Kültür Seyahat

27 Mart 2023

Çoğumuz onu Survivor isimli yarışmayla tanıdık ama tropik ormanları, egzotik bitki çeşitliliği ve büyüleyici doğal güzellikleri ile Dominik Cumhuriyeti cennetin dünyadaki yansıması gibi. Dominik'i birlikte gezmeye başlamadan önce kısaca tarihine, konumuna ve iklimine bir göz atalım dilerseniz.

Dominik-2

Dominik Cumhuriyeti Nerededir?

Karayiplerde yer alan Dominik Cumhuriyeti, iki Amerika kıtasının ortasındaki Hispanyola isimli bir adanın içinde bulunmaktadır. Hispanyola adasının batı kısmında Porto Riko, doğusunda ise Jamaika ve Küba vardır. Haiti'nin de batısında yer alan ülkenin resmi dili İspanyolca olarak geçmektedir. Halkın yüzde doksanından fazlası İspanyolca konuşuyor olsa da özellikle turistik bölgelerde ise İngilizce de konuşulmaktadır. Dominika ile sıklıkla ismi karıştırılan Dominik Cumhuriyeti 31 eyaletten meydana gelmektedir. Ülkenin başkenti ise Dominik Cumhuriyeti'nin en kalabalık şehri olarak bilinen Santo Domingo'dur. Dominik Cumhuriyeti'nin önemli bir özelliği ise Amerika kıtasının keşfinden sonra Avrupalıların yerleştiği ilk lokasyonlardan biri olmasıdır.

Dominik Cumhuriyeti İklimi

Tropik bir iklime sahip ülkenin doğal çevresi de oldukça meşhurdur. Geçmişinde de sahip olduğu tropik ormanlarla ün salan ülke, zengin bitki örtüsü açısından da gözdedir. Dünyanın hiçbir yerinde bulunmayan 1500'ü aşkın çeşitliliğe sahip bitki örtüsü ile tanınsa da sömürgeleşen bölgede kömür elde etmek amacıyla çok sayıda ağaç kesilmiştir. Bu nedenle zaman içinde ormanlık alanlar azalsa da hala doğal güzelliği ile göz kamaştırma gücüne sahip. Öyle ki hala yemyeşil kalmayı başaran bölgeleri, 218'in üzerinde kuş türü ve sayfiye bölgeleri ile turizm için en elverişli yerlerden biri olarak kabul edilmektedir.

Ülke ekonomisi için turizm ön planda olsa da hayvancılık, tarım ve ticarette diğer önemli kollardandır. Zengin toprakların büyük ve önemli bir bölümünü tarım arazilerinin oluşturduğu bilinmektedir. Geniş alana sahip tarım arazilerinde mango, avokado, portakal gibi meyvelerin yanında domates, pirinç ve şeker kamışı gibi çeşitli ürünlerde yetiştirilmektedir. Ayrıca ülke ekonomisine katkı sağlayan kahve ve kakao gibi ürünlerin de yetiştirildiğini eklemeliyiz.

Dominik-1

Dominik Cumhuriyeti'ne Ne Zaman Gidilir?

Ticari faaliyetlerin tümünde, son yıllarda hızla gelişim gösteren Dominik Cumhuriyeti için turizmin yeri de yadsınamaz şekilde önemlidir. Turistleri doğal güzelliği ile çeken ülkeyi cazip kılan diğer bir özellik ise Dominik Cumhuriyeti'ne vizesiz giriş yapabilmesidir. 

Tropik iklime sahip bir ada ülkesi olarak pek çok turisti her sene kendisine çeken Dominik Cumhuriyeti'ne gitmek için en ideal dönem ise Ağustos ve Eylül ayları arasıdır. Vizeye gerek duymadan yepyeni bir ülke görmekle kalmayacak deniz, kum ve güneşin de doyasıya tadına varabileceksiniz. Sadece pasaportunuz ile giriş yapabileceğiniz ülkede turist olarak 90 güne kadar kalabileceğinizi ekleyelim.

Dominik Cumhuriyeti Gezilecek Yerler

Ülkeye giriş yaptıktan sonra da görülecek pek çok yer ve yapılacak pek çok şey var. Morne Trois Pitons Milli Parkı’nda yer alan Kaynayan Göl, Dominik Cumhuriyeti'nde görülmesi gereken en önemli yerlerden. Ancak gezilecek yerlerden şehir şehir bahsetmek gerekirse öncelikli durağımız başkent Santo Domingo olacak. Konaklamanın da en elverişli olduğu destinasyonlardan biri olan başkentte görülmesi gerekenler doğal güzellikle sınırlı değil... Şehirde bir rota oluşturacaklar için Kraliyet Evleri Müzesi, Santa María la Menor Katedrali, Colombus Alcazar ve Columbus Deniz Feneri'nden bahsetmeliyiz. Özellikle Barok ve Gotik mimarinin izlerini taşıyan katedreal buram buram tarih kokmaktadır. Öyle ki Santa María la Menor için Amerika'nın ilk katedrali olduğunu ekleyelim.

Santo Domingo

Başkentin ardından bahsedeceğimiz bir diğer şehir ise Samana olacak. Özellikle doğal güzellikleri ile görenleri büyüleyecek şehirde Cayo Levantado ve Cascada Lulu Şelalesi mutlaka görülmeli. Şehrin eşsiz doğasını görmek için Puente Samana da insan elinin değerek güzelleştiği diğer bir lokasyondur. Bu bölge doğası ile ön planda olsa da müze açıdan da geri kalmamaktadır. Balina Müzesi Samana ise şehirde dikkat çeken isimlerden biri olarak karşımıza çıkar.

Samana

Ancak doğal güzelliklerden bahsettiğimizde Dominik Cumhuriyeti'nin en gözde şehrinin Punta Cana olduğunu söylemeliyiz. Punta Cana özellikle kumsalları, adaları, plajları ile oldukça meşhur. Bu plajlardan en gözde olanlar ise Bavaro Beach ve Macao Beach olarak geçmektedir. Ayrıca eğlenceden geri kalmak isteyenler için de Scape Park'ın önemli bir isim olduğunu ekleyelim. İçinde doğal göller, mağaralar ve çok daha fazlası olan parkta yüzebilir yahut mağarayı gezebilirsiniz. Ancak park bunlarla sınırlı kalmayarak adrenalin sevenler için zipline gibi seçeneklerde sunmaktadır. Punta Cana'da yapılabilecek farklı bir etkinlik de bölgede bulunan çiftlikleri ziyaret etmek olacaktır. Bu alanlarda atv turu yaparak tatilinize unutulmaz anılar katabilirsiniz. 

Punta Cana

Dominik Cumhuriyeti'nde Nerede Kalınır?

Dominik Cumhuriyeti'nde konaklama dendiğinde akla gelen ilk isim başkent Santo Domingo'dur. Güvenilirliği ile de ön plana çıkan başkentte rahatlıkla konaklanabilecek butik oteller mevcuttur. Ülkede konaklayabileceğiniz diğer yerler ise Samana, La Romana ve Punta Cana olacaktır. Özellikle deniz, kum ve güneşin tadını çıkartmak için ideal lokasyon Punca Cana şehridir.

Dominik Cumhuriyeti'nde Ne Yenir?

Dominik Cumhuriyeti'ne gidince ne yemeli diye soranlar için bölgede meşhur olan bazı yiyeceklerden bahsedeceğiz. Bölge yiyeceklerinde muzun çok kullanıldığını söylemeliyiz. İçinde muz bulunan yiyeceklerden biri Mungu. Püre şeklinde sunulan yiyecek daha çok kahvaltılarda tercih edilmektedir. Muzun hayat bulduğu diğer isim ise tostones yani kızarmış yeşil muz. Et ve sebzeyi bir arada sevenler için Dominik Cumhuriyeti'nin ünlü yemeklerinden biri Sancocho iken sadece vejeteryanlar için ideal olacak seçenek Habichuelas Guisadas isimli barbunya yemeğidir. Mutfağı bu yiyeceklerle de sınırlı kalmayan Dominik Cumhuriyeti'nde keşfedecek daha pek çok şey var. 

Kısa Bir Uçuşta Okunabilecek 5 Kitap
İyi Yaşam

Kısa Bir Uçuşta Okunabilecek 5 Kitap

Uçuşlar aslında kendi başımıza olabildiğimiz nadir zamanlardan, eğer uzun zamandır okuyamadığınız bir kitap varsa başlamak için mükemmel bir…

Devamını Oku
NFT-0
Teknoloji

Sanatla Teknoloji Birleşirse: NFT

Günümüz dünyasının sanat galeri olan NFT'ler hakkında neler biliyorsunuz? İnsanlar neden NFT alıyor, gerçekten avantajlı mı ya da NFT gerçekten…

Devamını Oku
Kahve Çeşitleri
İyi Yaşam

Yapılışlarına Göre Kahve Çeşitleri

Yeni nesil kahvecilerin de hayatımıza girmesiyle birlikte, eskiden yalnızca Türk kahvesi ile sınırlı olan skalamız epey bir genişledi. Ama hadi…

Devamını Oku