İyi Yaşam

27 Şubat 2023

Gezmek kimimiz için her zaman tatil anlamına gelmez. İş gezileri, fuarlar, toplantılar gezmeye olan bakış açımızı kötü anlamda değişime sürükleyebilir. Bunun yanında dostlarla, aileyle, partnerle geçirilen tatilleri çoğumuz deneyimlemiştir. Bu tatillerin tatları hep birbirinden ayrı olur. Kimi yakınımızla kültürel gezi yapmak daha keyifli olacakken kimisiyle sokaklarda volta atmak ilgi çekicidir. Gelin bugün birlikte bildiğimiz seyahat planlarının dışında kalan, kişinin kendisiyle baş başa kaldığı ‘’Solo Travel’’ yani “Tek Başına Seyahat” konseptini ele alalım.

solo travel-4

Tatil Sorumlulukları

Tatil planları, umulanın aksine yanında bir çok sorumluluk da getirir. Gidilmesi ve görülmesi gerekilen yerler, yenilmesi planlanan yemekler, fikir ayrılıkları, planların aksaması derken çıkılmadan önce tozpembe olan tatil, bazılarımız için stres kaynağına dönüşür.

Tek başına çıkılan tatillerde ise üzerinde sorumluluğunuzun olduğu tek kişi kendiniz olmaktasınız. İstediğiniz gibi planlarınızı esnetip yine istediğiniz gibi bu plana ekleme çıkarma yapabilirsiniz. Kısacası kendi keyfinizin kahyası sizsiniz.

solo travel-3

Sınırları Aşın

Tatil dendiğinde aklımıza hep sevdiğimiz insanlarla birlikte yeni yerlere gidip yeni deneyimler edinmek geliyor. Bu tatil planının da oldukça keyifli olmasına karşın tek başına seyahat seçeneğiyle muhtemelen bir seyahatinizde daha önce deneyimlemediğiniz bir duyguyu deneyimleyeceksiniz: Bağımsızlık.

Bir yeri ilk defa tek başınıza seyahat ettiğinizde, yeni yerler görüp yeni şeyler deneyimlemeniz için başka insanlara karşı duyduğunuz bağımlılık duygusu hissedilir bir biçimde azalacak ve kendinizi daha bağımsız hissedeceksiniz. Bu bağımsızlık duygusu sadece seyahatinizde değil, ömrünüzün geri kalanında da sizi takip edecek.

Keşifler

Eş dost ile yaptığınız seyahatlerde yeni deneyimler edinmek istediğinizde, yol arkadaşlarınızın isteklerini de göz önünde bulundurmalısınız. Uzak Doğu seyahatinde egzotik tatları midesi kaldırmayan ya da dağ yamacı yürüyüşünü yüksekten korktuğu için iptal ettirmek isteyen yol arkadaşlarınızla onlara uygun planlar yaparak düzenleyeceğiniz tatiller elbette olacaktır. Kendi başınızayken ise kimseden çekinmeden rahatça yeni deneyimlere kapınızı açabilirsiniz.

Tek başına seyahat konseptiyle tek sınır sizsiniz. Her istediğinizi deneyimleyip her tatmak istediğinizi tadabilirsiniz. Size tavsiyemiz kendi isteklerinizi gerçekleştirmekte her ne kadar özgür de olsanız bölge halkının tavsiyelerine kulak vermeniz. Hem mutfakları keşfederken hem de bölgesel manzaralar ve görülmesi gereken noktalara rota hazırlarken sizi yönlendirebilir ve güvenlik ipuçları verebilirler.

solo travel-2

Göz Önünde Bulundurun!

Tek başına seyahat etmenin saymakla bitmeyen olumlu yönlerinin yanında bu gezi türüne aşina olmayanlar için olumsuz karşılanabilecek bazı yönleri de mevcut.

Öncelikle ilk çıkılan tek başına seyahat en zor tek başına seyahattir. Zihindeki bariyerleri aşıp alışılagelmiş tatil anlayışının dışında bir deneyim yaşamak gerçekten çok cesaret ister. Bu cesareti kendisinde bulamayan veya bir anlık hevesle yola çıkıp sonrasında pişman olan oldukça fazla sayıda gezi tutkunu vardır. Ama şunu da belirtelim, ilk tek başına seyahatinizi Pekin ya da Madagaskar’a yapmak zorunda değilsiniz. Alıştığınız alandan çıkmanız ve planlarınızın yanında doğaçlama da yapmanızı gerektiren bir yere adım atmanız ilk tek başına seyahatiniz için yeterli olacaktır. Bunun için belki de şehrinizin içindeki tarihi yerleri tek başınıza gezmekle başlayıp, ardından komşu şehirleri de rotanıza ekleyerek ufkunuzu ve deneyiminizi yavaş ve emin adımlarla genişletebilirsiniz.

Güvenlik de yine başlıca problemler arasında. Ne kadar güvenli bir yerde olursanız olun istatistiklere göre yalnız turistlerin suça maruz kalma oranı, toplu halde dolaşan turistlere kıyasla oldukça fazla. Bu durumda fazladan güvenlik önlemleri almanız, daha dikkatli olmanız ve tekin gözükmeyen yerlerden ve yabancıların uzak durmanızı tavsiye edebiliriz.

Bunun yanında size çantanızı tren istasyonunda unutturmayan, yemek yiyebilmek için sıra beklediğiniz dünyaca ünlü restoranın sırasında beklerken tuvalete gittiğinizde yerinizi tutan, ‘’eyvah, kaybolduk’’ dediğinizde yolu gösteren birinin olmaması ne kadar zor olsa da, tek başına seyahatlerin insana kattığı özgürlük ve birey olma hissi de bir o kadar tatlı.

Bütün bu sorunların tabii ki de çözümü var. Gelin saydığımız olumsuzlukları aşabilmeleri için tek başına seyahate çıkmak isteyenlere verebileceğimiz birkaç tavsiyeyi de sıralayalım:

1. Araştırma Aşaması

Gitmeden önce aklınızdaki yeri iyice araştırmalı, kalacağınız yeri ayarlamalı ve ulaşım için şehir hatlarını öğrenmelisiniz. Buna ek olarak varacağınız yerin dili, kültürü ve insanları hakkında önden birkaç şey öğrenmek gezi deneyiminizin kalitesini oldukça artıracaktır.

solo travel-1

2. Acil Durumlar

Elçiliklerin ve acil durum hatlarının numaralarını öğrenmeniz olası bir tehlike anında size yardımcı olacaktır. Ayrıca gezeceğiniz konumları güvendiğiniz yakınlarınızla paylaşmanız da oldukça önemli.

3. Sırt Çantasız Asla!

Hafif fakat işlevsel bir sırt çantası mutlaka yanınızda bulunmalı. Yanınızda sizin yerinize de bir şeyler taşımasını bekleyeceğiniz insanlar olmayacağından ihtiyacınız olabilecek powerbank, su, ufak bir atıştırmalık gibi yükte hafif her şeyi yanınızda bulundurmalısınız.

4. Ruh Halinizin Önemi Büyük

Tek başına çıkılan seyahatte planlama aşamasının tamamen size kalması sizi her hareketinizi planlamak zorundaymış gibi germesin. Kendinize sürpriz olaylar ve beklenmedik anlar yaşamaya hazırlanın. Bununla beraber tam tersi senaryoda kendinizi tamamen gezinin gelişigüzelliğine bırakmamalı, temel bir planla yola çıkmalısınız.

Hayatta ufak ya da büyük çaplı bir tek başına seyahat herkesin öz güvenini geliştirmesi için şart. Tüm artı ve eksileri tartıp kendinizden emin olduktan tek başınıza seyahat etmeye hazırsanız tavsiyelerimizi göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Avrupa’nın En Yüksek Tren İstasyonu: Jungfraujoch
Kültür Seyahat

Avrupa’nın En Yüksek Tren İstasyonu: Jungfraujoch

Avrupa’yı gezenlere bu kıtanın en büyüleyici doğal güzelliğinin ne olduğunu sorsanız alacağınız cevap muhtemelen Alpler olurdu. Yolu Alpler’den geçen…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

14 Şubat'a Özel 14 Farklı Mekan Önerisi

Yılın en tatlı zamanlarından biri yaklaşırken sevdiğiniz ile birlikte bu sene 14 Şubat’ı nasıl geçirsek diye mi düşünüyorsunuz? İşte 14 Şubat’a özel…

Devamını Oku
Prizren Kalesi-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Prizren

Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanan Prizren şehri hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle görenleri kendisine…

Devamını Oku