Kültür Seyahat

25 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Dilimizi geliştirmek, yeni arkadaşlar edinmek, farklı bir kültürü ve hayat tarzını deneyimlemek gibi hayallerimiz var bir çoğumuzun. Amerika Birleşik Devletleri’nde bir yandan çalışıp bir yandan gezmek kısa süreliğine de olsa bu hayali gerçekleştirmenin en güzel yollarından biri. Yaz Dönemi “Gez ve Çalış” olarak bilinen bu programa bir çoğumuz aşinayız. Genel hatlarıyla biliyoruz ki bu program ABD’yi kapsıyor ve yalnızca öğrenciler yararlanabiliyor. Hükümet tarafından desteklenen bu program yaz tatili döneminde 4 aylık bir çalışma üzerine öğrenci arzu ediyorsa 5. ayında gezme şeklinde gerçekleştirilebiliyor. Genel hatlarıyla bildiklerimiz bunlar, fakat elbette bilmemiz gereken daha bir sürü ilginç ve önemli detay mevcut Work and Travel hakkında. Gelin hep birlikte hayatınızı değiştirecek bu deneyime kısaca bir göz atalım.

Work and Travel-1

Work and Travel Ne Değildir?

Bu programdan bahsetmeye, sıklıkla karıştırılan bir noktaya açıklık getirerek başlayalım: Work and Travel bir tatil programı değildir. Tabi ki sonrasında buna vaktiniz olacak ancak gitme önceliğinizin çalışmak olduğunu unutmayın. Çok para kazanmak ve birikim yaparak ülkesine dönmek isteyen öğrenciler varsa hemen belirtelim; bu program maalesef sizin beklentilerinizi karşılamayacak. Zira Work and Travel’ın amacı bir kültürel değişim programı çerçevesinde sizin Amerika’da güzel bir yaz geçirmeniz ve yaz boyunca da temel ihtiyaçlarınızı karşılamanız üzerine kurulu. Ailenizden maddi destek almadan 3-4 ay Amerika’da yaşamak ilginizi çekiyorsa o zaman bu program size göre diyebiliriz.

Hangi Şartlar Altında Başvurabilirsiniz?

Öncelikle okuduğunuz kurumda an az bir sömestr veya dengi bir süre geçirmiş olmanız gerekiyor. Yalnızca lisans veya yüksek lisans öğrencisi iseniz bu programa başvurabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim. İngilizcenizin mutlaka yeterli düzeyde olması gerek. Belirli bir seviye adı verilmese de yapılacak bir ön görüşmede İngilizce becerinize 1-10 arası puan veriliyor ve yeterliliğiniz belirleniyor. Eğer vizesiz giriş yapabilen bir ülke vatandaşı değilseniz gittikten sonra iş bulmak mümkün değil, program içinde mutlaka ülkeye giriş öncesi işinizi bulmuş ve kabulünüzü almış olmanız gerekiyor.

Türkiye için bu yıl belirlenen tarihler 15 Mayıs – 1 Ekim şeklinde. Yaklaşık 4 ay kadar çalışıp bitiminde dilerseniz ekstra bir 30 günlük izin ile ABD içinde dilediğiniz gibi gezebilirsiniz. Bu programın turistik gezi amaçlı olmadığını söyleyelim. Ben sadece gezmek isterim diyorsanız B-2 turist vizesine başvuru yapmanız gerekiyor.

Güzel haber: bir kez tadını alıp yeniden katılmak isterseniz hiç problem değil! Programa birden fazla kez katılım sağlayabiliyorsunuz.

Work and Travel-2

Ne Tür İşlerde Çalışabilirsiniz

Sponsorların yalnızca mevsimsel işler bulabildiklerini unutmayın. Yerleştirileceğiniz iş İngilizce seviyeniz, iş tecrübeniz gibi kişisel özellikleriniz göz önünde bulundurularak belirleniyor. Eğer İngilizcenize güveniyorsanız seçenekleriniz oldukça fazlalaşacaktır.

Sponsorunuzun iş bağlantılarının ne derece güçlü olduğu, çalışacağınız iş ve eyalet konusunda son derece belirleyici, bu nedenle sponsor seçiminiz çok önemli. Peki bunlar hangi iş kolları olabilir derseniz hemen ona da değinelim:

Hotel, Motel ve Resort’larda mutfakta, serviste, oda hizmetlerinde veya resepsiyonda,

Eğlence parklarında bilet hizmetlerinde, fotoğrafçı veya cankurtaran olarak,

Milli parklarda tur rehberi, biletçi veya koruma görevlisi olarak,

Daha önce garsonluk tecrübeniz varsa restoran ve fast food zincirlerinde,

Mağazacılık sektöründe tezgahtar, reyon veya park görevlisi olarak,

Özel kulüplerde havuzdan sorumlu kişi veya cankurtaran olarak çalışma imkanınız bulunuyor.

Tabi bu sektörlerin dışında işler de gelebilir, hem işletme tipleri hem de iş bulabileceğiniz pozisyonlar gerçekten çok fazla. Bu yüzden neyi yapıp neyi yapamayacağınızı önceden belirlemek ve sponsorla bu bilgileri paylaşmak çok önemli.

Sponsorlar Nelere Dikkat Etmeli

Güvenliğiniz her şeyden önce geliyor, bu yüzden bazı iş kolları konusunda özellikle hassas davranmanızı öneririz. Modellik ajansları, temizlik işleri, apartman görevleri gibi işler buna örnek verilebilir.

Konaklama için ise hem fiziksel şartlar hem de ekonomik açıdan uygun yerler tercih edilmeli. Ulaşımın işe gidip gelme açısından erişilebilir olması da önemli bir diğer nokta.

Seçilen işyerinin aktif olarak çalışır durumda olduğundan ve mutlaka iş verenlerin program ile gelecek öğrencilerin işe yerleşmeleri için yerel bir işçiyi görevinden almadığından emin olmak gerekiyor.

En azından ayda bir, başvuran kişi ve sponsorun yüz yüze, telefon veya e-posta yolu ile bir araya gelerek başvuranın sağlık, güvenlik ve genel iyi halleri ile ilgili konuşmaları ve atılması gereken adımları atması gerekiyor.

Work and Travel-3

Sponsorlardan Edinmeniz Gerekenler

Ülkeye girişten önce sizlere mutlaka iletilmesi gereken belgeler ve bilgiler var, bunları aldığınızdan emin olun:

  • Devlet Departmanı Yaz Dönemi Gez ve Çalış Program Broşürü
  • Ücretsiz acil durum hatları telefon numaralarının listesi
  • Sponsorun 7/24 ulaşılabilecek iletişim hattı
  • Başvuranın ülkeye girişinde veya herhangi bir iş ve konaklama değişikliğinde sponsoru mutlaka bilgilendireceğini belirten bir yazı.

Siz Nelere Dikkat Etmelisiniz

Öncelikle daha önce bir iş deneyiminiz olmadıysa, birden size yabancı bir ülkede, hiç tanımadığınız bir kültür ve büyük ihtimal konuşma pratiğine sahip olmadığınız bir dil ile kendinizi çalışıyor bulmak başta oldukça zor gelebilir. Bu zorluğa düşerseniz öncelikle deneyiminizde yalnız olmadığınızı ve bunun oldukça kısa sürecek bir durum olduğunu kendinize telkin etmek işe yarayabilir. Duruma hızlıca alışacak ve sonra ayrılma vakti geldiğinde daha da zorlanacaksınız belki de. Unutmayın ki, sponsorunuz da size yardım etmek için var.

Yapabiliyorsanız ileride çalışmayı planladığınız bir alanda iş bulmak, işe daha hızlı alışmanızı ve döndüğünüzde geleceğe güzel bir yatırım yapmış olarak vardığınızı hissettirecektir.

Haftalık çalışma saatleri yaklaşık 40 saat şeklindedir fakat işten işe değişiklik gösterebilir, söylemiş olalım.

Çalışma süreniz dolduktan sonra istediğiniz şekilde seyahat edebilirsiniz. Devasa bir ülke olan Amerika Birleşik Devletleri’nde dilerseniz eyaletler arası bir yolculuğa çıkın, isterseniz Boston kahvecilerinde kahve içip kitap okuyun veya Los Angeles plajlarında kum-deniz-güneş üçlüsü altında tembellik edin. Sonuçta tüm yaz çalıştınız, tadını çıkarın!

Amerika'da neler yenir diye merak ediyorsanız şu yazımız ilginizi çekebilir. Önemli şehir ve bölgelerini öğrenmek için ise buraya tıklamanız yeterli.

İyi tatiller.

Amerika'nın Özgün Kasabaları
Kültür Seyahat

ABD'nin Özgün Kasabalarını Keşfediyoruz

Bugün okyanus ötesinde; bazılarımızın hayali, bazılarımızınsa abartılı bulduğu bir hülya. Bizlerin eyalet dediği, ama resmen 50 tane devletten oluşan…

Devamını Oku
Amerikanın eyaletleri-0
Kültür Seyahat

Amerika’nın Eyaletleri

Federal bir cumhuriyet ile yönetilen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bu devlet yapısı, 50 federe eyaleti ve başkent Washington’ı içermektedir.…

Devamını Oku
Amerikanın eyaletleri-0
Kültür Seyahat

Amerika’nın Eyaletleri

Federal bir cumhuriyet ile yönetilen Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bu devlet yapısı, 50 federe eyaleti ve başkent Washington’ı içermektedir.…

Devamını Oku