniz.

Gönüllü kamplarında uygulamalı olarak çalışılan projelerde her yaştan insanla tanışabilir, profesyonel kişilerle bağlantılar kurabilirsiniz. Yeni dil becerilerinizi yazılı ve sözlü kolaylıkla geliştirebilirsiniz. Gönüllü kamplarında çalışmanın sayısız faydası arasında projenizi başarıyla tamamlamak için farklı ülkelerden gelen gönüllülerle, çok çeşitli profesyonel insanlarla yakın çalışabilir,  ekip çalışmasının nasıl bir akışta ilerlediğini yakından öğrenebilirsiniz. Bu tür bir organizasyonu tüm yönleriyle tanıyabilir ve seyahat ederken yeni ülkeleri daha düşük maliyetle keşfedebilir, hayatınızı değiştirecek eşsiz bir deneyim yaşama fırsatına sahip olabilirsiniz.

Yurtdışı gönüllü kamplarında çalışarak küçük veya büyük bir grup insan olsun bir ekibin etkili bir şekilde nasıl yönetileceğini yakından görebilir ve kariyer beklentilerinizi bir adım ileriye taşıyabilirsiniz.

Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplarını Bulabileceğiniz Programlar

Workcamps - Uluslararası Gönüllü Çalışma Kamplar

Gönüllü Hizmetler Derneği

AIESEC Türkiye

Avrupa Gönüllü Hizmeti

Koza Gençlik Derneği

Pi Gençlik Derneği

HelpX

WWOOF

Workaway

4

0
Kültür Seyahat

Yeni Seyahat Alışkanlıklarımız: 2022 Seyahat Trendleri

Kısıtlamalar olmadan özgürce gezmeyi çok özlediğinizi biliyoruz. Dijitalin hayatımıza girmesi ve pandemi şartları derken bir turist olarak seyahat…

Devamını Oku
Prizren Kalesi-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Prizren

Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanan Prizren şehri hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle görenleri kendisine…

Devamını Oku
Pasaportlar-1
Tips

Renklerine Göre Pasaportlar: Hangi Renk Ne Anlama Gelir

Ülkelere giriş ve çıkış yaparken kimlik yerine geçen resmi bir belge statüsünde olan pasaportlar, bordo, yeşil, gri ve siyah olmak üzere farklı…

Devamını Oku