İpucu

30 Eylül 2022
Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2022

Vize demek biraz uğraşmak, evrak hazırlamak ve yolculuk için hazırlık yapmak demektir. Evrakları titizlikle ve gerektiği şekilde hazırlamak ise her şeyden önemli çünkü en ufak bir eksiklik veya hata bu sürecin uzamasına neden olabilir. Tabi bu evraklar gidilmek istenen ülkeye, ziyaret amacına, hatta pasaport türüne göre bile değişiklik gösterebiliyor, bu nedenle bu süreç öncesinde yazımızı dikkatlice incelemenizi ve hazırlıklarınızı buna göre yapmanızı öneririz.

Vize başvurusu-3

Ülkelere Göre Vize Türleri

Öncelikle ülkelere göre vize tipleri bulunduğunu kesinlikle belirtelim. Mesela Avrupa Birliği ülkelerine giriş yaparken Schengen vizesi, İngiltere vizesi, EFTA ülkesi olan İsviçre için İsviçre vizesi, Amerika’ya özel Amerika vizesi, Kanada için Kanada vizesi gibi ülkelere özel vize tipleri bulunmaktadır. Sınırları içerisinde bulunan ülkeye adım atmak için oturma izniniz ve vatandaşlığınız bulunmuyorsa, belirli pasaportlar haricinde mutlaka vize almanız gerekmektedir. Başvurulan vizeler içinde gerekli evrakların hazırlanıp sunulması gerektiğini belirtmeden geçmeyelim.

Amacına Göre Vize Türleri

Ülkeye gidiş amacına göre verilen vizeler de değişiklik göstermektedir. Örneğin, yurt dışında çalışma amacıyla ve iş amacıyla gidiliyorsa çalışma vizesine, gezme amacıyla gidiliyorsa turistik vizeye başvuru yapılması talep edilmektedir. Bunların dışında diplomatik amaçla gidiliyorsa resmi görev vizesi, girişte vize almak için kapı vizesi, eğitim için gidiliyorsa eğitim vizesi ya da öğrenci vizesi, transit geçişler için transit vize gibi farklı alternatifler de bulunmaktadır. Bu yüzden gidiş amacının belirlendikten sonra doğru vizeye başvuru yapılması büyük önem arz eder ve olası gecikmelerin önüne geçer.

Vize Evrakları

Vizeler için evrak hazırlamak, gerçekten başlı başına bir iş. İstenen evrakların eksiksiz ve tam olarak sunulması, vize başvurusunun onaylanması için ilk adım. Sonrasında eksikleri tamamlamanız için geri bildirim veriliyorsa da siz yine de zaman kaybetmemek için başvuracağınız vize için istenen evrakları titizlikle tamamlamaya gayret edin. Örneğin pasaportunuzun istenen sürenin altında kalması başvurunuzun reddedilmesine bile yol açabilir. 

Başvuru evrakları arasında ise başvuru formu, biyometrik fotoğraf, pasaport, ikametgah, onaylanmış otel rezervasyonu, onaylanmış uçak bileti ya da feribot rezervasyonu, kişiye ait banka hesabı bilgileri, nüfus cüzdanı fotokopisi, yurt dışı seyahat sigortası gibi önemli evraklar yer almaktadır. Bu kısımda emekli, çalışan ya da iş sahibi, öğrenci gibi kategorilerde de istenen evraklar farklılık göstermektedir.

Seyahatinizin tutarlı bir şekilde planlanmış olması ve her aşamasını belgeleyebiliyor olmanız, vize başvurunuzun onaylanması yolunda atılacak en önemli adımdır diyebiliriz.

Vize başvurusu-1

Vize Alırken Banka Hesabının Önemi

Çoğu vize tipinde, başvuran kişinin sunacağı banka hesap bilgilerinin doğru ve hesap bakiyesinin istenen meblağlarda olmasına özen göstermek gerekmektedir. Bunun sebebi ise çok açık; hesabınızı beyan ederken giriş yapacağınız ülkeye ihtiyacınız olmadığını söylemiş oluyorsunuz ki bu da ülkelerin çok önem verdiği bir garanti adımı. Belirli bir gelire sahip olduğunuzu belgeleyerek, o ülkeye giriş yapma şansınızı da artırmış oluyorsunuz. Bu nedenle vize başvurunuzdan önce banka hesaplarınızı kontrol etmeyi ve mümkünse göz dolduran bir tutar bulundurmayı ihmal etmeyin.

Vize Fotoğrafının Önemi

Vize başvurusunda, türü ne olursa olsun mutlaka fotoğraf beyan etmeniz istenir. Sunacağınız fotoğrafın net olması ve giriş yapmak istediğiniz ülke tarafından belirlenen kriterleri sağlıyor olması şarttır. Fotoğraf çektireceğiniz zaman eğer genel geçer kriterlerin haricinde bir detay bilgi de yer alıyorsa bunu mutlaka fotoğrafçınızla paylaşın. Yanlış fotoğrafın vize alma sürecinizin uzamasına neden olacağı kesindir.

Vize Randevusu

Vize randevusu için ilgili konsolosluklara bizzat, çağrı merkezinden veya online işlemlerden başvuruda bulunmanız gerek. Başvurunuzu son güne bırakmayın, mutlaka bir ay öncesinden randevunuzu almış olun çünkü konsolosluklardaki yoğunluğa göre size verecekleri randevu tarihi 1 ayı bulabiliyor.

Vize başvurunuz sırasında pasaportunuzu mutlaka ibraz etmeniz gerekecek, bu yüzden sitede yazmıyor olsa bile siz pasaportunuzu yanınızdan eksik etmeyin. Schengen vizesi için başvuran herkesin parmak izi alınır ve Avrupa Vize Bilgi Sistemi’ne kaydedilir ancak son 4 yıl içerisinde bu vize türünden aldıysanız bu işlemden muaf tutulacaksınız ki bu da işlemlerinizin daha hızlı hallolacağı anlamına gelir. Vereceğiniz parmak izi kaydının geçerlilik süresi ise 5 yıldır ancak başvurunuzun reddedilmesi halinde, bu süre de geçersizdir. Yani yeniden başvuracağınız zaman bu işlemi de tekrarlamanız gerekir.

Evraklarınız hazır, istenen kriterlerde fotoğraf çektirdiniz, hatta randevunuzu bile aldınız. Gitmek için sabırsızlanıyorsunuz ama hayat bu ya, randevu gününüz gelip çattığında çok çok önemli bir işiniz çıktı. Peki şimdi ne olacak? Konsolosluğa bir yazı yazarak gerekçenizi sunuyor ve erteleme talebinde bulunabiliyorsunuz ancak dikkat; bazı ülkelerde bu ertelemelerin bir sınırı olabilir. Gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan bütün şartları ayrıntılı olarak öğrenmeye bakın.

Son olarak bir de e-vize uygulamasından bahsedelim. Gidilecek ülke bu hizmeti sağlıyorsa eğer, belirlenen bedeli kredi kartı ile ödeyerek belgenin çıktısını alabiliyorsunuz. Bu belge sizi sınır kapısından direkt geçirecek. Uzun ve stresli bürokratik işlemlerin olmaması bu vize türünü son derece cazip kılsa da henüz her vize türünde ve her ülkede online vizenin kabul edilmediğini belirtmek gerek.

Vize başvurusu-2

Vize Başvuru Ücreti

Her ülkenin istediği vizeye göre ya da vize tipine göre belirli bir ücret alınmaktadır. Bu ücret, vize ücreti olarak, genelde başvurduğunuz merkezde EUR olarak verilmektedir. Ya da online olarak başvuruda bulunuyorsanız, internet üzerinden ödeme yaparak başvuruda bulunmak da mümkün. Bazı konsolosluklarda kredi kartı ile ödeme seçeneği bulunmadığı için siz her ihtimale karşı istenen tutarı hazır bulundurun

1
Kültür Seyahat

Gezginlerin Sevebileceği Kitaplar

Seyahat tutkunu olunca uzun yolculuklarda ya da dinlenme sırasında mutlaka kitaba sarılmak adeta bir ritüeldir. Gezginlerin, sevebileceği kitap…

Devamını Oku
Tüm Dünyada Ortak Yemek Görgü Kuralları
Yeme İçme

Tüm Dünyada Ortak Yemek Görgü Kuralları

Her ülkenin yemek konusunda kendine has görgü kuralları vardır. Bunlardan bazıları oldukça ilginçken bazıları size komik gelebilir. Fakat, bazı görgü…

Devamını Oku
Solomon-00
Kültür Seyahat

Gizli Kalmış Bir Hazine: Solomon Adaları

Solomon Adaları, Güney Pasifik'te yer alan, doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirasıyla dikkat çeken bir ada ülkesi. Papua Yeni Gine'…

Devamını Oku