Kültür Seyahat

1 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2023

Dünyanın neredeyse her köşesi keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerle saklı. Siz de yeni yerler görmek ancak vize işlemleriyle uğraşmak istemiyorsanız vizesiz gidebileceğiniz Avrupa ülkelerini tercih edebilirsiniz. Bu yazımızda vizesiz, kapıda vize ya da online vize sistemiyle turist kabul eden ülkelere değindik.

Arnavutluk

Arnavutluk hem Balkan hem de Akdeniz ülkesi olma özelliğini taşıdığı için turistlerin ilgisini çeken yerlerin başında gelmektedir ve “Balkanların Anahtar Ülkesi” olarak anılmaktadır. Osmanlı ve İtalya izlerini taşıyan karma bir kültürel dokuya sahip ülke, aynı zamanda Dajti Dağları gibi doğal güzellikleriyle de göz kamaştırır. Tarihi başkent Tiran ve meşhur Arnavut ciğeri ise ülkeyi ziyaret etmek için diğer güzel sebepler arasında.

1

Bosna Hersek

Başkenti Saraybosna olan Bosna Hersek, Balkanların en güzel ülkelerinden biri. Dağların arasına konumlanmış ve içinden geçen nehirlerle adeta süslenmiş doğal güzelliklere sahip bir ülkeden bahsediyoruz. Bunlarla birlikte farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından tarihi ve kültürel mirası da oldukça değerli. 

Köprülerini, nehirlerini, müzelerini, etkileyici bir hikayesi olan İnat Evi’ni ve neredeyse simge haline gelmiş Sebil’i muhakkak görmelisiniz. Ayrıca meşhur Başçarşı, kendinize ve sevdiklerinize ülkeye özgü armağanlar satın alabileceğiniz en güzel yerlerden…

Kosova 

Slav ve Arnavut halklarının nüfusunu oluşturduğu Kosova, Balkanlar içinde seyahat edilebilecek en ekonomik yerlerden biri. Tarihine ve kültürüne tanık olmanın yanı sıra, özellikle kış aylarında kayak yapmak için de sıklıkla tercih edilen Kosova’da kış turizmi son derece gelişmiş durumda. Ülkenin diğer cazibe merkezlerini merak edenler için Prizren şehrindeki şadırvanın da mutlaka görülmesi gerektiğini ekleyelim.

Makedonya 

Yugoslavya’dan ayrılarak özerk hale gelen ülkenin resmi ismi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’dir. Balkan ülkelerinin genel özelliklerini hissedebileceğiniz Makedonya’nın denize kıyısı bulunmuyor ancak tarihe, mimariye ve doğal güzelliklere doyuracak zenginliklere sahip.

2

Ülkenin en gözde şehirlerinden biri olan Ohrid, turizm açısından en rağbet gören yerlerden. Ülke mutfağı ise Türk mutfağına fazlasıyla benziyor. 

Karadağ

Denize kıyısı bulunan bir Balkan ülkesi olan Karadağ, Makedonya gibi Yugoslavya’yı oluşturan altı ülkeden biri. Bu dağılmanın ardından bir süre Sırbistan’la yaptığı anlaşma sonucunda Sırbistan-Karadağ ismini almış olsa da bugün bağımsız bir ülke haline gelmiştir. 

Karadağ’ın en turistik yerlerinden olan başkent Podgorica, insan eliyle yapılmış adaları ve kendine has mutfağıyla her yıl pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yapar.

Sırbistan

Sırbistan-Karadağ’ın ayrılmasıyla bağımsızlığını kazanan ülkenin resmi ismi Sırbistan Cumhuriyeti’dir. Dağlık bir ülke olan Sırbistan çok sayıda nehriyle oldukça ünlüdür. Özellikle doğal alanları sevenler için Sırbistan’ın başkenti Belgrad huzurlu bir tatil fırsatı sunmaktadır. Ülkenin doğal güzelliklerine tarihi ve mimari özellikler de eklendiğinde Balkanlar’ın gözde turizm bölgelerinden biri ortaya çıkmıştır. 

Moldova

Başkenti Kişinev olan Moldova Cumhuriyeti de çoğu Balkan ülkesinde olduğu gibi dağılma sonucunda özerkliğini kazanmıştır. SSCB’nin bölünmesiyle bağımsız olan Moldova, Doğu Avrupa gezisi yapacaklar için güzel duraklardan biridir. Denize kıyısı bulunmayan ülke, gölleriyle güzel manzaralar sunmaktadır. Osmanlı egemenliğinde uzun süre kaldığı için mimarisinde tanıdık dokulara sıklıkla rastlamanız mümkündür. 

3

Ukrayna

Sahip olduğu Karpat Dağları, onu kış tatili sevenlerin en gözde lokasyonlarından biri haline getirir. Bunun yanı sıra kültürel ve mimari değerleriyle de görülmeyi hak eden ülkelerden olan Ukrayna, hiç şüphesiz eğlenceli festivalleriyle de her zaman ilgi odağı. Eğer bir tatilde aradığınız şey bol eğlenceyse, ziyaretinizi mutlaka bu festival dönemlerinden birine denk getirmenizi öneririz.

Gürcistan

Vizesiz geçirilebilecek keyifli tatil adreslerinden biri de komşumuz Gürcistan. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmasından dolayı kültürel zenginliğe sahip olduğu gibi Gudauri Kayak Merkezi'nde kış sporlarına ve kara da doyabileceksiniz. 

Belarus

Bir diğer ismi Beyaz Rusya olan ülke, yeşil alanları ve renkli ahşap evleriyle görülmeye değer. Başkent Minsk’te Rus mimarisinin özelliklerini yansıtan tarihi binaları görmek, özellikle kültür gezisi yapmayı sevenler için oldukça cazip bir seçenek.

4

Bunlarla birlikte Ermenistan, Azerbaycan ve KKTC de vizesiz seyahat edebileceğiniz diğer ülkelerdir. 

AI-0
Teknoloji

Yapay Zeka Türleri ve Uygulamaları

Kimilerine göre ulusal güvenlik tehdidi, kimilerine göreyse çağın buluşu. Lakin hakikat şu ki o geleceğin gerçeği. ChatGPT'den Bing'e,…

Devamını Oku
Zamansız Tasarımlar
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan Zamansız Mekân Tasarımları

Gezilerinizde yerel bir mekânı keşfetmenin, lezzetli yiyecekleri tatmak ve doğal güzellikleri ziyaret etmek gibi farklı yolları olsa da size…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Gezginlerin Sevebileceği Kitaplar

Seyahat tutkunu olunca uzun yolculuklarda ya da dinlenme sırasında mutlaka kitaba sarılmak adeta bir ritüeldir. Gezginlerin, sevebileceği kitap…

Devamını Oku