İyi Yaşam

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023
Beynimizi nasıl geliştiririz? 

Hızlı bir dünyada yaşamanın bizim üzerimizdeki etkileri çok büyük. İş hayatı, sürekli yapılan görüşmeler, sorumluluklar derken eve yorgun geliyor ve kalan vaktimizi dinlenmeye ayırıyoruz. Kendimizi geliştirmeye ya da modern dünyanın getirdiği zorluklarla daha iyi başa çıkabilmek için beynimizi geliştirecek aktiviteler yapmaya vakit bulamıyoruz. Beynimizi geliştirmek için bir yaş sınırı bulunmuyor bu yüzden sizler için her yaşta yapabileceğiniz beyin geliştirme egzersizlerini derledik.

Yeni deneyimler edinin 

Gündelik ritim içerisinde kaldığımız zaman hep aynı aktiviteleri yaparız fakat yeni deneyimler edinmek beynimizi harekete geçirir. Bu bir hobiye başlamak da olabilir, farklı bir yemek tarifini denemek de. Bu tür yeni deneyimler ve aktiviteler hem beyninizi alışık olmadığı yönlerde hızlandırır, hem de sizi mutlu eder.

Beyin fırtınası 

Beyin fırtınasının oldukça işe yaradığını, birçok güzel fikrin bu yolla bulunduğunu, iş ya da okul hayatımızdan biliyoruzdur. Herkesin birbirini geliştirdiği beyin fırtınalarını kendi başımıza yapmak da beynimize gerektiği ritmi verir ve çalıştırır. Bir sunum yapacağınızda ya da bir konu üzerine yazmanız gerektiğinde, o metnin neler içereceğini kafanızda önceden düşünmek ve maddelendirmek de bir beyin fırtınasıdır. Bu yüzden kendi başınıza kaldığınızda yapacağınız işleri şekillendirmek için vakit harcayın.

Nefes ve egzersiz

Derin nefes almak kan akışınızı hızlandırır ve vücudunuzdaki oksijen oranını yükseltir, bu da beyninizi geliştiren, daha temiz düşünmenizi sağlayan bir beyin egzersizidir. Derin nefes egzersizleri yapmak zihinsel ve fiziksel olarak oldukça faydalı bir eylemdir. Örneğin, bir çalışmadan önce ve sonra alacağınız derin nefesler hem oksijen ve kan akışını artırır, hem de gerginliğinizi azaltır.

Ara verin

Yaptığınız işe 10-15 dakika ara vermek ya da yaptığınız işleri değiştirmek hem beyninizin rahatlamasını sağlayacak hem de ritmini değiştirecektir. Ortalama bir insanın odaklanma süresinin 20 dakika olduğunu düşünürsek, işleri odaklanarak devam etmek için belli aralıklara ihtiyacımız olacaktır. Çalışma ortamlarında ara vermek her zaman kolay olmuyor, zira yetişmesi gereken raporlar, hazırlanması gereken sunumlar kapıda bekliyor. Fakat vereceğiniz aranın size daha zinde bir beyin olarak geri döneceğini unutmayın.

Beslenmeye dikkat

Yediklerimize her zaman dikkat edemesek de zihinsel sağlığımız için bu konuya daha çok vakit ayırmamızın bize oldukça faydası bulunduğunu unutmayalım. Sebze ve meyve tüketiminin beyin üzerindeki etkileri, örneğin hangi gıdaların yararlı, hangilerinin zararlı olduğu uzun süredir bir araştırma konusudur. Unutmayalım ki vücudumuz yediğimiz yemeklerden ve vücudumuza kattığı yarar ve zararlardan oluşmaktadır. Zihnimiz için de yararlı olan bazı gıdalar bulunmaktadır. Bunların başında Omega-3 açısından zengin bir besin olan balık tüketiminin beyin için oldukça önemli olduğu söyleniyor bu yüzden bolca Omega-3 içeren gıdalar tüketmeye dikkat edin.

Yeterince uyuyun

Mental sağlığımız açısından beynimizin yeterince dinlenebilmesi önemlidir. Sadece beynimiz için değil, bütünsel sağlığımız açısından da rahat bir uyku almamız zinde bir güne başlamamız için gerekir. Eğer iyi bir uyku alamazsak beynimizin yeterince iyi dinlenmemekten kaynaklı baş ağrısı gibi daha küçük sorunlardan daha büyüklerine varana kadar birçok problem ile karşılaşabiliriz. Uykusuzluk bilişsel becerileri, yaratıcılığı ve düşünmeyi yavaşlattığı gibi hafızayı da güçsüzleştirir. Verimli bir uyku için yatmadan yarım saat önce elektronik aletleri kapatırsanız daha rahat uyuyabilirsiniz.

nisan istanbul
Kültür Seyahat

Nisan İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Baharı müjdeleyen Nisan, İstanbul’da yine kültür ve sanat ile dolu dolu geçeceğe benziyor. Atölye çalışmalarından konserlere, tiyatrodan sinemaya…

Devamını Oku
TikTok-0
İyi Yaşam

TikTok’ta Takip Edebileceğin Faydalı Hesaplar

Eğlenceli içeriklerin yanı sıra eğitici ve sıra dışı bilgileri de bulabileceğiniz yeni sosyal medya uygulaması TikTok artık herkesin cebine girdi.…

Devamını Oku
Türk kahvesi.jpg -0
Yeme İçme

Türk Kahvesi En Doğru Nasıl Pişirilir?

Özel sohbetlere eşlik eden ve içilmediği takdirde baş ağrılarına bile neden olan Türk Kahvesi, kahve kültürümüzün en önemli parçalarından biridir.

Devamını Oku