İyi Yaşam

25 Kasım 2022

Hemen hemen her ülkede asgari ücret düzenlemesi mutlaka bulunmaktadır. Asgari ücret ya da minimum ücret düzenlenmesi, yasal anlamda bir ülkede çalışan işçilere ödenebilecek en düşük ücret anlamını ifade etmektedir. Asgari ücret; gıda, sağlık, ulaşım, barınma, ekonomik denge, yaşamsal gereksinim, genel yaşam koşulları gibi döngüleri ve kişinin genel hayati ihtiyaçlarını karşılayan bir ücret olarak tanımlanır. Ülkelerin, yaşam standartlarına ve ekonomik durumlarına göre değişkenlik gösteren asgari ücret, o ülkenin, vatandaşlarına ve vatandaşlarının yaşadığı hayati kalitesine verdiği önemi de gözler önüne sermektedir. Şimdi gelin, yurtdışındaki brüt asgari ücretlere bir göz gezdirelim.

Dünyanın En İyi Asgari Ücret Uygulaması: Lüksemburg

Dünya sıralamasında en üst sırada yer alan Lüksemburg’daki asgari ücret uygulamasının ücreti, 2 bin 300 Euro. Hayat standartlarının son derece yüksek olduğu ülkede, toplu taşıma her zaman ve tamamen ücretsiz. Evet, yanlış okumadınız, 2020 senesinden itibaren birinci sınıf hariç trenden, metroya, otobüsten tramvaya kadar ülkede kullanılan tüm toplu taşımalar ücretsiz. IMF bilgilerine göre 2021 senesinde ülkede, kişi başına düşen milli gelir yaklaşık 137,000 Dolar seviyelerinde.

Lüksemburg

Dünyanın En Düşük Asgari Ücret Uygulaması: Arnavutluk

Sıralamada en düşük kategoride yer alan Arnavutluk bulunuyor. 2021 senesinde yaklaşık 270 Euro gibi bir ücret olarak uygulanan asgari ücret uygulaması, Avrupa’da en düşük seviyede olma özelliğini taşıyor. Eurostat bilgilerine göre Arnavutluk ülkesi, 2021 senesinde de asgari ücretin satın alma gücünde de en alt seviyede yer alıyor.

Asgari Ücret Uygulamasının Merak Edildiği Ülkelerden: Almanya

Almanya’da 3 milyondan fazla Tük vatandaşının yaşadığı düşünülürse, bu ülkedeki asgari ücret uygulamasının da oldukça merak edilmesi hiçte sürpriz değil. 2022 senesinin ikinci yarısında zam alarak 1,700 Euro civarının geldiği asgari ücret ile Almanya, sıralamada Eurostat verilerine göre beşinci sırada yer alıyor.

Asgari Ücret ile Ülkemizin Sıralamada Yer Değiştirdiği: Bulgaristan

Bulgaristan, Eurostat verilerine göre AB ülkeleri arasında en düşük asgari ücretin uygulandığı ülke olma özelliğini taşıyor. Tabii ki Arnavutluk, AB ülkesi olmadığından dolayı, en alt sıradaki bu ülke hariç, Bulgaristan’ın AB arasında en alt sırada yer aldığını belirtelim. Aylık 370 Euro gibi asgari ücretin bulunduğu Bulgaristan, genel anlamda ucuz olmasıyla da biliniyor.

Bulgaristan

Komşu Ülkelerimizden ve Merak Edilenlerden: Yunanistan

2022 Eurostat verilerine göre komşumuz Yunanistan’da asgari ücret son gelen zam ile 830 Euro civarlarına kadar yükselmiştir. Diğer Avrupa ülkelerine göre hayat maliyeti olarak düşük sayılabilen Yunanistan, Akdeniz iklimi ile de turistleri kendine çekmeyi başaran bir ülke olma özelliğindedir.

Öğrencilerin Tercih Ettiği Ülke: Polonya

2022 senesinin yapılan son zamları ile birlikte asgari ücretin, 640 Euro’ya kadar yükseldiği ülke, öğrencilerin de yurt dışında okumak için tercih ettiği ülkelerdendir. Yine diğer Avrupa ülkelerine göre yaşam maliyetlerinin düşük sayılabileceği Polonya, asgari ücretin satın alma gücü olarak Eurostat yani Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre dokuzuncu sırada yer alıyor. 

Asgari Ücret Olarak Düşük Sıralamada Kalan: Macaristan

Yaklaşık 500 Euro civarında bir asgari ücret uygulamasının bulunduğu Macaristan ülkesi, gerek tarihi gerekse leziz tatları ile turistleri kendine çekmeyi başaran bir ülke. Tuna Nehri’nin renklendirdiği ülke, vasıflı işçiliğin yer aldığı ve kış aylarında soğuk bir iklime sahip olmasıyla da biliniyor. Macaristan, Ortaçağ geceleri ve turistik tarihi güzellikleri ile göz kamaştırmaya devam ediyor.

Macaristan

Ülkemizden Vizesiz Ziyaret Edilebilen: Makedonya

2022 senesinin ikinci yarısından itibaren zam alarak 290 Euro gibi bir seviyelere gelen Makedonya, döviz piyasalarının yükselmesinden önce ülkemizden daha uygun fiyatlara ve standartlara yaşama ve tatil imkanı olan bir ülkeydi. Öğrenciler tarafından çokça tercih edilen ülkenin, Osmanlı geçmişi ve tarihi güzellikleri ile görülmeye ve hissedilmeye değer düzeyde.

Avrupa’da İkinci Sırada Yer Alan: Belçika

Lüksemburg’un ardından AB ülkeleri listesinde ikinci seviyede yer alan Belçika, yaşam standartları ve hayat kalitesi açısından oldukça yüksek sıralarda yer alıyor. Ülkedeki asgari ücret son zamlarla 1,840 Euro gibi seviyelere ulaşmayı başarmıştır. Sağlık ve eğitim hizmetlerinin en yüksek seviyede olduğu Belçika, yaşanacak ülkeler listesinde de en üst seviyelerde bulunuyor.

Kuzey Avrupa’nın Gözbebeği: İrlanda

2022 senesinin ikinci yarısında 1,775 Euro seviyelerine ulaşan asgari ücret, İrlanda’yı AB ülkeleri listesinde üçüncü sıraya sokmayı başarmıştır. Avrupa’nın diğer ülkelerine göre daha pahalı ücretlerle yaşamanın mümkün olduğu ülke, öğrenciler tarafından İngiltere pahalı olduğundan dolayı seçilen bir ülke olma özelliğindedir.

İrlanda

Multi Kültürel Bir Ülke: Japonya

Japonya’da 2022 senesinde yaklaşık 1,290 Euro civarlarında bir asgari ücret uygulaması bulunmaktadır. Şehirlere göre saatlik çalışma ücretlerinin ufak farklılıklar gösterdiği ülke, çok kültürlü olması, muhteşem bir ulaşım ağı olması ve dünyanın en iyi ekonomisine sahip ülkeler arasında üst sıralarda gösterilmesi ile biliniyor.

Fırsatlar Ülkesi Olarak Dünyada İsim Yapan: Amerika

Saatlik olarak hesaplanan asgari ücret uygulaması, Amerika’da 7,25 Dolar'dan başlayan fiyatlarla sıralanmaktadır. Bu hesaplamaya istinaden ay içerisinde 1,200 ile 2,400 Dolar bandında bir asgari ücret hesaplaması öngörülmektedir. Yaklaşık 300 bin Türk vatandaşının bulunduğu ülke, yaşam standartları açısından da yüksek sıralarda yer sıralardır.

Kültür, Tarih ve Turizmin Diğer Adı: İngiltere

Aylık 1,710 Euro asgari ücret uygulaması ile yine yüksek seviyelerde yer almayı başaran İngiltere, 2020 yılında çalışanlarına verdiği asgari ücret ile dünyanın en iyi asgari ücret listesinde yedinci sıraya kadar çıkmıştır. 2021 senesinde ise ülkede en yüksek zammı alan asgari ücret ile dikkat çekmeyi başarmıştı. Estetik güzellikleri, ünlü Times Nehri ve Big Ben, ülkenin en büyük hazinelerindendir.

İngiltere

Oxfordshire-0
Kültür Seyahat

İngiltere'den 14 Masalsı Köy

Yeşillikler içinde, rengarenk çiçeklerle bezeli bahçelerin, geçmişin izlerini taşıyan eşsiz mimarilerin yükseldiği köyler, İngiltere'nin…

Devamını Oku
Avrupa'da Yüksek Lisans-0
Kültür Seyahat

Yüksek Lisans Eğitiminde Avrupa'nın En İyi 10 Ülkesi

Avrupa'nın seçkin üniversitelerindeki prestijli yüksek lisans programlarına kayıt olmak için gerekli kriterler nelerdir, hangi prosedürler…

Devamını Oku
Oxford-0
Kültür Seyahat

Dünyanın En Güzel Üniversite Kampüsleri

Eğitim kalitesi kadar olmasa da öğrencilerin seçimlerinde üniversitenin kampüs ortamı büyük rol oynuyor. Biz de sizler için kampüsleri ile dünyanın…

Devamını Oku