Kültür Seyahat

31 Temmuz 2023
Güncelleme Tarihi: 1 Ağustos 2023

Bugün okyanus ötesindeyiz. Burası başlı başına ayrı bir dünya. Bazılarımızın hayali, bazılarımızınsa abartılı bulduğu bir hülya. Gerek içerisindeki yaşantısıyla, gerekse de filmlerde bizlerin görmemizi istedikleri kısmıyla da oldukça tartışma konusu olan ama şüphesiz ki dünyanın en popüler ülkesinden bahsediyoruz.

Bizlerin eyalet dediği, ama resmen 50 tane devletten oluşan federal bir ülke. Burası Amerika Birleşik Devletleri. Tabii ki hepimizin bu ülkede yapılmış ve dünyada muazzam popüler filmlerde gördüğü ve hatta bazılarımızı etkilemiş, birer yemyeşil bahçeli müstakil evlerden oluşan bu kasabalar haliyle ilgi çekici. Hele ki çoğumuzun Türkiye’de bir apartman dairesinde ve bir şehrin gürültüsünü iliklerine kadar yaşadığını düşünürsek huzurlu hayatın sürüldüğü bu kasabalara duyulan ilginin yersiz olmadığı aşikâr. Ama şunu şüphesiz bir biçimde belirtmeliyiz ki Amerika Birleşik Devletleri içerisinde kalan topraklardaki doğal harikalar tam anlamıyla sınırsız. Amerika Birleşik Devletleri’nin bu popüler kasabaları da haliyle bu harikaların birer yansıması olsa gerek. Giriş kısmımızı uzatarak sizleri daha fazla sıkmadan konuya geçelim der, iyi okumalar dileriz.

Sedona, Arizona

Biraz güneye inelim. Arizona eyaletinin Yavapai ilçesi ile Coconino ilçesinde bulunan Sedona öyle bir şehir ki burada huzur dolu kasaba hayatı kayalıkların kızıl tonları üzerinde yaşanıyor. Caddelerde dolaşan insanlar, renkli giysileri ve gülümseyen yüzleriyle bu kızıl kasabanın rengine renk katıyor. Hele ki şafak vakti vadiye düşen ışık, cennetten bir parça gibi gelir insana. Halk, burada birbirine gülümser, hoş geldin der, hisler samimiyetle paylaşılır. Yürüyüş parkurları, insanların doğayla bütünleştiği yerlerdir. Kuşların şarkıları eşlik ederken, kalbinizin ritmi doğanın dansına ayak uydurur. Sedona, ruhunuzu besleyen bir dünyaya açılan kapıdır.

Sedona

Aspen, Colorado

İşte gerçek bir kasaba hayatı. Beyaz örtüsüne bürünmüş dağların arasında masalsı bir hikâyeyi temsil eden Aspen, rengarenk doğasıyla Colorado’nun alamet-i farikası. Karlar altında gizlenen sokaklar, yemyeşil ormanların kucakladığı cennet misali bir doğayla iç içe huzur doludur. Sanatın ve estetiğin merkezi olan Aspen, zarif galerileri ve ünlü sanat etkinliklerinden geçilmez. Ressamların tuvalleri gibi renk cümbüşleri beyaz karın üzerinde dans edercesine sergilenir. Sosyal yaşantı, kalabalık şehirlerin telaşından uzak, sıcacık bir dostluk ve samimiyet atmosferiyle doludur. Kayak merkezleri kış sporları tutkunlarını ağırlarken, şömine başında paylaşılan sıcak sohbetler insanları birbirine bağlar. Ayrıca Jim Carrey’in en meşhur filmlerinden olan 1994’te vizyona giren “Salak ile Avanak” filmiyle de Aspen’in eşsiz atmosferi karşımıza çıkmaktadır.

Aspen

Bar Harbor, Maine

Biraz kuzeye çıkalım. Atlantik kıyısına geldik. Denizin melodisinin, sokaklarında dolandığı Bar Harbor tam anlamıyla doğanın gizemine ve insanların samimiyetine bürünen büyülü bir yaşam alanı. Ülkenin en kuzeybatısında bulunan Maine eyaletinin huzur kokan kasabasında doğanın cömertliği, muhteşem Acadia Ulusal Parkı'nda gözler önüne serilir. Renk cümbüşüne dönüşen kızıl renkteki akşam güneşi vadileri kucaklar. Limanın huzur dolu sakinliği deniz kuşlarının cıvıltılarıyla bütünleşir ve Atlantik’in okyanus kokusu ruhunuzu okşar. Geceleri, canlı müzik sesleri sıcak mekânlardan dışarı taşar ve insanları dansa davet eder. Bar Harbor, doğa ve sanatın iç içe geçtiği büyülü bir sahil kasabasıdır.

Bar Harbor

Key West, Florida

Şimdilik güneye tekrar iniyoruz. Turkuaz ile altın sarısı rengindeki kumların birleştiği ve ilk bakışta Maldivler’i anımsatan bu kasaba Florida eyaletinde kalıyor. Key West’te tropikal iklimin nimetleri, sokaklarda egzotik meyve satan tezgâhlarla birleşiyor. Adanın enerjisi, sokaklardaki canlı müzik ve dansla dolu. Sanatsal ruh sokak ressamlarının tuvallerinde can bulurken, el yapımı takı ve sanat eserleri birer hazine niteliğinde. Sosyal yaşantı buradaki meşhur barlar ve restoranlar ile her zaman canlı. Kıpır kıpır bir kasaba hayatına sahip adeta denizin ritmini yansıtan bir sahil cenneti olan Key West, doğanın ve insanların uyum içinde dans ettiği büyülü bir dünya.

Key West
Stowe, Vermont

Rotamızı tekrardan kuzeye çevirdik. Vermont’un efsane doğasında kaybolmuş Stowe’un kasaba hayatı yemyeşil vadilerin, tepelerin ve etkileyici dağ manzaralarının ortasındaki büyülü bir masal gibi. Sonbaharın gelmesiyle, vadilerin yapraklarla bezenen renk cümbüşü adeta doğanın büyülü bir yorganla örtüldüğünü gösterir. Yazın sıcacık bir hava hâkimken, kışın beyaz örtüsüyle masalsı bir dünya yaratıyor. İlkbaharda doğanın canlanışı, yeşilin tüm tonlarında yeni umutlar filizlenmesini sağlıyor. Yaz günlerinde ise çiçeklerin coşkusu, kasabanın neşesini tüm sokaklara taşıyor. Her mevsim, Stowe'un doğasında ve sokaklarında yeni bir hikâye yaratmakta. Bu büyülü kasabanın sakinleri oldukça şanslı olmalı.

Stowe

Nantucket, Massachusetts

Harvard, MIT gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli üniversitelerinin bulunduğu tarihi ve kültürel metropol havasını suratımıza çarpan Boston’un içerisinde bulunduğu ismini telaffuz etmekte oldukça zorlandığımız Massachusetts eyaletindeki bir başka hayat ise burada yaşanıyor. Altın kumlu sahillerinin, denizle nazik bir dansa koyulduğu tarihi bir balıkçı kasabası olan Nantucket’in mimari incelik ve özgünlük, sokakları adeta birer sanat eseri. Buradaki sosyal hayat, yerel etkinliklerin renkli mozaikleri ve canlı melodi dolu performanslarla süslenip kalplerin atışlarıyla uyumlu bir coşku sahnesine dönüştürmekte. İşte burası gerçek bir Amerikan kasaba harikasını teşkil eden en güzel örneklerden biri olsa gerek.

Nantucket

Cadılar Bayramı (0)
Kültür Seyahat

Cadılar Bayramı Hangi Ülkede Nasıl Kutlanıyor?

Her sene bazı ülkelerde coşkuyla kutlanan Halloween yani Cadılar Bayramı ülkemizde de ufak çaplı kutlamalarla, eğlenceli bir şekilde geçiyor. Peki…

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Çikolatasıyla Ünlü Ülkeler

Bir ülke düşünün ki daha sınırından içeri adım atar atmaz mis gibi çikolata kokuları karşılasın, bütün ülke baştanbaşa çikolata koksun.

Devamını Oku
911 memorial-0
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan En Etkileyici Anıt Müzeler

Trajik olayları, tarihi şahsiyetleri ve önemli kültürel anları anmak için inşa edilen anıt müzeler, bugün yaşadığımız dünyada kalıcı bir etki…

Devamını Oku