İyi Yaşam

26 Kasım 2022

Kültürümüzde kahvenin yeri büyük. Dost sohbetlerinin en sıkı eşlikçisi, yorgunluğu atmak ve kısa bir mola vermek için bahane sebebi, sabah mahmurluğunu atmak ve gün içerisinde ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi geri kazanmak için ilk başvurduğumuz o leziz kahveler gerçekten de hayatımızı ele geçirmiş gibi, değil mi? Yeni nesil kahvecilerin de hayatımıza girmesiyle birlikte, eskiden yalnızca Türk kahvesi ile sınırlı olan skalamız epey bir genişledi. Biraz daha gurme olanlarımız artık evlerine kurdukları teçhizatlarla bir baristayı aratmayacak çeşitlilikte ve kalitede kahveler yapabiliyor. Ama hadi itiraf edin, bazen sizin de kafanız karışıyor değil mi? O zaman bu karışıklığa bir son verelim ve hangi kahve nasıl demlenir, yapılışına göre kahve nasıl isimlendirilir bir açıklık getirelim.

Kahvelerin Hası: Türk Kahvesi

İçimizde neredeyse Türk kahvesinin tadını ve nasıl yapıldığını bilmeyenimiz yoktur. Bir zamanlar makinalar yokken cezvelerde hazırlanan Tük kahvesi, son yıllarda çıkan makinalarla beraber artık makinalarla da yapılabiliyor. Fakat geleneksel kahve hazırlama şekline bakacak olursak, her fincana karşılık 1 tatlı kaşığı kahve ile her fincana denk gelecek kadar su konulur. Kısık ateşte kahve olurken, asla fazla karıştırmayın ki köpük kaybolmasın.

Türk kahvesi

Bize Yakın Bir Kahve: Espresso

Yurt dışında özellikle İtalya’da ve Avrupa’nın bazı ülkelerinde, yemeklerden sonra yemeği bastırması amacıyla bizde nasıl Türk kahvesi içilirse o bölgelerde de espresso içilmesi yaygındır. Sert ve yoğun bir kahve olması sebebiyle küçük fincanlarda sunulur. Espresso yapabilmek için kaynatılmış sıcak suyun basıncının yüksek olması gerektiği bilinir. Bu basınçlı sıcak su, belirli miktarda öğütülmüş kahveden geçtikten sonra (filtre değil süzgeç kullanılarak) sert ve lezzetli espresso hazırlanmış olur.

Espressonun Hafif Kardeşi: Americano

Öncelikle Americano yapabilmek için espresso elde etmek gerektiğini bilmek gerekiyor. Aynı şekilde 25 ile 30 ml arasında bir espresso yaptıktan sonra üzerine 100 ml kadar kaynamış su koymak yeterli oluyor. Burada suyun kaynar halden bir iki dakika kadar dinlenmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kısacası, espressonun içimi ve tadı ağır gelen kişiler için daha ideal olduğunu belirtebiliriz. Hafif kahve tadı gelmesini beğenenlerdenseniz, Americano tam size göre diyebiliriz. Bu arada soğuk halini sevenlerin sayısı da hiç az değil.

Americano

Yumuşak Tat Sevenler İçin İdeal: Latte

Latte yapmak aslında tam bir sanattır. Kahve fincanınızın en üstüne yapılan ince motifler, bu kahveyi yapanın ne kadar el hüneri olduğunu da gösterir niteliktedir aslında. Bu motiflerin doğru bir şekilde yapılabilmesi de hazırlanan süt köpüğünün doğru yoğunlukta olması ile doğru orantılıdır. Pek çok kahvenin bazı olan espresso da burada başrolde oynuyor. 30 ml kadar espresso üzerine 100 – 120 ml kadar süt, 40 ml kadar köpük olacak şekilde hazırlanır. Parlak krema ve mikro köpük hazırlamak püf noktalarındandır.

Latte

Efsane Bir Yıldız: Cappuccino

Yine espresso bazlı bir kahve var sırada. Espresso fincana eklendikten sonra buharda köpürtülen ve yaklaşık 60 - 70 derecede ısıtılmış olan süt aynı fincana oldukça yavaş bir biçimde eklenir. Cappuccino yapımında, dikkat edilecek püf noktalar ise büyük kabarcıklar içermemesi ve kıvamlı bir köpüğe sahip olmasıdır. Hafif kahverengi bir fincan kenarına sahip olması, beyaz süt görünümüne sahip olması da cappuccinoyu, cappuccino yapan diğer önemli özelliklerdendir. İtalyanlar için vazgeçilmez bir kahve olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Zamansız Bir Kahve: Filtre Kahve

Sırada günün her saati, her an içilebilecek bir kahve çeşidi var. Filtre kahve, kahve tadını ve kokusunu sevenleri, fazlasıyla mutlu edecek bir kahve türüdür. French press ya da kahve makinası kullanarak hazırlama şansımızın bulunduğu filtre kahvede, en önemli noktalar ise taze kavrulmuş olması ve kahvenin doğasına uygun koşullarda saklanmış olmasıdır. Makinada adı üstünde kullanım talimatlarına uyarak hazırlayabileceğiniz filtre kahve, french press ile yaparken kaynayan suyu dinlendirmek ve 1,5 tatlı kaşığı kahve eklemek yeterli olacaktır. Sıcak suyu yavaşça boşaltıp presste, 5 dakika kadar bekletip ezmeye hazırlıklı olun.

Filtre kahve

Tatlı Bir Rüya: Mocha

Enfes tatlı bir hayale ne dersiniz? Güzel yapılmış bir mocha, sizi günün stresinden alıp götürecek kadar tatlı mı tatlı olabilir. Buharlı ısıtılmış süt ve çikolata rüyası ile müthiş bir espressonun birleşimi, mochanızı yudumlarken hissedeceğiniz güzelliklerden sadece bir kaçı. Su bardağındaki süt, önce fokur kaynamayacak şekilde ısıtılıyor daha sonra çikolata tozu, bu sütün üzerinde konuluyor. Önceden bardağa aktarılmış olan espressonun üzerine bu süt ve çikolatalı karışım ekleniyor. Son dokunuş olarak sütün köpüğü de ilave edildi mi leziz mochanız hazır, buyurun kahveye.

Espresso ve Sütün Kardeşliği: Cortado

Espressoyu sevip te ağır geldiği için içemeyen kahve tutkunları için Cortado, son derece ideal bir kahve türüdür. Oran olarak bakıldığında bu muhteşem ikiliyi bire bir oranda hazırlamak uygun görülmektedir. Yani 1 shot espresso için 30 ml kadar espresso kullanmak gerekmektedir. Espressonuzu hazırladıktan sonra süt ısıtılıyor ama ısıtılırken krema kıvamına gelmesi, lezzetli bir cortado yapmak için en istenen yöntemdir. Püf nokta olarak sütün kaynamamasına dikkat etmelidir.

Cortado

1. Nesil, 2. Nesil ve 3. Nesil Kahvecilik

Kahveden bahsedip te 1. ve 2. nesil kahveden bahsetmeden olmaz. 1. Nesil kahvecilik, çok ama çok eskilerden gelen bir alışkanlıktır. Bu dönem, çözünebilir ve kimyasal işlemden geçen toz kahve devrinden bahsediyoruz. 2. nesil dönem ise latte, cappiccuno, espresso gibi türlerin yapıldığı zamanlar. 60’lı yıllarda özellikle Starbucks ve Nero gibi ciddi kahve markalarının kendilerini piyasada ve kahve tutkunlarına tanıtmasıyla başladı. Sırada ise 3. nesil kahvecilik var, bunun en sevilen ve en güzel tarafı ise coğrafi bölge, kahvenin her türlü kavrulması, çekirdeğin türü,  kafein miktarı gibi değişkenler yer almaktadır. Sonuç olarak her ne olursa olsun kahve, muhteşem ve tadına doyum olmayan güzel bir kültürdür.

Artık kahvelerle ilgili yeterince bilgi sahibi olduğumuza göre, seçimlerimizi de daha bir göğsümüzü gere gere yapabiliriz. Bunu ilk fırsatta denemeniz için, İstanbul'daki en iyi kahve dükkanlarını anlattığımız yazımıza mutlaka göz atın deriz.

0
Kültür Seyahat

Yeni Seyahat Alışkanlıklarımız: 2022 Seyahat Trendleri

Kısıtlamalar olmadan özgürce gezmeyi çok özlediğinizi biliyoruz. Dijitalin hayatımıza girmesi ve pandemi şartları derken bir turist olarak seyahat…

Devamını Oku
Fitness (0).jpg
Tips

Instagram'ın En İyi 20 Kadın Fitness Influencer'ı

Sosyal medyadan önce fitness ve sağlıklı yaşam hiç bu kadar popüler olmamıştı. Motivasyon tazelemenin tam zamanı dedirten işte o influencerları sizin…

Devamını Oku
Barbuda-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Barbuda

Orta Amerika'nın en gözde ada ülkelerinden bir tanesi olan Barbuda, Karayip Denizi’nin Atlas Okyanusu ile buluştuğu muazzam manzaralı bölgede…

Devamını Oku