Kültür Seyahat

13 Aralık 2022

Noel denilince hepimizin aklına ışıl ışıl sokaklar, zencefilli kurabiye kokusu, çam ağaçları ve hediye telaşlarımız geliyor. Yılın en tatlı zamanlarından birisi olan yeni yıl kutlamaları günümüzde Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Soğuk havaya aldırış etmeden renkli sokaklarda gezmek, yeni yıl için dileklerimizi dilemek ve umutlarımızı paylaşmak harika. Bu güzel enerjili günlerde Noel ruhunu en iyi yansıtan yerler kuşkusuz Noel pazarları. Bu yıl evinizde kalmak istemiyor ve sevdiklerinizle ünlü Noel pazarlarını gezmek istiyorsanız bu yazıyı okumadan karar vermeyin. Dünyanın her noktasına kurulan çeşitli Noel pazarlarından en güzel olanlarını sizler için derledik.  

Noel Pazarları'nın Tarihi

Noel pazarlarının tarihi 1298 yılına kadar uzanmaktadır. Viyana'da Krippenmarkt olarak başlayan bu pazarlar 1384 yılına gelindiğinde Noel pazarı şeklini almıştır. Gerçek anlamda kurulan ilk Noel Pazarı Almanya'nın Bautzen şehrinde kurulmuştur. Hristiyanlar için özel bir anlam ifade eden bu zamanlar İsa'nın doğumu olan 25 Aralık Christmas olarak kutlanmakta ve 24 Aralık gecesi Christmas Eve olarak ayrıca arife günü de kutlanıyor. Noelden önceki son bir ay ise Advent olarak adlandırılmakta ve bu dönem boyunca Noel Pazarları kurulmaktadır.

Almanya/Berlin

Avrupa'da en çok tercih edilen yeni yıl tatili ülkelerinden birisi Almanya oluyor. Gendarmenmarkt meydanında yer alan Noel pazarında sevdikleriniz için hediyeler alabilir, ışıl ışıl sokaklarda doyasıya gezebilirsiniz. Gendarmenmarkt mutlaka görülmesi gereken Noel Pazarlarından birisidir. Ahşap oyuncaklar, geleneksel el sanatları ve yiyecekleri ile en gözde pazarlardan birisi. Alexanderplatz'da kurulan Noel pazarı siz ve sevdikleriniz için güzel bir panayır olacaktır. Buz pateni yapabilir ya da dans edebilirsiniz. Almanya mutlu anılarla döneceğiniz bir seçenek olacaktır.

Noel Pazarı-Berlin

Viyana/ Avusturya

Dünyaca en ünlü Noel pazarlarından birisi 1298 yılından bu güne dek Viyana'daki tarihi Belediye Sarayı, Rathausplatz'da kurulur. Harika bir atmosfere sahip olan bu Pazar 3 bin metrekarelik bir buz pateni pistine sahiptir. Avusturya'ya bu Noel gitmek şahane bir tercih olabilir. Noel pazarında Avusturya'ya özgü yemekler ve tatlıların olduğu tezgahlar kurulmaktadır. Her yıl yaklaşık 3 milyon kişiyi misafir eden bu alandaki süslemeler ve şarkılar ile yeni yılınız unutulmaz olacaktır.

Budapeşte/ Macaristan

Avrupa'yı keşfetmeyi sevenlerin odak noktalarından birisi Budapeşte! Bu büyüleyici şehir Noel zamanları daha güzel olmaktadır. 2022 yılında ikinci kez dünyanın en iyi Noel pazarı seçilen ve St. Stephen Bazilikası önünde kurulan Budapeşte Noel Pazarı sizin için unutulmaz bir Noel hatırası olacaktır. Bu Pazar alanında büyük bir bu pisti kuruluyor ve her yıl farklı ışık gösterileri ve açık hava müzikalleri, konserler düzenleniyor. Sevdikleriniz için farklı bir hediye getirmek isterseniz Macar şekerlemesi olan olan szaloncuko tatlı bir hediye olacaktır.

Noel Pazarı-Budapestt.jpg

Prag/ Çek Cumhuriyeti

Harika bir mimariye sahip Prag, Noel zamanı büyüleyici bir atmosferle sizleri karşılıyor. Orta Çağ mimarisini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu şehrin birçok noktasında Noel pazarları kuruluyor. Prag Eski Şehir Meydanı ve Wenceslas Meydanında kurulan devasa Noel ağaçları ve ışıl ışıl süslemeler arasında keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Bu pazarlarda gezerken hatıra olarak ya da sevdikleriniz için ünlü Çek kuklalarından satın alabilirsiniz. Noel için kurulan yemek tezgâhlarında sıcak şarap içebilir, zencefilli kurabiyeleri tadabilirsiniz.

Gdansk/ Polonya

Renk renk evleri ve farklı mimarisi ile öne çıkan güzel şehirlerden birisidir Polonya. Avrupa'nın en romantik Noel pazarları burada kuruluyor olabilir.  Gdansk şehrinde sevdiklerinizle birlikte ışıltılı sokaklar ve rengârenk süslemeler ile Noel'i karşılayabilirsiniz. Âşıkların birlikte bir ömrü geçirmesi için ökseotu altında yakınlaşabileceği özel bir alan kurulan bu Noel pazarı romantik bir seçenek olabilir. Güzel mücevherler, şapkalar, yumuşak kazaklar ve geleneksel Polonya mutfağının lezzetleri ile adeta harikalar diyarında hissedebilirsiniz.

Noel Pazarı-Polonya

Winchester, Londra/  İngiltere

Winchester Katedrali Noel Pazarı Ortaçağ mimarisi ile ünlü ve Avrupa'nın en ünlü Noel pazarlarından birisinin kurulduğu şehirdir. Büyüleyici bir katedralin önünde kurulan bu Noel pazarında keyifli Noel hediyelikleri ve ışıl ışıl tezgâhları ile öne çıkıyor. Yılbaşını Londra'da geçirme hayali kuruyorsanız Hyde Park’ın içine kurulan Winter Wonderland harika bir Noel pazarı. İngiltere'nin en büyük buz pisti bu alanda kuruluyor ve her yıl binlerce turist buraya akın ediyor.  Noel pazarından biblolar, seramikler ve sevdiklerinize alabileceğiniz çok ilginç hediyeler bulabilirsiniz. İngiltere size unutulmaz bir Noel akşamı sunacaktır.

Toronto, Kanada

Dünyaca ünlü ve Kuzey Amerika'nın en büyük Noel pazarı Toronto Christmas Market 19. Yüzyıldan kalma evlerin olduğu bir bölgeye kuruluyor. Bu alan hem turistler hem de eğitim almak için gelen öğrenciler için keyifli bir Noel pazarı deneyimi sunuyor.  Distillery District ismi verilen bu alanda sanat galerilerinden restoranlara ve barlarla dolu bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Noel zamanı konserler ve sayısız dans gösterileri, farklı eğlencelerin yapıldığı pazarda 50 metrelik dev bir Noel ağacı kuruluyor ve 100 metrelik uzun bir ışık tüneli kuruluyor.

Noel Pazarı-Toronto.jpg

Berlin Kent Rehberi
Kültür Seyahat

Her Gezginin Rotasında Olmalı: Berlin Kent Rehberi

Soğuk Savaş’ın en çok hissedildiği yerlerden biri olan Berlin, tarihi dokusu ve gezi olanakları ile günümüzde en çok tercih edilen destinasyonlardan…

Devamını Oku
Berlin Kent Rehberi
Kültür Seyahat

Her Gezginin Rotasında Olmalı: Berlin Kent Rehberi

Soğuk Savaş’ın en çok hissedildiği yerlerden biri olan Berlin, tarihi dokusu ve gezi olanakları ile günümüzde en çok tercih edilen destinasyonlardan…

Devamını Oku
Berlin Alışveriş-0
Kültür Seyahat

Berlin'in Ünlü Alışveriş Caddeleri

Tarihi dokusu ve kültürü ile ünlü olan Berlin, aynı zamanda alışveriş tutkunları için bir cennettir. Berlin'de gezinirken, benzersiz butiklerden…

Devamını Oku