Kültür Seyahat
7 Mart 2022Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022
Ekoturizm Nedir?
Tatil denilince aklınıza ilk gelenleri sıralayın desek? Denizde yüzmek, sahilde güneşlenmek, yeni yerler ve yeni tatlar keşfetmek veya kamp yapmak, karavanla gezmek gibi cevaplar alabiliriz. Gelin görün ki bu tatil anlayışının dışında bambaşka bir tatil deneyimi yaşamak mümkün. Sürdürülebilir tatil deneyimi yaşatan Ekoturizm kısaca, çevre dostu anlayışının benimsendiği, doğal ve kültürel mirasın korunduğu ve yerel toplulukların desteklendiği bir hareket olarak tanımlanıyor.
Türkiye'de Ekoturizm Tatili Nerede Yapılır?
Son yıllarda popüler hale gelen bu turizm hareketi ülkemizde Orman Genel Müdürlüğü’nün seçtiği 17 ilde 19 ekoturizm rotası olarak yer alıyor. 2024 yılının sonuna kadar seçilen rotalardan 110 tane olacağı planlanıyor. Bu sayıların artması ülkemizin dört bir yanının bambaşka güzellikler barındırdığını, ekoturizm hareketini benimsemiş pek çok bölgenin var olduğunu gözler önüne seriyor. İşte Türkiye’den doğayı ve kültürleri keşfetme imkanı sunan en gözde ekoturizm rotaları:
Hızır Kamp- Kazdağları, Balıkesir
El değmemiş doğası, zengin bitki örtüsü, tarih boyunca birçok efsaneye konu olan Kazdağları, doğayla bütünleşmek için ideal bir yer. Kazdağları’nın el değmemiş doğasında Hızır Kamp, size kendi çadırınızda, ahşap bungalovlarda, ağaç-taş evlerde konaklama seçenekleri bulunuyor. Doğa yürüyüşleri, meditasyon, yoga gibi etkinliklere katılım gösterebileceğiniz bir ekoturizm rotası olan Hızır Kamp, telefon ve internetin çekmemesi yönüyle şehir hayatından uzak tam bir izolasyon imkanı sunuyor. Ayrıca karbon ayak izini minimuma indirmek için elektriği güneş enerjisi panellerinden üretiyorlar.
Belentepe Permakültür Çiftliği- Uludağ, Bursa
Uludağ eteklerinde yer alan Belentepe Permakültür Çiftliği, sürdürülebilir yaşam arayışının önemli ve mümkün olduğu yerlerden. Çiftlikte doğal malzemelerden tasarlanmış farklı konaklama seçenekleri ve keyifli bir Hobbit Evi yer alıyor. Sürdürülebilir yaşam alanları oluşturan Belentepe Permakültür Çiftliği’nde sizi doğayla bütünleştirecek çeşitli çalışmalar, eğitimler ve aktiviteler gerçekleştiriliyor. Kendi enerjisini doğal kaynaklardan, kendi gıdasını doğal yollardan üretiyor. Permakültür prensiplerine uygun tarım ve hayvancılık yapan çiftlikte toprağın korunması, canlı toprak üretme, su tutma gibi geri dönüşüm çalışmaları yapılıyor.
Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği- Yanıklar Köyü, Fethiye
Pastoral Vadi, Fethiye’nin Yanıklar Köyü’nde çam ormanlarıyla kaplı bir vadinin ortasında yer alıyor. Ekolojik mimari anlayışıyla tasarlanmış taş, ahşap ve kerpiç evler gibi pek çok konaklama imkanı mevcut. Çiftlikte zaman zaman yoga kampları, dans, meditasyon, kişisel gelişim atölyeleri, ahşap oyma, topraktan çanak, çömlek yapımı gibi atölyeler; yaz aylarında ailelerin katılımıyla çocuklara özel çocuk kampları düzenleniyor. Zengin bir biyolojik çeşitliğe sahip, ekolojik yöntemlere sebze, meyve yetiştirilen bu çiftlikte ördek, tavuk, koyun, keçi ve at gibi çiftlik hayvanlarıyla birlikte doğada sakin bir vakit geçirebilirsiniz.
Ta Tu Ta (WWOOF) Ekoloji Çiftlikleri
TaTuTa (Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü Bilgi, Tecrübe Takası), Buğday Derneği tarafından yürütülen bir proje. Tarım, turizm ve takas kelimelerinin kısaltılmış haliyle ekolojik çiftliklerde gönüllü çalışmaya ve ziyaretçi olarak katılım imkan sunuyor. Sürdürülebilir tarımdan geçimini sağlayan çiftçilere mali destek ve gönüllü iş gücü ve bilgi desteği sağlayarak sürdürülebilir tarımın gelişmesine katkı sağlayan bu proje oluşumuna bağlı 30 çiftlik bulunuyor. Sürdürülebilir hayatı destekleyen projede arıcılık, sertifikalı ekolojik tarım uygularına katılarak deneyim kazanabilir, becerilerinizi geliştirebilirsiniz.
Jade Çiftliği- Maksudiye, Sakarya
Jade Çiftliği, Adapazarı Sakarya’nın Maksudiye köyünde yer alan 100 dönümden büyük dümdüz bir arazi üzerine kurulmuş, yemyeşil bir yer. Jade, Çerkesçe yeşim anlamına geliyor. 2001 yılından itibaren sebze ağırlıklı ekolojik tarım üretimi yapılan çiftlikte 80 dönüm meyve, 20 dönüm sebze bahçesi ve ekolojik tarım ürünleri bulunuyor. İlk kurulduğu zamanlarda sadece elma ve armut ağaçlarının olduğu yerlerde şimdide her bitkinin birden fazla çeşidi yetiştiriliyor. 12 kişilik konaklama alanına sahip ekolojik çiftlikte Mart- Ekim ayları arasında gönüllü olarak çalışıp konaklayabilirsiniz.
Kapor Organik Çiftlik Evi- Avanos, Nevşehir
Kapor Organik Çiftlik Evi, Kapodakya’nın Avanos ilçesine 1 km mesafede bulunuyor. Organik tarım sertifikalı özellikli nadir çiftliklerden biri olan bu çiftlik evi kendi bahçesinde yetişen sebze, meyvelerden yapılmış yemekleriyle, yemyeşil bahçesi ve açık havuzuyla konuklarına hizmet veriyor. Bağbozumu festivalleriyle her sene konuklarına ağırlayan Kapor Organik Çiftlik Evi’nin doğayla bütünleşen ekolojik alanlarında tatil yapabilir, aynı zamanda özenle yetiştirdikleri organik ürünlerini satın alabilirsiniz.
Narköy Ekolojik Otel ve Eğitim Merkezi- Kandıra, Kocaeli
Narköy Ekolojik Otel ve Eğitim Merkezi, Kocaeli Kandıra’da eğitim odaklı ve organik tarım çiftliği olarak hizmet veren bir sürdürülebilir turizm merkezi. Ekmek ve peynir yapımından, çeşitli aktivite ve eğitimlere kadar pek çok alanda atölye çalışmalarını bünyesinde bulunduruyor. Aynı zamanda kişilere özel NLP, kaygı ve stres yönetimi gibi alanlarda hizmet veriliyor. Organik çiftlik yemeklerinin pişirildiği restoranı, aile ve gruplar için konaklama odaları, açık ve kapalı dersliklerin yer aldığı Narköy’de aktivitelere, atölyelere katılabilir, şehir karmaşasından uzak tabiatın kalbinde bir tatil geçirebilirsiniz.
Ataol Çiftliği Hotel ve Restaurant- Bozcaada, Çanakkale
Ataol Çiftliği, Bozcaada’da üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili bir vadinin ortasında 40 dönümlük bir arazi üzerinde yer alıyor. Organik tarım, ekolojik yaşam ve tatil olgularının harmanlanarak ekolojik mimari ile tasarlanmış taş evlerini içinde bulunduran otel Nisan- Kasım ayları arasında ziyaretçilerine konaklama hizmeti sağlıyor. Doğa dostu yöntemlerle yetiştirdikleri organik ürünlerle Bozcaada ve Ege Mutfağına göre hazırladıkları yemekleri sunan Ataol Çiftliği’nde ördek, keçi, kaz, tavşan gibi pek çok çiftlik hayvanıyla da karşılaşabilirsiniz.
Kartepe- İzmit
Kartepe, doğa turizmini destekleyen doğa alanlarıyla ekoturizm alan olarak ilan edilen ilk yerlerden. Kayak turizminin yanında birçok güzeliği içinde barındıran Kartepe’de Aygır Deresi, Samanlı Dağ Manzarası’na sahip Sarımeşe, ekoturizm rotalarından. Ayrıca birçok ekoturizm ögesini bünyesinde barındıran yürüyüş yollarına sahip ve Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan Ormanya Kartepe’de yer alıyor. Kartepe’de at binme, kampçılık, trekking, su kayağı gibi etkinliklere katılabilir; yaz aylarında orman yürüyüşü yapabilirsiniz.
Pandemiyle birlikte değişen alışkanlıklarımızın seyahat deneyimlerimize etkisini anlattığımız ve 2022'de trend olan yeni seyahat alışkanlıklarımızı anlattığımız yazımıza da mutlaka göz atmanızı öneririz.