Kültür Seyahat

14 Aralık 2022
Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2022

Yeni yıl kutlamaları her zaman heyecan vericidir. Ama bazıları bu coşkuyu biraz daha abartmayı sever. Nasıl mı? Mesela geri sayımı hiç bilmediği bir dilde, tamamen yabancısı olduğu bir kültürde ve tanımadığı insanlarla birlikte yaparlar. Bolca umut ve anlam yüklediğimiz yepyeni bir yılı karşılamanın daha iyi bir yolunu düşünebiliyor musunuz? Bu soruyu kendimize sorduk ve coşkuyu biraz abartmanın böyle bir kutlamaya çok yakışacağını düşündük. Zamanın daraldığını da göz önünde bulundurarak, vizesiz olarak gidebileceğiniz ve hazır gitmişken ekonomik bir tatili de aradan çıkarıvereceğiniz şahane şehir önerileriyle geri döndük. O zaman valizler hazırlansın, yeni yılı yurt dışında kutluyoruz!

1- Belgrad

Bahar ve yaz aylarında oldukça hareketli olan Belgrad’ı siz bir de Noel zamanı görün. Vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında en popüler olanlardan Sırbistan, buz tutmuş bir nehrin kenarındaki ışıl ışıl kafeleri, leziz yemekleri, kendinizi kaybedercesine alışveriş yapmanıza neden olacak Christmas marketleri ve eğlence mekanlarıyla 2023’ü karşılamak için hazır. Çocukların ve yetişkinlerin bayıldıkları açık hava pistlerinde buz pateni keyfi yapmak, ünlü nehir teknelerinden birine atlayıp eğlenceye katılmak, kış mevsiminde tam bir harikalar diyarına dönen kent ormanlarında dolaşmak, bir kar örtüsüyle kaplanmış şehrin sokaklarını adımlamak, Knez Mihailova Bulvarı’ndaki Noel süslerini yakından görmek, büyülü Belgrad Kalesi’ni ziyaret etmek ve tabi efsane Balkan yemeklerinin tadına bakmak bu şehre geldiğinizde yapabileceğiniz heyecan verici aktivitelerden yalnızca bazıları.

Belgrad-yılbaşı

2- Kotor

Öyle bir yer söyleyin ki hem ucuz olsun, hem vizesiz gidilebilsin, hem turist kalabalığı ile boğulmuş olmasın, hem de tarihi dokusunu hala koruyabilsin. Ha bir de yılbaşı eğlenceleri sabahın ilk ışıklarına dek sürsün. Kafanız karıştıysa biz yardımcı olalım; aranılan ülke yemyeşil çam ormanlarının Adriyatik’le buluştuğu noktada yer alan Montenegro ya da bizim daha aşina olduğumuz ismiyle Karadağ’dan başkası değil. Özellikle yurt dışına ilk kez seyahat edecekler için çok uygun bir seçenek olduğunu düşündüğümüz Kotor şehri ise hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakıyor. Fiyatlar oldukça uygun, ulaşım kolay, yılbaşı eğlenceleri ise tam gaz. Daha ne olsun, değil mi?

Kotor-yılbaşı

3- Batum

Gürcistan’ın Karadeniz kıyısındaki liman kenti Batum, yeni yılı yurt dışında ekonomik olarak kutlamak isteyenlerin tercih listesinde mutlaka olmalı. Çünkü bırakın vize almayı, Batum’a giderken bir pasaporta bile ihtiyacınız yok, yalnızca yanınızda kimliğinizin olması yeterli oluyor. Bu şahane bilgiden sonra biraz Batum’da neler yapabiliriz onlardan bahsedelim. Tam bir Avrupa kenti olan Batum şık kafeleri, modern binaları, geniş meydanları ve uzun sahil şeridiyle tam bir turizm cenneti. Yeni yıl kutlamalarının kalbi ise şehrin en hareketli noktalarından biri olarak kabul edilen Avrupa Meydanı. Yeni yılı oldukça kalabalık bir kitleyle Gürcü şarkıları söyleyerek ve doyasıya eğlenerek karşılamak isterseniz Batum’u bir değerlendirin deriz. Rengarenk Noel pazarları da hem leziz yerel yemeklerin tadına bakabileceğiniz hem de keyifle alışveriş yapabileceğiniz güzel bir detay.

Batum-yılbaşı

4- Bakü

Yılbaşı coşkusunun tüm aya yayıldığı Bakü’de sokaklar aralık başında ışıl ışıl süslenmeye başlar, devasa yılbaşı ağaçları kurulur, vitrinler hazırlanır, şehrin muhtelif yerlerinde Christmas marketler açılır. Azerbaycan’ın en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Bakü, ilginç müzeleri, meydanları, Avrupa’nın en büyük dönme dolabı, alev kuleleri, bakımlı parkları ve UNESCO koruması altındaki Eski Şehir bölgesiyle tüm dünyadan birçok turistin ziyaret etmeye bayıldığı bir şehir. Bizim için ise bütün bunlardan çok daha fazlasını ifade ediyor ve artık Azerbaycan’a giriş yapmak için yalnızca kimliğiniz yeterli.

5- Ohrid

Şimdi size pitoresk bir göl kasabasından bahsedeceğiz. Üstelik bu öyle bir göl ki UNESCO tarafından bir dünya mirası kabul edilip koruma altına alınmış. Bembeyaz bir örtüyle kaplı gölün etrafında ise Osmanlı mimarisine ait evler sıralanmış. Bahsettiğimiz göl dünyanın en eski göllerinden biri olan Ohrid Gölü, şehir ise kiliseleriyle, camileriyle, yeşiliyle, mavisiyle tüm Balkanlar’ın en güzel yerlerinden biri olan Kuzey Makedonya’nın gözbebeği Ohrid. Kültür turlarını sevenlerin yaz-kış rotalarından eksik etmediği Ohrid, Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürüyüp gölü kuşbakışı görebileceğiniz bir noktada durup manzaranın tadını çıkarabileceğiniz, sokaklarına yayılan mis gibi ekmek kokusunu içinize çekebileceğiniz büyülü bir şehir. Yeni yılı burada karşıladıktan sonra kendinizi tarihin kollarına bırakabilir ve ekonomik tatilinizin keyfini sürebilirsiniz.

Ohrid-yılbaşı

6- Girne

Girne zaten her zaman yılbaşı kutlamalarının bir numaralı adresiydi, bu sene de değişen bir şey yok. Lüks otellerde canlı müzik eşliğinde kutlamalara katılmak ilginizi çekiyorsa vizesiz ve pasaportsuz olarak gidebileceğiniz Girne de mutlaka listenizde olsun. Görkemli Bellapais Manastırı, kentin sembolü olan Girne Kalesi, uzun yürüyüşler yapıp akşam yemeğinizi yiyebileceğiniz Girne Limanı, burada mutlaka görmeniz gereken yerler olarak öne çıkıyor.

Ayrıca bkz. Kıbrıs'ın En Çok Fotoğraflanan Yerleri

7- Tiflis

Vizesiz ve pasaportsuz gidilebiliyor olmasıyla her daim gözbebeğimiz olarak kalacak olan Tiflis’i daha önce görmediyseniz, yeni yıl kutlamaları harika bir sebep olabilir. Yerel dansları izlemek ve Metekhi Köprüsü'nde havai fişekleri izlemek için toplanan kalabalığın arasına karışmak, Gürcistan’ın bu güzelim şehrinde yapılabilecek güzel seçenekler arasında.

Tiflis

8- Priştine

Hem yakın hem de vizesiz olması nedeniyle seyahatseverlerin bayıldığı bir destinasyon olan Kosova, yılbaşı tatilleri için de sıklıkla tercih ediliyor. Şehrin ana caddelerinin ve meydanlarının süslendiği, Noel pazarlarının kurulduğu başkent Kosova ise yılın her zamanı ülkenin en çok ziyaret edilen şehri olmaya devam ediyor.

9- Bangkok

Yazıyı sürpriz bir destinasyonla noktalayalım istedik çünkü aranızda yılbaşını sıcak bir ülkede geçirmenin hayalini kuranlar olduğunu biliyoruz. 2023’e coşkulu ve eğlenceli bir şekilde merhaba diyebileceğiniz maceralar ülkesi Tayland, vizesiz olarak gidebileceğiniz ve ocak ayında sıcacık bir yaz tatili geçirebileceğiniz harika bir seçenek. Bangkok’un tapınaklarını gezmeden ve o meşhur yerel lezzetlerinden denemeden asla dönmeyin.

Bangkok

Yılbaşı Şehirleri
Kültür Seyahat

Yılbaşında Vizesiz Gidebileceğiniz Şehirler

Yeni yılda vizesiz gidebileceğiniz birbirinden güzel ülkeler olduğunu ve buralarda ekonomik bir tatil yapabileceğinizi biliyor muydunuz? O zaman…

Devamını Oku
Yılbaşı Şehirleri
Kültür Seyahat

Yılbaşında Vizesiz Gidebileceğiniz Şehirler

Yeni yılda vizesiz gidebileceğiniz birbirinden güzel ülkeler olduğunu ve buralarda ekonomik bir tatil yapabileceğinizi biliyor muydunuz? O zaman…

Devamını Oku
Belgrad-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Belgrad

Tuna ve Sava nehrinin buluşma noktası olan Belgrad, günümüzün en etkileyici Avrupa başkentlerinden biri. Seyahati güzel yapan detayların başında ise…

Devamını Oku