Kültür Seyahat

6 Ocak 2023

Kış demek bol eğlenceli kayak tatilleri demek! Peki bu kış bir değişiklik yapıp, kayak tatilinizi dünyaca ünlü kayak merkezlerinden birinde değerlendirmeye ne dersiniz? Üstelik vizesiz ve oldukça ekonomik bir tatilden söz ediyoruz.

Sırbistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize istemeyen ülkeler arasında, bu nedenle de son birkaç yıldır özellikle Türkler için çok popüler bir tatil beldesi. Buna bir de ünlü kayak merkezlerini ekleyince, bu kış yapılacak tatil planları yavaş yavaş şekilleniyor bile. İsterseniz tanıtmaya başlayalım.

Sırbistan kayak merkezleri-1

Kopaonik

İlk durağımız Sırbistan’ın güney kesiminde yer alan Kopaonik. Toplamda 55 kilometreyi bulan oldukça geniş pistleri ve 21 telesiyeji ile ülkenin en ünlü kayak merkezlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik her yaştan ve her seviyeden insana hitap etmesinin yanı sıra, çocuklar için ayrılmış özel bir alana da sahip olan bu kayak merkezi oldukça rağbet görüyor. Aynı zamanda 1056 ila 2017 metre arasında yüksekliğe sahip olan bu kayak merkezi, son yıllarda birçok turistin uğrak noktası haline geldi. Eğer kayak konusunda acemiyseniz, sert eğimlere ve buzlanmaya son derece dikkat edin. Hatta mümkünse bir eğitmenden mutlaka yardım alın. Tüm bunların yanında Kopaonik’te yarım günlük, günlük, haftalık, aylık ve sezonluk ski pass’lerden satın alabilme imkanlarınız bulunuyor. Renkli barları ile dikkat çeken merkezde gece hayatı da en az kayak kadar keyifli geçiyor diyebiliriz. Adrenalin dolu bir günün hemen sonrasında bu turistik mekanlarda soluklanabilirsiniz. Aynı zamanda geceyi Kopaonik’teki sayısı oldukça fazla olan benzersiz manzaralı otellerden birinde geçirerek tatilinizi birkaç güne yayabilirsiniz.

Tara Ulusal Parkı

Sıradaki durağımız 1981 yılında kurulan Tara Ulusal Parkı. Tam olarak Zvijezda Dağı’nın bir parçası olan ve “Sırbistan’ın ciğerleri” olarak anılan bu park, birçok ziyaretçinin ayaklarını yerden kesiyor. Ormanlık alanları, vahşi hayvan çeşitliliği ve akarsularıyla nam salan bu bölge, akarsu raftingi ve kano gibi doğa sporlarının yanında kış sporları için de oldukça elverişli bir bölge olarak biliniyor. Adrenalin sporları denildiği zaman akla gelen ilk lokasyon olan ve Drina Nehri’nin kıvrımlarından birinde konumlanmış olan Tara Ulusal Parkı, kayakçıların da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ülkedeki diğer kayak merkezlerine göre daha küçük bir yer olmasına rağmen standartlar konusunda ödün vermeyen bu merkez, geceleri kayak yapmaya olanak tanımasıyla da öne çıkan yerlerden birisi olarak biliniyor.

Sırbistan kayak merkezleri-3

Crni Vrh – Bor / Divcibare

Bir sonraki durağımız biraz daha farklı bir konsepte hitap ediyor. Divcibare Kayak Merkezi’nin içerisinde, suni karla kaplanmış olan Crni Vrh Kayak Parkurundan bahsedeceğiz. Uzunluğu tam olarak 850 metre, üst ve alt kısmı arasındaki yükseklik farkının da yaklaşık olarak 180 metre olduğu parkur, daha çok kayak konusunda rüştünü ispatlamış olan kayakçılara hitap ediyor diyebiliriz. Zira Crni Vrh’de orta zorlukta ve profesyonellere ayrılmış kırmızı kategoride yüksek dereceli parkurlara sahip olduğunu da belirtelim. Merkezde kayağın yanı sıra macera parkuru, yürüyüş turları, bisiklet turları ve offroad jeep sürüşü gibi birbirinden keyifli faaliyetlere katılmanız da mümkün. Uluslararası Kayak Federasyonu haritasındaki oldukça önemli yerlerden bir tanesi olan Divcibare, konaklama imkânlarıyla da ziyaretçilere büyük kolaylık sağlamaya devam ediyor.

Zlatibor

Ender çam türlerinin yaşam alanı olarak bilinen Zlatibor, tertemiz havası, yemyeşil çayırları, zengin ekosistemi ve saf su kaynaklarıyla nam salan bölgelerden bir tanesi. Sırbistan’a gelen turistlerin ziyaret etmeyi en çok sevdikleri yerlerin başında gelen Zlatibor’un, yazları ılık ve serin geçerken kışlarında da dondurucu soğuklar pek görülmez. Buna karşılık olarak Zlatibor Dağı’ndaki Tornik ve Stara Planina kayak merkezleri, ülkenin en ünlü merkezleri arasında güncel konumunu korumayı başarmıştır. Şehir merkezine yaklaşık olarak 9 kilometre uzaklıkta olan kayak merkezi, saatte 5400 kayakçıyı ağırlayabilecek kapasitede olduğu için her sene rağbet gören yerlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunların yanında deniz seviyesinden yaklaşık olarak 1490 metre yüksekte olan kayak merkezini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Sırbistan kayak merkezleri-2

Dobre Vode

Dobre Vode’deki ana kayak merkezi Goc olarak bilinen yerler arasında diyebiliriz. Yeni başlayanlar ve çocuklar için iki ayrı alanı olan bu eşsiz kayak merkezinde bir de teleferik yer alıyor. Bu teleferik, sizi tesisin bir bölümünden diğer bölümüne götürerek keyifli anlar yaşamanıza vesile oluyor. Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyelim; daha ileri seviyedeki kayakçılara özel olarak da pistler yer almakta. Dobre Vode, yaklaşık olarak 330 metre yüksekliği ve 3 telesiyeji ile Sırbistan’ın en çok sevilen kayak merkezleri arasında yer alıyor. Üstelik yalnızca bunlarla sınırlı da değil! Kayak merkezi dışında burada benzersiz keyifler yaşayacağınız spa tesisleri de yer alıyor. Bu tesisleri görmekte de fayda var diyebiliriz. Köy merkezine yaklaşık olarak 1,1 kilometre uzaklıkta bulunan Goc, kayak tutkunları için ideal bir kayak merkezi diyebiliriz. Sırbistan’da güzel bir kayak tatili yapmayı düşünüyorsanız bu saydığımız yerlerden kendiniz için en uygun olan rotayı bir an önce seçmelisiniz. Çünkü her sene oldukça rağbet gören bu merkezler, bu sene de yeni ziyaretçilerini ağırlamaya hazırlanıyor. Siz de bu kayak merkezlerinde yerinizi alıp benzersiz bir tatile hazır olun!

Sırbistan kayak merkezleri-0
Kültür Seyahat

Sırbistan’daki Ünlü Kayak Merkezleri

Kış demek bol eğlenceli kayak tatilleri demek! Peki bu kış bir değişiklik yapıp, kayak tatilinizi dünyaca ünlü kayak merkezlerinden birinde…

Devamını Oku
Sırbistan kayak merkezleri-0
Kültür Seyahat

Sırbistan’daki Ünlü Kayak Merkezleri

Kış demek bol eğlenceli kayak tatilleri demek! Peki bu kış bir değişiklik yapıp, kayak tatilinizi dünyaca ünlü kayak merkezlerinden birinde…

Devamını Oku
Sırbistan kayak merkezleri-0
Kültür Seyahat

Sırbistan’daki Ünlü Kayak Merkezleri

Kış demek bol eğlenceli kayak tatilleri demek! Peki bu kış bir değişiklik yapıp, kayak tatilinizi dünyaca ünlü kayak merkezlerinden birinde…

Devamını Oku