Kültür Seyahat

31 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Kısıtlamalar olmadan özgürce gezmeyi çok özlediğinizi biliyoruz. Dijitalin hayatımıza girmesi ve pandemi şartları derken bir turist olarak seyahat alışkanlıklarımızın değiştiği büyük bir gerçek. Her bir sene daha farklı şartlara adapte olmaya çalışırken bunların seyahat alışkanlıklarımıza ne gibi etkileri oldu? Daha 2020 senesine baktığımızda bile pandemiyle birlikte daha izole ve daha ekonomik seyahatlerin tercih edildiğine şahit olmuştuk. Butik oteller, karavan seyahatleri, düşük ziyaretçi alan yerlerin tercihi veya sanal seyahatler son zamanların popüler alışkanlıklarından olmuştu.

Şu güne baktığımızda ise kimisi çoktan başka ülkelere yolculuklar yaparak eski seyahat alışkanlıklarımızın hala devam ettiğini bize gösteriyor. Biz de bu klasik seyahat alışkanlıklarından kolay kolay kopulacağını düşünmüyoruz doğrusu. Yani etrafımızda her ne olursa olsun, eskiden yaptığımız gibi bavulumuzu kapıp başka yerler görmeye gidip otellerde kalma keyfimizden kolay kolay vazgeçemeyiz gibi görünüyor. Peki 2022’e gelmişken, hazır da pandemi şartlarına adapte bir hayat tarzımız varken seyahatlerimizi nasıl gerçekleştiriyoruz veya gerçekleştireceğiz? İşte 2022 ile birlikte daha da fazla popüler olacak en güncel seyahat trendleri!

Görsel kaldırıldı.

Sıra dışı çalışma alışkanlığı: Workation

Son zamanların yeni çalışma modeli “hibrit” olarak çalışmak, pek çok iş yerinde sevilerek hayata geçirildi bile. Çalışanlar için pandemi sebebiyle alınan önlemlerden biri olarak başlayan bu model, sağladığı avantajlar ile popüler bir hal aldı. Uzun ve ofiste geçirilen günler geride kalarak artık zaman yönetiminin daha verimli yapıldığı bir çalışma modeli bu. Eminiz ki, bu modeli çoktan ya duydunuz ya da deneyimlediniz bile. Gelin bir de sizi bir başka popüler çalışma modeli “workation” ile tanıştıralım. Dünyada adından sıkça bahsedilen bu model ile istediğiniz bir lokasyondan çalışabilirsiniz. Sanıyoruz ki ofiste çalışmak artık kulağa sıkıcı ve dezavantajlı geliyor. Workation ile hatta bazı çalışanlar çalışmak ve aynı zamanda gezebilmek için adeta bir tatil rotası belirler gibi yer seçmeye başladılar bile. 

Görsel kaldırıldı.

Doğayla iç içe: Karavan Gezileri

Evimizi yanımıza alarak ister yurt içi ister yurt dışı seyahati yapabilmek gibisi var mı? Karavan gezileri zaten 2020 itibari ile yavaş yavaş gezilerin başladığı zamanda tekrar gündeme gelmişti. Tabiki karavanlar yalnızca şu günde popüler değil, ayrıca eskiden beri sevilen bir seyahat türü. Çeşitli büyüklükteki araçlar veya aracınıza dahil edeceğiniz karavan kabinlerinin içini zevkinize uygun dekore etmek de bir başka keyif! Hatta son zamanlarda, karavanlardan yapılan vloglar veya karavan ile ilgili bilgi verici içerikler bile internette sıkça aratılanlardan. Sevdiklerinizle birlikte izole ve doğayle iç içe bir seyahat bizce zamansız bir trend!

Görsel kaldırıldı.

Başka bir ev, başka bir deneyim: Home-swapping/Home-exchange

Bu başlığı gördüğünüzde aklınıza Airbnb gibi ev kiralama platformlarının geldiğini düşünüyoruz. Haksız değilsiniz çünkü aslında benzer bir uygulamadan bahsedeceğiz. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse ev değiş tokuşu dediğimiz bu uygulama ile evinizi bir başkasına tatili sırasında konaklaması için sunuyorsunuz. Bir başkasının evinde, ev sahibinin yaşam tarzı ve anılarının içinde konaklama yapmak uygulamayı özel kılan şey. Son zamanlarda oldukça fazla ilgi gören bu uygulamada kimi ev sahipleri evlerini ücretsiz olarak sunarken kimileri de belirli bir süreliğine ücretsiz, daha sonra ücretli olarak sunuyor. Seyahat tutkunları için ekonomik, anlamlı ve konforlu bir seçenek olarak son zamanların trendleri arasında yerini aldı bile. Özellikle lovehomeswap.com bu alanda başarılı ve güvenilir bir adres.

Görsel kaldırıldı.

Seyahat etmenin en bilinçli hali: Sürdürülebilir Turizm-Ekoturizm

Son zamanlarda iklim ve çevre sorunlarının artması ile birlikte seyahat alışkanlıklarında ve trendlerinde bu doğrultuda değişimler olduğu bir gerçek. Bunlardan en gündemde olanları da ekoturizm ve sürdürülebilir turizm. Zaten bu iki turizm çeşidini birbirinden ayrı düşünmek olamaz. Sadece 2022’de değil de son birkaç yıldır gündemimizde olan çevreyi koruma alışkanlıkları, seyahatler için de daha temiz ve bilinçli imkanlar sunuyor. Çevre dostu bir seyahat gerçekleştirirken; doğa dostu konaklama, doğa dostu ulaşım, atık yönetimi, geri dönüşüm, kitlesel zararı azaltmak için sezon dışı seyahat ve yerel halkı desteklemek adına onlardan hizmet satın almak ilk akla gelenlerden. Bu turizm çeşitleri, şüphesiz gelecekte de sıkça tercih edilecek. 

Sürdürülebilir tatil anlayışını deneyimlemek isteyenlere, Türkiye'den Ekoturizm Rotaları

Görsel kaldırıldı.

Sakin ve huzurlu bir kaçamak: Wellness Gezileri

Kişisel, ruhsal ve bedensel gelişimin özellikle pandemi şartlarıyla daha da bir önemsendiği bir gerçek. Kısıtlamaların olduğu zamanlarda online olarak gerçekleştirilen; spor koçlukları, meditasyon uygulamaları, spor videoları, podcastler ve çok daha fazlası derken bu hizmetler adeta hayatlarımızın bir parçası haline geldi. İzole seyahatlerin de öne çıktığı bu zamanda yoga kampları, inziva kampları, termal lokasyonlar ve spa merkezlerine ilgi arttı. Mental ve fiziksel olarak sağlığa iyi gelecek bu seyahatler, birçok kişinin son zamanlarda en çok tercih ettiği seyahat modeli olmaya devam edecek gibi görünüyor. 

Görsel kaldırıldı.

Bonus: Voluntourism/ Gönüllü Turizm

Aslında sürdürülebilir turizmin de çeşitlerinden biri olan gönüllü turizm de son zamanların trendleri arasında yerini alıyor. Gönüllü olarak katılınan projeler veya işler ile hem bir yeri gezerken hem de oranın kültürünü en güzel şekilde tanımış oluyorsunuz. Yerel halk ile iç içe yaşayarak ve çalışarak bir yeri deneyimlemek, bizce orayı tanımak için harika bir yol. Yerel halkın ekonomisine katkıda bulunarak ve sezon dışı katılınan proje veya işler ile seyahatinizi sürdürülebilir turizm anlayışına uygun bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca bazı projeler de katılımcılarına sunduğu eğlenceli ve konforlu imkanlar ile harika bir multi-kültürel aktivite ortamı sunuyor. Kısacası geçmişten beri ilgi gören bu uygulama 2022 yılı ile daha da bir anlamlı hale geldi diyebiliriz. 

Schengen-0
Tips

Schengen Vizesi Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Avrupa Birliği üyesi ülkelere seyahat edebilmenizi sağlayan kısa süreli bir Avrupa vizesi olan Shengen için gerekli evraklardan ücretlere kadar,…

Devamını Oku
Storytell-0
İyi Yaşam

Storytel’deki En Popüler Sesli Kitaplar

Storytel İsveç kökenli bir firma. 20’den fazla ülkede sesli ve e-kitap hizmeti veriyor. Bu kitapları aboneliğinizi oluşturduktan sonra çevrimdışı…

Devamını Oku
1
İyi Yaşam

Valizinize Eklemeniz Gereken Cilt Bakım Ürünleri

Uzun uçuşlar, saatler süren gezmeler, kendimizi kaybederek güzellikleri görmek adına yaptığımız kilometrelerce yürüyüşler, seyahatlerimizde olmazsa…

Devamını Oku