Yeme İçme

1 Mart 2023

Üsküdar Gastronomi Sokağı Gastronomi Festivali ile 18 Haziran 2022 yılında açılışını yaptı. Büyük bir çoğunluğun katıldığı festival açılışında aynı zamanda ülkemizde ve dünyada mutfak sektöründe belli başarılara imza atmış şefler vegan tatlılar, sushi yapımı ve teknikleri, künefe yapımı, kahvenin geleceği ve geleneksel lezzetlerimizle ilgili workshoplar da düzenlemiştir. Türkiye’de çeşitli illerde özellikle Adana, Gaziantep ve Bursa gibi şehirlerde yılın belli dönemlerinde gastronomi festivalleri düzenleniyor olsa da bir sokağın yemek kültürüne adanmış olmasıyla Üsküdar Gastronomi Sokağı Türkiye'de bir ilk. Böylece tarih boyunca ilklerin yaşandığı İstanbul’da yine bir ilke imza atılmış oldu.

Üsküdar-1

Daha önceleri tarihi hırdavatçıların ve nalbur dükkânlarının bulunduğu ve aynı zamanda inşaat ve yapı malzemelerinin ve daha başka birçok dükkâna sahip olan Uncular Caddesi şimdi artık her türlü lezzetli yiyecek ve içecek bulabileceğiniz bir gastronomi sokağına dönüştürüldü. Gastronomi Sokağı tarihi Uncular Sokağı’ndan başlayıp Valide-i Cedid Cami’ne kadar devam etmekte.

Elbette ki, bu gastronomi sokağının tek amacı lezzetli yemekler bulacağınız bir alan olması değil. Bunun yanında yemek kültürünü de öğreneceğiniz yerde ülkenin tarihini, coğrafyasını ve zengin kültürünü daha yakından tanıyabileceğiniz bir deneyim yaratmak. Böylece Türk mutfak kültürünün ve diğer değerli zenginliklerin günümüzde farkına vararak bunları gelecek nesillere aktarmak kolaylaşacaktır. Gastronomi Sokağı, tabii ki, yalnızca yerli turistler için değil, yabancı turistlerin de tadını çıkaracağı bir sokak. İstanbul’a her yıl, yıl içinde sayısız turistin geldiği düşünülünce Türk yemek kültürünü tanıtmak için oluşturulan Gastronomi Sokağı çok yararlı olacaktır. Bu sokağın bir diğer önemli yanı ise burasının Türkiye’nin ilk gastronomi sokağı olma özelliği taşımasıdır. Yani Üsküdar Gastronomi Sokağı gibisini başka hiçbir şehirde bulamıyorsunuz. Birbirinden çeşitli ve lezzetli yemekleri bir arada bulabileceğiniz bu sokak aynı zamanda gastronomi alanında kariyer yapmak isteyenler için de türlü fırsatlar sunuyor.

Eğer Gastronomi Sokağı’nı ziyaret etmek isterseniz buraya ulaşım ise oldukça basit. Üsküdar metro durağına epey yakın olan yere metrodan indikten sonra kısa bir yürüme mesafesi ile ulaşabiliyorsunuz. Böylece dilerseniz Üsküdar’ı da dolaştıktan sonra da buraya uğrayabilirsiniz. Ayrıca, Gastronomi Sokağı trafiğe kapalı şekilde hizmet vermekte. Yani buraya aracınızla giriş yapmak olası değil.

Üsküdar-2

Mideye olduğu kadar göze de hitap edilmesinin istenildiği yerde tek tip bina tasarımları öne çıkıyor. Balkonlar daha canlı gözükmesi açısından çiçeklendirildi ve aynı zamanda sokakların taş ve kaldırım döşemeleri de gözden geçirilip yeniden düzeltildi. Ayrıca Marmaray ve metro hatlarıyla beraber yayalaştırılmış duruma getirildi. Böylece yemek yerken veya yalnızca gezerek vakit geçirirken daha estetik bir sokakta zamanınızı değerlendirebileceksiniz.

Üsküdar Gastronomi Sokağı’nda hem kahvaltı yapabilir, hem yeni tatlar deneyebilir, kafelere oturup kahve eşliğinde vakit geçirebilir veya güzel bir akşam yemeği ile gününüzü sonlandırabilirsiniz. Yani günün her saatinde buraya gelip gerek kendi başınıza gerekse sevdiklerinizle hoş vakit geçirme şansı yakalayabilirsiniz.

Dostlarınızla, iş arkadaşlarınızla veya ailenizle toplaşıp bir araya gelebileceğiniz sokaklardan ve restoranlardan oluşan yer oldukça aile ve çocuk dostu bir alan. Fakat eğer isterseniz alkollü ürünlerin satıldığı daha yetişkinlere uygun kafeler ve restoranlar da bulunmaktadır.

Gastronomi Sokağı'nda uğrayabileceğiniz pek çok restoran ve kafe bulunmakta. Özellikle kahvaltı için gidebileceğiniz yerler arasında kafeler dışında Meşhur Sarıyer Börekçisi ve Sahil Pide ve Börek Salonu sayılabilir. Türk mutfaklarının vazgeçilmezi böreğin birden fazla çeşidi ile lezzetli bir kahvaltı yaparak gününüze ve Gastronomi Sokağı gezinize başlayabilirsiniz.

Eğer gün içinde burada dolaşırsanız veya yemek yemek için özellikle Gastronomi Sokağı'nı seçtiyseniz yemek yemek için birbirinden çeşitli pek çok yerler arasından birini seçebilirsiniz. Örneğin, tercih edebileceğiniz mekânlar arasında Altı Üstü Kırk Köfte restoranında, adından da anlaşılacağı gibi yemeye doyamayacağınız köfte çeşitlerinden deneyebilirsiniz. Eski Usul Hamburger Döner mekânında da belki de daha önce duymadığınız "hamburger döner"i deneyebilme şansı yakalayabilirsiniz. Özellikle öğle saatlerinde açlığınızı yatıştırmak için bu lezzetli yemekler sunan restoranlar dışında mutlaka denemeniz gereken pek çok mekân bulunuyor.

Üsküdar-3

Gastronomi Sokağı'nda özellikle kültür alanda gelişmeye ortam sağlamak için pek çok kitap-kahve temalı kafeler bulunmakta. Kahve ve kitap keyfi yapmak isterseniz Muamma Kitapevi ve hemen yanında bulunan Muamma Kahve’de bu iki isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz. İsterseniz kitapevinden yeni bir kitap alıp kahve bölümüne geçin isterseniz de yarım kaldığınız kitabınızı Üsküdar manzarası ile okumaya devam edin. Kitap ve kahve ikilisinin bir arada olduğu bir diğer yer ise Sedir Kitap Kahve. Burası kitap kafe temasıyla hazırlandığı için sizin gibi kitap okumaya gelmiş pek çok insan olacaktır. Çocuklu ailelerin de rahatça uğrayabileceği bir kafe olan Sedir Kitap Kahve'de çocuklar için ayrılmış belirli yerler de var.

Kahvaltınızı yapıp, öğle yemeğinizi yiyip, kahve eşliğinde kitabınızı da okuduysanız artık tatlı yemenin zamanı gelmiştir. Jumbo Künefe'de yöresel malzemeler ile hazırlanan Türkiye'nin geleneksel tatlılarını yiyebilirsiniz. Daha çok çikolata taraftarıysanız Süreyya Çikolata’da pek çok çikolatalı tatlı arasından kendinizi şımartabilirsiniz.

Buradaki güzel bir gününüzü dilerseniz sokakta bulacağınız sayısız restoranların veya kafelerin birinde güzel bir akşam yemeği ile de sonlandırabilirsiniz.

Şu anda sadece İstanbul Üsküdar'da bir gastronomi sokağının bulunmasına rağmen ilerleyen yıllarda ülkenin çeşitli yerlerinde Türkiye'nin mutfak kültürünü yerli ve yabancı herkese tanıtmak adına başka gastronomi sokakları açılması da bekleniyor.

Kokpit Nasıl Bir Yer?
Teknoloji

Herkesin Ortak Merak Konusu: Kokpit Nasıl Bir Yer?

Ne kadar çok binmiş olursak olalım uçağın bazı bölümleri gizemini koruyor. Özellikle güvenlik nedeniyle kısıtlanan kokpit bölümü hepimizin ilgisini…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

İstanbul Havalimanı'nda Kaçırılmaması Gereken Bir Sergi: Deniz Sağdıç

Deniz Sağdıç, Türkiye’de ve uluslararası sanat toplumunda atık malzemeleri birer sanat eserine dönüştürerek adından söz ettiren bir isim.

Devamını Oku
İstanbul kasım-0
Kültür Seyahat

Kasım İstanbul Kültür-Sanat Rehberi

Kış kapıda ama dört mevsim yaşayan şehir İstanbul'da etkinlikler tam gaz devam ediyor. Bu ay kendinize mutlaka bir tiyatro oyunu, bir konser ya…

Devamını Oku